Соціологічні погляди Е.Дюркгейма, Детальна інформація

Соціологічні погляди Е.Дюркгейма
Тип документу: Реферат
Сторінок: 6
Предмет: Соціологія
Автор: фелікс
Розмір: 51.1
Скачувань: 2681
\x0161

\x0153

ue

< усупереч деяким теоріям, поділ суспільної праці забезпечує соціальну солідарність, чи, іншими словами, виконує моральну функцію. Але за цим формулюванням ховається інша мета, більш значима для автора: довести, що поділ праці - це той фактор, що створює єдність суспільств, у яких традиційні вірування втратили колишню силу і привабливість.

Для обґрунтування цього положення Дюркгейм розвиває теорію, що зводиться до наступного. Якщо в архаїчних («сегментарних») суспільствах соціальна солідарність заснована на повному розчиненні індивідуальних усвідомлень у «колективній свідомості» («механічна солідарність»), то в розвинутих («організованих»)) соціальних системах вона заснована на автономії індивідів, поділі функцій, функціональній взаємозалежності і взаємообміні («органічна солідарність»), причому «колективна свідомість» тут не зникає, але стає більш загальною, невизначеною, її стани стають менш інтенсивними, і вона діє в більш обмеженій сфері. Поділ праці, що розуміється не як чисто економічне, а всеохоплююче соціальне явище - це фактор, що обумовлює перехід від першого типу суспільств до другого.

Автор прагне будувати свою теорію на визначеній емпіричній основі. Як цю основу виступають деякі древні і сучасні системи морально-правових норм, що розрізняються між собою характерними видами санкцій.

Норми з репресивними санкціями, характерні для карного права, служать показниками механічної солідарності; норми з реститутивними (відбудовними) санкціями, характерні для права цивільного, сімейного, договірного, торгового і т.п., служать показниками органічної солідарності. Нижченаведена схема, складена С. Люксом, дає прекрасне представлення про дюркгеймовском опис механічної й органічної солідарності в зв'язку з визначеними типами суспільств .

Загальна схема дюркгеймівського опису механічної й органічної солідарності відповідно до визначених типів суспільств (по С. Люксі)

Механічна солідарність

1) Морфологічна (структурна) основа

- Заснована на подібностях (переважає в менш розвинутих суспільствах);

- Сегментарний тип (спочатку на плановій, потім на територіальній основі);

- Слабка взаємозалежність(відносно слабкі соціальні зв'язки);

- Відносно малий обсяг населення;

- Відносно низька матеріальна і моральна щільність;

2) Типи норм (втілені в праві)

- Правила з репресивними санкціями;

- Перевага карного права;

З а) Формальні ознаки колективної свідомості

- Великий обсяг;

- Висока інтенсивність;

- Висока визначеність;

- Влада групи абсолютна;

3 б) Зміст колективної свідомості

- Високий ступінь релігійності;

- Трансцендентність (панування над інтересами людини і беззаперечність);

- Приписування вищої цінності суспільству й інтересам суспільства як цілого;

- Конкретність і легальний характер;

Органічна солідарність

1) Морфологічна (структурна) основа

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes