Коран – священна книга мусульман, Детальна інформація

Коран – священна книга мусульман
Тип документу: Реферат
Сторінок: 9
Предмет: Література
Автор: Олексій
Розмір: 84
Скачувань: 4133
Ритуал паломництва був здійснений арабами до відродження Ісламу і продовжується і зараз. Паломництво хадж відрізняється від інших паломництв. Коран забезпечує детальний опис різних частин ритуалу.

Kaaba - центральна святиня Ісламу, кам'яний храм, що має форму куба з однією кімнатою (знаходиться у Мецці, Саудівській Аравії).

Це священне місце приваблює прочан як найбільш важливе святилище. Відповідно до легенди, Кааба була побудована Авраамом і Ізмаїлом, що підтверджується Кораном. Щорічне паломництво в Kaaba має місце в перші

десять днів Dhu Аль-Hіjja, останнього місячного місяця Ісламського календаря. Чорний Камінь, який знаходиться у храмі служить предметом поклоніння всіх паломників.

Згідно іншій ісламській легенді, стародавній храм, що знаходиться в Мецці, встановлений ще першою людиною і пророком Адамом, священна для всіх мусульман Кааба - був очищений від ідолів, і багато хто з мешканців Мекки в цей день стали мусульманами. Саме в цьому місяці, як вважають ісламські теологи, пророку Мухаммеду було даровано Священний Коран, останню Небесну Книгу, Слово Бога. Відбулося це благословенною ніччю, названої Ляйлят уль-Кадр (Ніч Визначення). Мусульмани вірять, що цією величною ніччю, але в різні часи відкрилися й іншим Пророкам Священні Книги: Забур (Псалтир) – Дауду (Давиду), Таурат (Тора) – Мусі (Мойсеєві), Инджиль (Євангеліє) – Ісі (Ісусові), світ Пророкам Бога.

Згідно досліджень теологів, у час джахимеї, так іменується доісламська епоха, коли араби не знали істинного Бога, в Мекке влаштовувалися великі торгові ярмарки. У святилищі Кааба ("куб") і на заборонній території ("харам") не можна було сваритися, проливати кров, тому що все це могло образити релігійні почуття різних арабських племен, кожне з яких поклонялося своїм божествам, але однаково шанувало Каабу.

У центрі язичницької Кааби стояла статуя Хубала; древні араби шанували це божество племені курейш як повелителя небес і місяця, володаря громів і дощу. Статуя Хубала в образі людини із золотою рукою була виконана з сердоліку (золото замінило колись відбиту кам'яну руку ).

Чорний камінь, що знаходився з древніх часів в Каабі (який на думку вчених мав метеоритне походження ) втілював небесну силу Хубала.

Навколо головного божества розташовувалися численні ідоли (летіли), що зображали інші аравійські божества.

Заключна частина.

Розвиток науки і культури, поглиблення досліджень в галузі вивчення людини і суспільства дали поштовх розвитку релігієзнавства. Але його не минули політичні пристрасті. Тому релігієзнавчі теорії набувають різного забарвлення: від апологетичного захисту релігії і намагання пристосувати її до науки, до «войовничого» атеїзму, який в цьому заперечує релігію і закликає до її утиснення. Позначилось це і на концепціях походження релігійних книг, і на їх оцінці. Мабуть потрібно шукати розумну лінію, яка забезпечить об'єктивне наукове дослідження релігії, її історії і вчень. Розглядаючи теорії походження релігії, треба відкинути політичні симпатії та антипатії, поспішні обвинувачення, виходячи з того, що в кожній з них є свій сенс.

Навіть хибні припущення говорять нам про те, куди не слід спрямовувати дослідження. Зазначимо також, що наш огляд наукових концепцій походження релігії не може претендувати на будь-яку повноту. За останні півтораста років було висунуто в цій галузі стільки припущень, гіпотез, теорій, а разом з тим і просто вигадок і фантазій, що розгляд їх усіх розтягнеться на декілька томів.

З точки зору переважної більшості віруючих і значної частини духовенства, яке не вдається у богословські тонкощі, питання про виникнення релігії не має сенсу: релігію Бог дарував людству, причому саме ту, яку сповідують ці віруючі, релігія вічна і незмінна, саме їх релігія істинна і не потребує пояснення її походження. Та вже існує загальновизнана історія релігій, яка фіксує початок кожної із них. Докладно відомо і започаткування християнства, що завершує своє друге тисячоліття. Значно менше ми знаємо про виникнення буддизму, адже йому більш ніж дві з половиною тисячі років. Але майже в дрібних деталях нам відомо процес формування ісламу, який відбувався на початку XI І століття, коли вже історію записували.

З далеких століть доходять до нас звістки про стародавні релігії, про їх початок і кінець. Про релігійні уявлення людей на зорі, їх існування свідчать численні факти науки. Всі народи мали свою релігію. Релігії виникали, розвивалися, зникали, змінювалися іншими. Безперечно, релігія має історичний характер, вона має свою, дуже цікаву і повчальну історію.

Наприкінці, повернемось до пророка Мухаммеда.

У переказі про його нічну поїздку в Єрусалим розповідається, як в "будинку поклоніння" пророку після молитви були запропоновані три чаші: одна з медом, інша з вином і третя з молоком, і він вибрав з них останню. Між язичницькою чуттєвістю (мед) і християнською духовністю (вино) іслам дійсно є здоров'я і тверезе молоко: своїми загальнодоступними догматами і заповідями він живить народи, що покликані до історичної дії, але не дає зрозуміти вищих ідеалів людства. Мусульманство вимагає від віруючого не безмежного вдосконалення, а тільки акту безумовної відданості Богу. Віра Мухаммеда ставить першу умову істинного духовного життя на місце самого цього життя. Іслам не говорить людям: будьте досконалі, як Батько ваш небесний, тобто досконалі у всьому; він вимагає від них тільки загального підкорення себе Богу і дотримання в своєму натуральному житті тих зовнішніх меж, які встановлені божественними заповідями. Релігія залишається тільки незмінною основою і нерухомою рамкою людського існування, а не його внутрішнім змістом, значенням і метою.

Якщо немає довершеного ідеалу, який людина повинна здійснювати в своєму житті своїми силами, то, значить, немає для цих сил ніякої певної

задачі, а якщо немає задачі і цілей для досягнення, то не може бути рушення уперед. Ось істинна причина, чому ідея прогресу, як і самий факт його, залишається чужою магометанським народам. Їх культура зберігає чисто місцевий спеціальний характер і швидко відцвітає без наслідуваного розвитку. Світ ісламу не породив універсальних геніїв, він не дав і не міг дати людству "вождів на шляху до досконалості". Це точка зору В.Соловйової, яка значною мірою відображає ті умови, в яких знаходилися народи, що сповідають іслам до початку ХХ ст. Але в цьому категоричному висловлюванні присутня раціональна і важлива для моєї роботи думка, що пояснює значну частку консерватизму прихильників ісламу, що в свою чергу дає можливість краще розуміти мусульманський мир. А будь-яке наближення до цього розуміння є метою даної роботи.

Більш мільярда чоловік в усім світі сповідають мусульманську релігію, основи якої викладені у Священному Корані - останньому з Небесних Писань. Через Пророка Мухаммеда, що до самої смерті так і не пізнав грамоту, Господь Бог виконав попередні пророцтва і відкрив людям

найбільшу з джерел мудрості і праведності. На багато століть Коран став вірним керівництвом для розсудливих людей і основним законом для віруючих, котрі, переборовши опір відсталих невігласів і деспотичних правителів, поширили Слово Боже по усьому світу.

Будучи предметом глибокого вивчення вчених і мислителів, Коран дивував одним зробленим складом і неповторним красномовством, захоплював інших своїми мудрими розпорядженнями , приносив спокій тим, хто шукав у ньому відповіді на пекучі питання.

Коран не утратив своєї актуальності і сьогодні, коли технологічна революція докорінно змінила не тільки увесь світ, але і спосіб нашого життя.

Наука досягла небачених висот і спростувала багато парадигм, що століттями панували у світі науки, однак жоден із сотень кораничних аятів, що стосуються біології, ембріології, геології, хімії, фізики і навіть астрофізики, не був спростований сучасними корифеями. Навпаки, багато вчених побачили в Корані щире Слово Боже , і їхні незліченні визнання революційним образом змінили модерністське мислення Заходу. Ряди послідовників ісламу стали поповнюватися у всіх куточках світу , і сотні тисяч людей стали мати потребу в грамотних і достовірних перекладах змістів Священного Писання мусульман на різні мови.

Отже, підводячи підсумки роботи хочу узагальнити: детально розглянуто процес виникнення і формування світової релігії - ісламу, приділена велика увага батькові "релігії покірних" – пророку Мухаммеду, представлена загальна характеристика Корану – священної книги мусульман і розглянуті основні її тлумачення.

Список використаної літератури:

“Религии мира. Энциклопедия.” т.6.Москва "Аванта ".1996р.

“Будда. Конфуций. Магомед. Франциск Ассизский.” Бібліографічна бібліотека Ф.Павленкова. Москва. 1995р.

“История государства и права зарубежних стран” Підручник під ред.

П.Н.Галазни. Москва. Юридичская литература. 1980р.

“Іслам. Проблеми ідеології, права, політики и економіки”. Під ред. М. Ф.Ким. Москва. Наука. 1985р.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes