Коран – священна книга мусульман, Детальна інформація

Коран – священна книга мусульман
Тип документу: Реферат
Сторінок: 9
Предмет: Література
Автор: Олексій
Розмір: 84
Скачувань: 4132
Лише після “гріхопадіння” своїх створень Аллах виявив завзятість. У 20-й сурі, слідом за нейтральним аятом 120 (“Потім обрав його господь і простив його і повів прямим шляхом”) читаємо: “Він (Аллах) сказав: “Зваліться з нього (з раю) разом, ворогами друг другу! А якщо прийде до вас від мене посібник - те, хто піде за моїм посібником, той не зіб’ється і не буде нещасливим! А хто відвернеться від спогаду про мене, у того, воістину, буде тісна життя! І в день воскресіння зберемо ми його сліпим”... Звичайно, покарання майбутнього життя сильніше і довше!” (К., 20: 121-123, 127).

Достаток у “слові Аллаха” подібних настроїв, зв’язаних з обіцянками близьких змін у житті арабів і настанням “кінця світу”, світопредставлення, привело окремих дослідників до висновку про те, що Коран (за винятком тих його місць, що мають законодавчий характер і за часом свого походження є більш пізніми) є новий “Апокаліпсис”, “одкровення про кінець світу”.

Як ми знаємо, у Корані дійсно говориться про “годину кінця світу” і про те, що він є близьким. “Я (Аллах) готовий його відкрити, щоб усяка душа одержала розплату за те, про що намагається!” (К., 20:15 - 16).

Однак історія підтвердила, що не мотиви, зв’язані з чеканням кінця світу, що містилися в проповідях пророків раннього ісламу, споювали і піднімали народ на боротьбу проти погрози чужоземного ярма, за об’єднання арабських пологів і племен, не вони відбивали процес.

Безнадійність, розпач, думки про те, що порятунок і воздаяння прийдуть після смерті, ніколи не піднімали на боротьбу, не служили надійною підтримкою людям. Якщо вважати, що “життя найближча”, то є єдина земна дійсність, “тільки користування оманне”, як написано в Корані (К., 57:19-20), те чи коштує за обман боротися? Коран же цю думку ще підігріває домислом про те, що, “хто бажає посіву для ближньої (інакше кажучи, земного життя)... немає його в останній (посмертної) ніякої долі!” (К., 42:19).

“Люди! - застерігає Коран. - Бійтеся добродії вашого і страшитеся дня, коли батько не відшкодує за дитину і породжений (від нього) не відшкодує нічим за свого батька! Воістину, існування Аллаху - істина; нехай же тебе не зваблює життя найближча...” (К., 31:32-33), - це єдине земне життя.

Характерною рисою численних закликів Корана до віри в посмертну долю, що може бути два шляхи - добрий і злий, прекрасний і огидний, є те, що мислиться як воздаяння за земні справи людей; що буде - залежить від поводження, учинків, переконань, дій людини.

У доісламських культах арабів подібної віри в скільки-небудь розробленому виді не було. З чужоземних релігій це знаходимо тією чи

іншою мірою в християнстві й іудаїзмі і більш чітко - у зороастризмі, якому близькі і деякі картини потойбічного “життя”, намальовані в Корані.

Для того щоб араби повірили в ці обіцянки, як видно з Корана, проповідники його “істин” повинні були прикласти чимало енергії. Їм насамперед було необхідно переконати людей у тім, що їх постійні життєві спостереження, їхній досвід, що свідчать про те, що тіло, що розпалося після смерті, що змішалося з землею, розсіяне, розпилене по піску і т.п., неможливо відновити, - неправильні.

“У всякого народу - своя межа і коли прийде їхню межу, то вони не сповільнять ні на годину і не прискорять... Хто ж кривдніше того, хто вигадав на Аллаха чи неправда вважав неправдою його знамення? Цих осягне їхня доля з книги (тобто визначене покарання). А коли прийдуть до них наші посланці, щоб завершити їхнє життя, вони скажуть: “Де ж ті, кого ви призивали крім Аллаха?” Вони скажуть: “Утратилися від нас!” І засвідчать проти самих себе, що вони були невірними. Він (Аллах) скаже: “Увійдіть серед народів, що пройшли до вас із джинів і людей, у вогонь!” Кожен раз, як входив один народ, він проклинав йому подібний. А коли вони зібралися всі там, те іншої сказав про перший: “Господи! Ці збили нас, пішли ж їм покарання подвійне з вогню”. Він (Аллах) сказав: “Кожному - подвійне, тільки ви не знаєте!” І сказав перший іншому: “У ви не було переваги перед нами; укусите ж покарання за те, що ви придбали!” (К., 7:32, 35-37).

Такі “гуманні” відносини між людьми, навіть цілими народами, виховували Кораном. Для досягнення більшого ефекту, писавший один з аятів 7-й сури прибіг навіть до відомого євангельського виречення, утім, близькому образам аравійської дійсності: “Воістину, ті, які вважали неправдою наші (Аллаха) знамення і звеличувалися над ними, не відкриються їм ворота неба, і не увійдуть вони в рай, поки не увійде верблюд у голкове вухо (порівн. євангелія від Матфея, гл.19, с.24; Луки, гл.18, ст.25; Марка, гл.10, ст.25). Так відплачуємо ми грішникам!” (К., 7:38).

У рай же, де “течуть ріки”, “прийшли посланці добродії... з істиною, і було виголошено: “От вам - рай, що даний вам у спадщину за те, що ви робили!” І воззвали мешканці раю до мешканцям вогню: “Ми знайшли те, що обіцяв нам наш господь, істиною, чи знайшли ви істиною те, що обіцяв ваш господи?”

Вони сказали: “Так”. І виголосив глашатай серед них: “Проклін Аллаха на несправедливих, які відвертають від шляху Аллаха і прагнуть звернути його в кривизну і не вірують вони в життя майбутнє!” І між ними - завіса, а на перешкоді - люди, що знають усіх по їхніх ознаках. І воззовут

до мешканців раю: “Світ вам!” - і ті, котрі не ввійшли в нього, хоча і бажали... І виголосять мешканці вогню до мешканців раю: “Пролийте на нас воду, чи те, чим наділив вас Аллах!” Вони скажуть: “Аллах заборонив і те й інше для невірних...” (К., 7:41-44, 48).

Отже, коли в тих, що попали у рай прокинеться почуття жалю, людинолюбства, то їх відразу заглушать забороною всемилостивого Аллаха.

Більш того, “коли вони ( ті, що потрапили в пекло) будуть благати про допомогу, їм допоможуть водою, подібною до розтопленого металу, що буде палити обличчя. Болісне питво! Томливе місце відпочинку!” (18:28).

“Щораз, як захочуть вони вийти з нього (пекла), з мучень у ньому, вони будуть повертатись в нього: “насолоджуйтеся мукою в полум’ї!” (22:22).

Коли ж страждальці валу віддадуть перевагу смерті випробовуваним мученням, їх позбавлять і смерті. “Вони викликнуть: “Малік (У даному випадку слово “Малік” - власне ім’я ангела, що володарює над джаханнам - гієною, пеклом. Крім нього в коранічному пеклі 19 стражів (74:30-31)), господь твій послав би нам кончину!” Він скаже: ви залишитеся тут назавжди” (43:77). Але грішники не заспокояться. “І коли вони, зв’язані одні з іншими, їм (Маліком) будуть повалені в тісне приміщення, тоді вони там будуть просити собі знищення.

“У день цей, - вчить Коран, - не просіть собі однократного знищення, але просіть собі багаторазових знищень” (25:14-15). Але у гієні “йому (винному перед Аллахом) ні смерть, ні життя” (20:76), “він у ньому (у великому вогні) не вмре, але і не буде жити” (87:12-13).

“Там, - говориться у Корані, - вони пробудуть, поки існують небеса і земля (твердження, що має суперечливі тлумачення), якщо тільки Аллах не захоче чого-небудь особливого: тому що Аллах твій є повновладний здійснювач того, що хоче” (11:109).

Таке людинолюбство розглянутої нами священної книги мусульман Корану, характеризують як добуток послідовного високого гуманізму.

Кожен мусульманин повинен вивчать та дуже гарно знать Коран. Якщо він в чому-небудь поклявся на Корані, ця клятва – свята і непорушна. Священна книга спонукає мусульман до терпіння. “Терпіння з вірою приводять до перемоги (успіху)” написано в Корані. Згідно з ним терпіння буває трьох видів:

а) терпіння в дотриманні того, що повідав Аллах;

б) терпіння в утриманні від того, що заборонив Аллах;

в) терпіння в випробуваннях, що послані Аллахом.

Коран допускає джахід – священну війну с невірними та закликає до розповсюдження ісламу в усьому світі.

Етика ісламу згідно з Кораном



Етика ісламу досить елементарна. Вимагається бути справедливим, віддячувати за добро добром, за зло злом, бути щедрим, допомагати бідним та ін. Нездійсненних моральних вимог в ісламі, на відміну від християнства, немає.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes