Коран – священна книга мусульман, Детальна інформація

Коран – священна книга мусульман
Тип документу: Реферат
Сторінок: 9
Предмет: Література
Автор: Олексій
Розмір: 84
Скачувань: 4132
Існують ангели і злі духи (джини), утім, останні, що перейшли в іслам із стародавніх арабських вірувань, не завжди злі, вони теж перебувають під владою бога і виконують його волю.

Аллах зображується в Корані як істота з чисто людськими моральними якостями, але в чудовому ступені. Він то гнівається на людей, то пробачає їх; одних любить, інших ненавидить. Як і іудейський і християнський боги, Аллах заздалегідь передбачив долю одних людей до праведного життя і майбутнього блаженства, інших - до беззаконня і загробних мук.

Проте, в Корані, як і в Євангелії, бог багаторазово йменується милостивим. Найважливіша якість Аллаха - це його могутність і велич. Тому найважливіше догматичне і моральне розпорядження в Корані - це вимога повної, беззастережної покірності людини волі Аллаху.

Природно, що створення настільки великого добутку, як Коран, хоча і справляє при найближчому ознайомленні враження збірника висловлень, проповідей, сказань і правових норм, як правило, тематично і хронологічно не систематизованих, було справою непростою, так й ще для народу, що не мав до цього настільки великих письмово зафіксованих релігійних чи світських творів.

Не випадково в самому ж Корані поява цього великого письмового пам’ятника не раз витлумачується як небувале, чудесне. Від імені Аллаха в ньому написано: “Скажи: Якби зібралися люди і джини, щоб зробити подібне до цього Корана, вони б не створили подібного, хоча б одні з них

були іншим помічниками” (К., 17:90).

Звідси ж випливає, що для написавших цю фразу казкові демонічні сили - джини - були настільки ж реальними, як і люди, їм здавалося навіть, що люди і джини могли спільно виконувати ту саму роботу, допомагати один одному.

Судячи з цього більш пізнім даним мусульманської традиції, “одкровення” Аллаха передавалися пророку приблизно в 610-632 роках нашої ери, а їхній запис, збирання зафіксованого й особливе складання книги розтяглися на довгі роки. Труднощі, що при цьому довелося переборювати, як побачимо, не зводилися лише до відсутності в арабів у минулому подібної практики.

Історія, як відомо, підносить людям часом чимало несподіваних уроків. У їхньому числі і той, що книга, з початку додавання якої пройшло майже 14 століть, і в наші дні в ряді країн зберігає значення не тільки як історичний і релігійний пам’ятник, але і як добуток широкого соціального змісту. У країнах, де іслам – державна релігія, з положень Корана виходять багато правових норм, законодавство - шаріат, на Корані присягають і дають клятви, порушення яких визнається найважчим гріхом, злочином.

П’ять стовпів ісламу

Упродовж десяти років перебування в Медині Мухаммед (Muhammad) поклав початок ідеальної Ісламської держави. Були установлені закони відданих мусульман, а життя громади підпорядковано вимогам нової релігії. Наскільки проста догматика ісламу, настільки ж прості і його практичні та обрядові заповіді. Крім того до загальних моральних заборон було додано п’ять стовпів ісламу, необхідних релігійних обов’язків для кожного вірного мусульманина.

Ці п’ять стовпів описані у Корані (Qur'an), вони зводяться до наступного:



сповідання віри (shahada),

молитва-намаз (salat), - обов’язкова п’ятикратна молитва щодня в установлені години; обов’язкове обмивання перед молитвою та в інших випадках, після будь-якого «забруднення»;

роздача милостині, податок (zakat), на користь бідним, фактично — на користь духовенству,

піст (sawm), щорічний піст ( в дев’ятому місяці — рамадані) протягом усього місяця;

та паломництво (hajj) (хадж) до священного міста Мекки, яке правовірний мусульманин мусить здійснити хоча б раз у житті.

Деякі з цих методів були подібні до християнських, іудейських, та інших східних релігійних традицій.

Ці п’ять стовпів – є найбільш центральними ритуалами Ісламу і складають основні методи Ісламської віри.

Сповідання віри

Абсолютний центр Ісламського благоговіння - Аллах - всевишній, усезнаючий, усемогутній, і насамперед , усе милосердний Бог.

Арабською мовою Аллах - означає "Бог".

Підкоряючись командам Бога, люди виражають йому подяку за його мудрість і створення життя в гармонії з всесвітом.

Сповідання віри (shahada), - є необхідною вимогою для членства у Мусульманській громаді. Декілька разів на день Мусульманин повинен проводити намаз – провозносити декілька обов’язкових молитв,

обусловливаючих віросповідання: " я свідчу це, немає ніякого бога, крім Аллаха і Мухаммед є пророком його".

Принявши Іслам та ставши членом Мусульманської громади, людина повинна повторювати молитви віросповідання, свідчачи свою віру в єдність Бога і пророка Muhammad. Справи людини можуть бути піддані розглядові іншими мусульманами, але проголошення людиною віросповідання - є достатнім свідченням його членства в мусульманській громаді і не може бути оскаржено іншими членами цієї громади.

П'ять щоденних молитв - намазів

Другий стовп Ісламу - релігійне розпорядження для виконання п'яти обов'язкових щоденних молитов-намазів (salat). Здійсненню дорослим мусульманином п'яти щоденних молитов, передував попередній ритуал очищення тіла в різних інтервалах дня.

До однієї з форм молитви також відноситься і декламація частин Корана. Однак, навіть з його численними посиланнями, Qur'an один не дає точні наставляння для цього центрального ритуалу.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes