Економічна характеристика Ізраїлю, Детальна інформація

Економічна характеристика Ізраїлю
Тип документу: Реферат
Сторінок: 4
Предмет: Географія, Геологія
Автор: фелікс
Розмір: 27.7
Скачувань: 1750
середні

технологічні

сільськогосподарські

Державні: у який учаться більшість дітей, релігійні державні школи, у яких акцентується вивчення іудаїзму і дотримання іудейських традицій; арабські і школи друзов, у яких навчання ведеться арабською мовою й основною увагою приділяється історії арабів і друзов, їхній релігії і культурі; незалежні ультра-ортодассальні єврейські школи, у яких ведеться інтенсивне релігійне навчання, для хлопчиків і дівчат роздільно.

Середні: у деяких середніх школах крім загальноосвітньої програми введені спеціальні програми з професійною орієнтацією.

Технологічні: дають професійну підготовку на трьох умовах: після першого, вищого рівня можна продовжувати навчання у вищих навчальних закладах; після другого рівня одержують професійний диплом, після третього – здобуваю лише професійні практичні підвищення. У залежності від здібностей учні можуть перейти з 3 чи 2 на 1 рівень.

Сільськогосподарські: розташовані звичайно поруч з населеним пунктом, сполучать основні предмети навчання з агрономічними дисциплінами. У цих школах заохочуються моральні цінності перших поселенців, що повернулися на батьківщину предків на початку століття.

Військові училища: готують майбутніх офіцерів і техніків в областях, необхідні Армії Ізраїлю. Ці школи – приймають на курс підготовки кадрових офіцерів тільки юнаком, а на курс підготовки техніків приймають і дівчат.

Вища освіта: у систему вищої освіти входять університети, навчальні заклади, що дають тільки ступінь бакалавра, і університетські курси в при районних коледжах. Усі ці установи за законом незалежні і приймають тих, хто хоче одержати вищу освіту.

Вищі навчальні заклади перебувають у віданні Ради по вищий освіті, що призначається президентом за рекомендацією уряду. До складу Ради очоленого міністерством освіти і культури Ради входять учені, представники громадськості. Рада уповноважена давати рекомендації уряду з питань розвитку і фінансування вищих навчальних закладів (одержання вищої освіти в Ізраїлі платно), а так само наукових досліджень.

Сьогодні близько 75’000 студентів учиться в університетах, побудованих за зразком європейських і американських навчальних закладів, але стосовно до соціально-економічних, політичних і демографічних змін в Ізраїльському суспільстві і, головним чином, культурним факторам.

Іврит – мова Біблії, історична мова єврейського народу, символ його культурного і національного відродження. На цій мові говорить більшість населення Ізраїлю. У плині багатьох сторіч іврит був лише мовою літератури, єврейської літератури і теології. У мові збереглася безліч понять. Але зовсім були відсутні слова сучасного щоденного побуту: наприклад, газета, словник, вулиця, бруківка, залізниця., потяг, літак, …

З кінця 19 століття разом з відродженням єврейського життя в країні почав відроджуватися й іврит, знову стаючи розмовною мовою. Він є найважливішим засобом створення єдиної нації з єврейських емігрантів, що прибули в країну з усього світу, засобу прилучення їх до єврейської традиції і культури.

Чи знаєте Ви, що…

Іврит, на якому не говорили 1700 років, - єдина мертва мова у світовій історії, що знову стала розмовною мовою.

Словник івриту зріс приблизно з 8'000 слів Біблії до 120'000 слів, використовуваних у наші дні, і продовжує рости...

Російська мова запозичила багато виражень з івриту; серед них такі, як, «козел відпущення», «сім пар чистих і сім пар нечистих», «страти єгипетські», і Десятки тисяч івритских слів ґрунтуються приблизно на двохсот коренях, утворених з різних сполучень трьох букв...

Івритское слово «амінь» проникнуло в сотні мов світу і використовується в багатьох країнах частіше, ніж будь-яке інше слово...

Елиєзер Бен-Іегуда (1858-1922), основоположник сучасного розмовного івриту, постійно збагачував його новими словами, він же склав перший словник сучасного івриту.

Охорона здоров'я.

Головний принцип системи охорони здоров'я Ізраїлю – відповідальність суспільства в цілому за надання медичної допомоги всім його громадянам. Рівень медичного обслуговування відбивається на стані здоров'я населення. Середня тривалість життя: жінок у Ізраілі –77 років, чоловіків – 73,6 років. Цей показник - один з найвищих у світі, тоді як рівень дитячої смертності - один з найнижчих. На 340 жителей країни приходяться 1 лікар, а чисельність лікарів – фахівців відповідає рівню самих розвитих країн. Населення обслуговується широкою мережею медичних установ – 161 лікарня, 1600 поліклінік і 900 центрів матері і дитини.

Близько 95% населення країни охоплені різними видами страхових програм, що надають їхнім учасникам можливість госпіталізації, а також широкий спектр різноманітних медичних послуг.

Тісна взаємодія медичних дослідницьких інститутів веде до значного прогресу в створенні складного медичного устаткування.

Спосіб життя.

Ізраїль - країна міська. Близько 90% населення проживають у містах і селищах міського типу. Єрусалим – столиця держави, національний і духовний центр єврейського народу. Історичні й археологічні джерела відносять його до 1000 до н.е. Тель-Авів індустріальний, комерційний, фінансовий і культурний цент країни – заснований у 1909 році як перше сучасне єврейське місто. Хайфа – головний порт на півночі країни. Такі міста, як Єрусалим, Пеєр-Шева, Назарет, Акко, Цфат, Ашкелон мають древню історію і зберігають свої колишні назви. Інші виникли як сільські населення і поступово стали містами. Це – Реховот, Петах-Тиква, Хадера. А міста Арад і Кармиель були побудовані, щоб забезпечити житлом населення, стрімко зросли в результаті масової еміграції.

Зовнішня і внутрішня політика.

Ізраїль – країна парламентської демократії, що складає з трьох основних ланок: законодавча і виконавча влада, а так само судова система. Виконавча влада (уряд) знаходиться під контролем Кнесету (ізраїльського парламенту), що здійснює законодавчу владу. Абсолютна незалежність судової системи гарантується законодавством країни. Главою держави є – президент. Основна задача президента – забезпечити єдність і стабільність держави. Президент заліснює контроль над партіями і здійснює свою владу поза залежністю від тієї чи іншої партійної політики. На загальних, таємних і пропорційних виборах кожні 4 роки обирається 120 членів Кнесету. Дотепер жодна партія не зуміла одержати достатнього числа місць у Кнесеті, щоб мати можливість сформувати однопартійний уряд. Тому Ізраїль керується коаліцією, що складається з 2ух і більш партій.

Воля печатки – основний принцип ізраїльської демократії, так само, як воля слова і зборів. Всі ізраїльські громадяни рівні перед закон і мають ті самі права. В Ізраїлі 40 муніципалітетів, у тому числі 3 арабських, 137 місцевих рад, у тому числі 60 арабських і 54 релігійних ради, у тому числі 1 друзский. Муніципальні і місцеві ради обираються на виборах відповідно до принципів пропорційного представництва (як і на виборах у Кнесет), тоді як мери і глави місцевих рад обираються прямим голосуванням, а глави регіональних рад обираються зі складу голів усіх сільських і міських рад регіону.

Алия.

Возз'єднання вигнанців – повернення євреїв на їхню древню батьківщину після багатьох століть розсіювання – один з основних принципів створення і розвитку держави Ізраїль. В роки, предшествование державотворенню, більшість євреїв прибувалася з Європи. Незабаром після проголошення незалежності народонаселення подвоїлося завдяки прибуттю уцілілих від Катастрофи європейських євреїв і євреїв з арабських країн. З тих пір репатріанти продовжували прибувати в Ізраїль із усього світла. За останні роки в країну приїхали тисячі представників древньої європейської громади. Унаслідок різких змін політичної ситуації в державах Східної Європи відкрилася можливість масової еміграції євреїв з цих країн. З кожним днем росте нова хвиля алии – в основному з країн колишнього СРСР. Більшість емігрантів воліють селитися у великих містах країни.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes