Методика обліку наявності та руху готової продукції на підприємствах різних форм власності, Детальна інформація

Методика обліку наявності та руху готової продукції на підприємствах різних форм власності
Тип документу: Курсова
Сторінок: 15
Предмет: Облік та аудит
Автор: Олексій
Розмір: 46.5
Скачувань: 2410
2 Відображено передачу на склад напівфабрикатів власного виробництва для подальшої реалізації 26 „Готова продукція” 25 „Напівфабрикати”

3 Відображено суму надлишків продукції, виявлену при інвентаризації 26 „Готова продукція” 719 „Інші доходи від операційної діяльності”

4 Відображено вартість продукції, повернутої до виробництва для доробки 23 „Виробництво” 26 „Готова продукція”

5 Готова продукція призначена для власних потреб оприбуткована як матеріали 20 „Виробничі запаси” 26 „Готова продукція”

6 Відображено вартість продукції, виданої зі складу підзвітній особі 372 „Розрахунки з підзвітними особами” 26 „Готова продукція”

7 Відображено собівартість реалізованої готової продукції 901 „Собівартість реалізованої готової продукції” 26 „Готова продукція”

8 Готова продукція використана для адміністративних потреб 92 „Адміністративні витрати” 26 „Готова продукція”



Для обліку й узагальнення інформації по наявність та рух сільськогосподарської продукції використовується рахунок 27 „Продукція сільськогосподарського виробництва”. Продукція поточного року обліковується за плановою собівартістю, яку в кінці звітного періоду доводять до фактичної собівартості. Підприємства, які не обчислюють собівартість продукції, беруть її на облік за поточними (діючими на момент складання звітності) цінами. Різниця між фактичною і плановою собівартістю готової продукції, яка виявляється в кінці року, відноситься пропорційно на рахунок продукції і на інші рахунки, на які ця продукція була списана протягом року [5, c. 112].

За дебетом рахунку 27 „Продукція сільськогосподарського виробництва” відображається надходження сільськогосподарської продукції, а за кредитом – вибуття сільськогосподарської продукції внаслідок продажу, безоплатної передачі. На цьому рахунку обліковують:

продукцію, одержану від власних рослинницьких, тваринницьких та промислових підрозділів підприємства, яка призначена для продажу на сторону та для іншого невиробничого споживання (видачі й продажу працівникам, передачі в невиробничу сферу);

продукцію, яка призначена для споживання в тваринницьких підрозділах або для виробництва кормів у кормоцехах;

продукцію, яка вирощена для годівлі худоби, а також побічну продукцію та відходи, одержані при доведенні товарної продукції та насіння до належних кондицій;

насіння та посадкового матеріалу, включаючи саджанці, призначені для закладання та ремонту власних насаджень [10, c. 478].

Аналітичний облік продукції сільськогосподарського виробництва ведеться за видами продукції.

Заключним етапом роботи підприємства є реалізація (продаж) виробленої ними продукції, яка здійснюється відповідно до договорів про поставку. Від їх виконання залежать кінцеві результати діяльності колективу – прибуток і його розподіл, а відповідно, величина різних фондів. Саме це зумовлює значення обліку реалізації готової продукції. Обліковими завданнями реалізації готової продукції є:

визначення кількості та вартості відвантаженої продукції;

розрахунок кількості і вартості відвантаженої продукції;

облік на аналітичних та синтетичних рахунках відвантаженої та реалізованої продукції;

віднесення на реалізовану продукцію витрат по її пакуванню, транспортуванню до місця призначення (невиробничі витрати);

облік податку на додану вартість на реалізовану продукцію;

облік надходження коштів від покупців;

визначення та відображення на рахунках прибутків і збитків від реалізації продукції;

контроль за виконанням договорів про постачання продукції [5, c. 97].

При вирішенні цих облікових завдань використовуються натуральні та грошові показники. Собівартість реалізованої продукції та прибуток (або збиток) визначається розрахунковим шляхом. Вирішуються облікові завдання процесу реалізації на бухгалтерських рахунках:

26 „Готова продукція” – відпуск для реалізації покупцеві.

28 „Товари” – відпуск продукції покупцеві.

901 „Собівартість реалізованої готової продукції”.

70 „Доходи від реалізації” – списання реалізованої продукції з рахунка відвантаження за фактичною собівартістю; відображення надходження грошових коштів за оптовою вартістю на реалізовану продукцію; визначення результатів реалізації (прибуток або збиток).

80 „Матеріальні витрати” – облік та списання невиробничих витрат на реалізовану продукцію.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes