Відповіді на питання до державного іспиту “Бухоблік”, Детальна інформація

Відповіді на питання до державного іспиту “Бухоблік”
Тип документу: Задача
Сторінок: 51
Предмет: Облік та аудит
Автор: Олексій
Розмір: 131.5
Скачувань: 4484
Бухгалтерський облік потрібно розглядати і з точки зору бухгалтера , і з точки зору користувача облікової інформації .

Основним завданням бухгалтера є складання бухгалтерських звітів для користувачів інформації про діяльність підприємства .

По відношенню до підприємства всіх користувачів облікової інформації можна умовно поділити на дві групи: зовнішні та внутрішні.

Основним внутрішнім користувачем бухгалтерської інформації є управлінська служба підприємства , головними умовами ефективності діяльності якої є наявність інформації та вміння її аналізувати .Щоб робити відповідні висновки та здійснювати аналіз , необхідно оперувати необхідними даними , вивчати та аналізувати сукупність інформацій.

До складу зовнішніх користувачів бухгалтерської інформації належать :

комерційні партнери , включаючи постачальників товарів в кредит і клєнтів , які купують товари або послуги ;

інвестори і кредитори підприємства . До них відносяться банки , які надають підприємству кредит або здійснюють довгострокове фінансування , надаючи позику;

податкові служби ;

працівники , які здійснюють роботу за наймом;

фінансові аналітики і радники потребують іформацію для своїх клієнтів або громадськості .

Податкові органи зацікавлені в тому, щоб кожне підприємство було якомога більше прибутковим, так як в цьому випадку збільшуються надходження до бюджету .

Для того ,щоб інформація була корисною та надійною , вона повинна мати такі якісні характеристики:--зрозумілість ;--суттєвість ;--достовірність ;--об”єктивність ;--своєчасність.

№ _4_ Система нормативного регулювання бухгалтерського обліку в Україні

Домінуючу роль в інформаційній системі підприємства відіграє саме бухгалтерський облік. Бухгалтерський облік – це взаємообумовлене, чітко документоване кількісне відображення господарської діяльності підприємства у тісному зв’язку з її якісною стороною. Він здійснюється в узагальнюючому грошовому вимірнику з використанням інших вимірників (натуральних, умовно-натуральних, трудових та ін.).

Регулювання обліку в Україні здійснюється за допомогою нормативних документів КМУ, міністерства фінансів, Держкомстатистики, головної державної податкової служби, Національного банку та інших державних органів. Нормативні органи регламентують як об’єкти обліку, так і схему кореспонденції рахунків.

Система нормативного регулювання бухгалтерського обліку в Україні представлена чотирма рівнями, кожен з яких охоплює наступні документи

Перший рівень- Документи, що регулюють порядок ведення бухгалтерського обліку, складання і подання бухгалтерської звітності юридичними особами.

Другий рівень-Плани рахунків бухгалтерського обліку і положення (стандарти) бухгалтерського обліку, що встановлюють правила і способи ведення обліку господарських операцій, складання та подання бухгалтерської звітності$

Третій рівень- Нормативні акти і методичні вказівки (інструкції, листи, рекомендації) з питань бухгалтерського обліку, що розробляються Міністерством фінансів України та іншими органами.

Четвертий рівень- Робочі документи, що формулюють облікову політику підприємства (робочий план рахунків бухгалтерського обліку, графік документообороту тощо).

З 01.01.2000 р. основними документами, які регламентують систему бухгалтерського обліку в Україні, є:

Закону України від 16.07.99 р. №996-ХІV “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні”;

Національні Положення (стандарти) бухгалтерського обліку (далі – П(С)БО).

Порядок подання фінансової звітності, затверджений постановою кабінету Міністрів України від 28.02.2000 р. №419.

План рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань та господарських операцій підприємств і організацій та розроблена до нього Інструкція із застосування, затверджені наказом Міністерства фінансів України від 30.11.99 р. №291.

Безпосереднє регулювання обліку на Україні може мати методологічні і правові аспекти.

Методологічне регулювання здійснює, як правило, Міністерство фінансів, яке розробляє:

план рахунків бухгалтерського обліку;

положення про документальне забезпечення записів в бухгалтерському обліку;

обсяг, форми і порядок складання річної (квартальної) бухгалтерської звітності;

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes