Аудит основних засобів та інших необоротних активів, Детальна інформація

Аудит основних засобів та інших необоротних активів
Тип документу: Реферат
Сторінок: 7
Предмет: Облік та аудит
Автор: Олексій
Розмір: 23.1
Скачувань: 5670
Починаючи аудит, насамперед слід перевірити факт наявності нематеріальних активів за документами, де описано сам об’єкт (програма для комп’ютера, конструкторська документація), або де підтверджується створення об’єкта (договір, ліцензійна угода). Крім того, акт приймання-передання може підтвердити факт одержання даного об’єкта інтелектуальної власності.

Аудитор разом із залученими спеціалістами визначає правильність вартості інтелектуальної власності. Якщо об’єкт власності вкладений у статутний капітал, то його оцінка визначається за домовленістю засновників, якщо його придбано за кошти, то він оцінюється за фактичними витратами на придбання, якщо одержано безкоштовно, то його оцінка визначається експертним методом.

Аудитору слід перевірити правильність оприбуткування об’єктів на рахунку 12 „Нематеріальні активи” у кореспонденції з рахунками 31 „Рахунки в банках”, 46 „Неоплачений капітал”, а також обґрунтованість їх вибуття (продаж, списання чи безкоштовна передача). Крім того, порівнюють дані синтетичного й аналітичного обліку нематеріальних активів, якщо облік ведеться за їхніми видами і об’єктами.

Аудитор перевіряє дотримання правил приймання, відображення в бухгалтерському обліку нематеріальних активів, правильність їх оцінювання, списання і нарахування зносу. Для обліку амортизації нематеріальних активів використовують рахунок 13 „Знос необоротних активів”, субрахунок 133 „Знос нематеріальних активів”, а в дебеті – списання у разі вибуття або продажу.

Аудитору слід пам’ятати, що підставою для оприбуткування нематеріальних активів є документи, що ідентифікують ті активи. Він робить такі записи [4, с. 35]:

д-т рахунка 12 „Нематеріальні активи”;

к-т рахунка 46 „Неоплачений капітал” – на внесене право на користування.

У разі одержання нематеріального активу від засновників у рахунок внесків до статутного капіталу:

д-т рахунка 12 „Нематеріальні активи”;

к-т рахунка 46 „Неоплачений капітал”.

У разі безкоштовного одержання:

д-т рахунка 12 „Нематеріальні активи”;

к-т рахунка 424 „Безоплатно одержані необоротні активи”.

Відповідно до П(С)БО8 нарахування амортизації нематеріальних активів здійснюється протягом терміну їх корисного використання, але не більше 20 років, починаючи з дати прийняття на облік. Метод нарахування амортизації нематеріального активу підприємство обирає самостійно, виходячи з особливостей форми отримання очікуваних економічних вигод. Суми амортизації, нарахованої протягом звітного періоду, відображаються у складі витрат цього періоду або включаються до собівартості іншого активу.

Список використаної літератури

Бутинецъ Ф.Ф. Бухгалтерський фінансовий облік. – Житомир: ЖІТІ, 2000. – 608 с.

Гончарук А. Я., Рудницький В. С. Аудит: Вид. 2-ге, перероблене та доповнене. – Львів: Оріяна-Нова, 2004. – 292 с.

Закон України „Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні” від 16 липня 1999 p. № 996-XIV // Нове діло. 2000. – № 15 (34). – 13-20 жовтня.

Наказ Міністерства фінансів України № 291 від 30.11.99 „Про затвердження Плану рахунків бухгалтерського обліку та Інструкції про його застосування” // Нове діло. – 2000. – № 15 (34). – 13-20 жовтня.

Національні нормативи аудиту. Кодекс професійної етики аудиторів України. – К.: Основа, 1999. - 274 с.

Постанова КМУ від 28 лютого 2000 р. № 419 „Про затвердження порядку подання фінансової звітності” // Нове діло. – 2000. – № 15 (34). – 13-20 жовтня.

Рудницький В. Методологія і організація аудиту. – Тернопіль: Економічна думка, 1998. – 192 с.

Сопко В., Балченко С. Аудиторський звіт і аудиторський висновок // Бухгалтерський облік і аудит. – 1995. - № 10. – С. 7-12.

Сопко В.В. Бухгалтерський облік: Навч. посіб. – К.: КНЕУ, 2000. – 578 с.

Усач Б.Ф. Аудит: Навч. посіб. – К.: Знання-Прес, 2002.

PAGE

PAGE 21

PAGE

ЕТАП 5

Коригування плану і внесення змін та доповнень (упродовж виконання плану)

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes