Аудитор, його статус і сертифікація, Детальна інформація

Аудитор, його статус і сертифікація
Тип документу: Реферат
Сторінок: 4
Предмет: Облік та аудит
Автор: Олексій
Розмір: 20
Скачувань: 2360
Забороняється проведення аудиту:

аудитором, який має прямі особисті майнові інтереси у господарюючого суб'єкта, що перевіряється;

аудитором який має особисті майнові інтереси у господарюючого суб'єкта, що перевіряється;

аудитором-членом керівництва, засновником або власником господарюючого суб'єкта, що перевіряється;

аудитором-працівником господарюючого суб'єкта, що перевіряється;

аудитором-працівником, співвласником дочірнього підприємства, філії чи представництва господарюючого суб'єкта, що перевіряється.

Аудитор може займатися аудиторською діяльністю індивідуально (як приватний підприємець), створити аудиторську фірму, або працювати за наймом в будь-якій аудиторській фірмі.

Сертифікація аудитора

Система коштів можна визначити достатність знань здобувача сертифікату в таких сферах як: теорія і практика аудиту; нормативи аудиту (вітчизняні та міжнародні); кодекс професійної етики аудитора; бухгалтерський облік; податкова звітність; фінансовий аналіз та фінансовий менеджмент; право; інформаційні технології.

На замітку

У Всіх розвинутих країнах, бажаючі набути професію бухгалтера-аудитора, миють пройти тривале навчання та практичну діяльність, а також численні іспити, що є гарантією професіоналізму майбутнього спеціаліста

Сертифікація громадян України здійснюється Аудиторською палатою України (АПУ) та її регіональними відділеннями.

Сертифікація - це визначення кваліфікаційної придатності аудиторів.

Для отримання сертифіката претендент подає до АПУ або до регіонального виділення (РВ) АПУ необхідні документи, які реєструє Секретаріат АПУ або РВ АПУ у спеціальному журналі. Відповідальність за достовірність поданих документів несе особа, яка їх подала.

Іспити для визначення рівне знань з питань аудиту складаються кожним претендентом у порядку, затвердженому рішенням АПУ. Дані сертифікації вносять у книгу реєстрації та комп'ютерну базу даних. Видачу сертифікатів здійснює Секретаріат АПУ після затвердження Аудиторською палатою країни протоколів проведених іспитів.

Сертифікат - це офіційний документ, який засвідчує право громадянина України на здійснення аудиту підприємств і господарських товариств (серія "А"), банків (серія "Б") на території України.

Кваліфікаційний сертифікат вважається офіційним документом, який засвідчує право громадян України на здійснення аудиторської діяльності на території України. Термін дії сертифікату - до 5 років.

Кожен аудитор, що отримав сертифікат аудитора України, виголошує і підписує клятву.

Порядок продовження дії сертифікату

Аудитори, строк дії сертифікатів яких закінчується, не раніше трьох і не пізніше одного місяця, повинні подати до Секретаріату АПУ або РВ АПУ необхідні документи, зокрема, документ про проходження підвищених кваліфікації за сорокагодинною програмою.

Секретаріат АІІУ розглядає представлені документи на предмет їх відповідності вимогам "Положення про сертифікацію аудиторів" і передає кваліфікаційним комісіям АПУ, які розглядають їх і приймають рішення.

Припинення чинності сертифікату

За неналежне виконання професійних обов'язків, Аудиторська палата України може застосувати до аудитора стягнення у вигляді попередження, зупинення дії сертифікату на термін до одного року або анулювання сертифікату.

Розгляд питань про застосування стягнень здійснюють (як правило, у присутності аудитора) на підставі рішень суду та у разі порушення нормативів аудиту чи Кодексу професійної етики аудитора України.

Попередження оформляють рішенням АПУ з письмовим повідомленням аудитора. Повторне порушення є підставою для зупинення дії сертифікату або його анулювання.

Припинення чинності сертифікату терміном до одного року означає заборону на проведення аудиту та надання аудиторських послуг на визначений рішенням АПУ термін.

Анулювання сертифікату здійснюють шляхом відкликання сертифікату та заборони на проведення аудиторської діяльності на території України

Анульований сертифікат аудитор зобов'язаний у 10-денний термін з моменту отримання витягу з рішенням АПУ та моменту публікації в пресі повернути до Секретаріату АПУ. Рішення АПУ про накладання стягнення або анулювання сертифікату може бути оскаржено в суді.

Престиж аудитора

Більшість умов престижу аудитора визначають суспільство і держава. Проте, і людина повинна робити все, що від неї залежить, для підтримання цього престижу на належному рівні. Це означає, що соціальний статус аудитора, його престиж пов'язаний з тією роллю і станом контролю, які відводяться йому в державному устрої. Він характеризується соціальною та економічною значимістю, з особливостями функціонування аудиторських фірм у порівнянні з іншими органами, що здійснюють контрольну діяльність. Крім того, авторитет аудитора визначається його соціальною роллю як посадової особи, яка виступає від імені певного органу та одночасно громадянина, що володіє сукупністю визначених прав і обов'язків перед суспільством. Щодо професії аудитора, престиж означає вплив, повагу, якими користується особа, яка здійснює контрольно-перевірочну діяльність.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes