Економічна характеристика Ізраїлю, Детальна інформація

Економічна характеристика Ізраїлю
Тип документу: Реферат
Сторінок: 4
Предмет: Географія, Геологія
Автор: фелікс
Розмір: 27.7
Скачувань: 1750
Палестино - ізраїльський конфлікт.

Держава Ізраїль проголошена 14 травня 1948 на частині території (до 1948 англійський мандат) відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН від 29 листопада 1947. У ході арабо-ізраїльської війни 1948-49 Ізраїль захопив велику частину території Палестини, відведеної ООН для Палестинської арабської держави, і західну частину Єрусалима (у 1967 усе місто, проголосивши його в 1980 «вічній і неподільною» столицею Ізраїлю). У результаті воєн з арабськими країнами в 1967 і 1973 Ізраїль окупував територію на західному березі р. Йордан, сектор Газа, Голанськ висоти й ін. Ізраїль відмовився від виконання резолюції Ради Безпеки ООН від 22 листопада 1967 про політичне врегулювання близькосхідної кризи. У 1979 Ізраїль підписав мирний договір з Єгиптом, вивів свої війська із Синайського п-ва й у 1982 повернув його Єгиптові. З 1991 Ізраїль бере участь у двосторонніх і багатобічних переговорах по близькосхідному врегулюванню. У вересні 1993 Ізраїль і Організація звільнення Палестини уклали угоду про взаємне визнання і про Тимчасову палестинську автономію в секторі Газа й у зоні м. Єрихон, що була створена в 1994.

Мирний процес упритул підійшов до етапу прийняття найбільш відповідальних рішень: 5 травня 1996 р. у єгипетському місті Таба формально був даний старт трирічним переговорам про остаточний статус палестинських територій, до порядку денного яких відповідно до підписаних палестино - ізраїльським угодам включені проблеми визначення пристрою сектора Газа і Західного берега ріки Йордан, границь палестинського утворення, доля Єрусалима, ізраїльських поселень, палестинських біженців. На сірійсько-ізраїльському напрямку діалог, коли він був припинений Ізраїлем у березні 1996 р. знаходиться в субстантивній фазі.

Період відносного благополуччя на палестино-ізраїльському напрямку протривав недовго. Уряд Ізраїлю прийняло рішення приступити до будівництва нового житлового кварталу для ізраїльтян у районі Хар Хома (Джебель Абу Гнейм) у Східному Єрусалимі, що викликало різкий протест палестинців, рішучий осуд арабських і ісламських держав, гостру негативну реакцію міжнародного співтовариства. Переговори були перервані, а ситуація ще більше загострилася.

Поновлення палестино-ізраїльських переговорів повинне оживити мирний процес. Але як додати йому поступательность на довгострокову перспективу?

Світ.

З часів біблійних пророків – до засновників сучасного Ізраїлю світ був центральною ланкою в єврейській етиці. Відповідно до єврейської традиції, світ – моральна основа взаємин між людьми і народами. Слово «шалому» (світ) стало повсякденним вітанням в Ізраїлі. Ізраїль хоче світу і домагається його за допомогою всіх засобів, що знаходяться в його розпорядженні.

Ізраїль має потребу у світі! Величезні матеріальні і грошові ресурси, що витрачаються на оборону, могли піти на розвиток економіки країни, у тому числі і на здійснення спільних арабо-ізраїльських проектів в інтересах загального світу на Близькому Схід.

Кемп-девидска угода 1978 року і мирний договір Ізраїлю з Єгиптом, ув'язнений у 1979 році заклали міцний фундамент будинку світу в регіоні. Знову відкрилися в наші дні можливості для діалогу відродили надію на те, що світ, настільки необхідний народам Близькою Схід, нарешті, стати реальністю.

Використана література:

“Географія cвіту. Професор Качурський. ”

Реферат

на тему:

“Економіко-географічне положення Ізраїлю”



Учня 10б класу

гімназії

Кальницького Євгена

м.Новодністровськ 2002 р.

«Израиль»

стр. PAGE 1 из NUMPAGES 10

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes