Інформаційні системи бухгалтерського обліку, Детальна інформація

Інформаційні системи бухгалтерського обліку
Тип документу: Курсова
Сторінок: 12
Предмет: Облік та аудит
Автор: Олексій
Розмір: 35.6
Скачувань: 4893
1. Настроювання (доробка стандартного поставляється з програмою) плану рахунків відповідно до особливостей підприємства, проведеною оптимізацією бухобліка і постановкою задачі.

2. Настроювання (доробка стандартних поставляються з програмою) типових проводок відповідно до особливостей підприємства, проведеною оптимізацією бухобліка і постановкою задачі. У випадку упровадження великих комплексних програм настроювання кожного розділу бухобліка у своєму окремому модулі необхідно робити окремо з урахуванням специфічних особливостей. Наприклад, у блоці по обліку зарплати доведеться настроювати алгоритми розрахунку різних нарахувань і утримань.

3. Настроювання (доробка стандартних поставляються з програмою) форм первинних документів відповідно до особливостей підприємства, проведеною оптимізацією бухобліка і постановкою задачі. Прикладом може бути настроювання форми акта на списання МБП, що повинний автоматично друкуватися при списанні МБП в експлуатацію, в акті повинна автоматично проставлятися кількість, вартість і ПДВ по МБП, після цього повинні автоматично проводитися проводки по списанню МБП в експлуатацію, списанню ПДВ по МБП на розрахунки з бюджетом і нарахуванню амортизації на МБП. У великих програмах таке настроювання необхідно робити також по кожному розділу бухобліка.

4. Настроювання (доробка стандартних поставляються з програмою) форм бухгалтерської звітності і розрахунків по податках відповідно до особливостей підприємства, проведеною оптимізацією бухобліка і постановкою задачі. При якісній автоматизації бухобліка вся щоквартальна звітність повинна обов'язково складатися автоматично, те, що бухгалтер, ведучи облік на комп'ютері, щокварталу по-старинці складає звіт на папері і витрачає на це додатково велику кількість часу, є вірною ознакою "псевдоавтоматизації". Настроювання форм звітності і податкових розрахунків на реально використовуваний план рахунків і типові хозоперації - процес дуже складний і трудомісткий, при його проведенні варто ввести деяку кількість стандартних на підприємстві хозоперацій у програму для того, щоб потім перевіряти правильність настроювання, звіряючи складені автоматичні розрахунки з ручними на такому умовному прикладі.

Глава III. Відображення надходження товарів на прикладі програми «1С Бухгалтерія».

Розглянемо, яким образом у типовій конфігурації відображається надходження товарів на конкретному прикладі.

1 листопада 2002 р за накладною 9487 від фабрики «Орлан» отриманий товар: штани дитячі 200 штук за ціною 154 грн. і штани чоловічі сірі 400 штук за ціною 288 грн. . Товар оприбуткований на головний склад торгової організації. Для відображення в обліку господарських операцій оприбуткування товарів призначений документ «Надходження товару». Його форма заповнюється на підставі складських документів оприбуткування і супровідних документів постачальника в наступному порядку.

Спочатку в шапці документа вказується постачальник (фабрика «Орлан»), супровідний документ (накладна 9487) і склад, на який прийнятий товар (головний). Заповнення цих реквізитів провадиться вибором з відповідних довідників. Якщо запис у довіднику відсутній, його можна ввести безпосередньо в процесі роботи з документом.

Потім заповнюється таблична частина, у якій перелічуються асортимент товару, кількість і ціна за одиницю. Якщо товар уже надходив раніше, то можна скористатися кнопкою «Підбор» у цьому випадку досить вибрати товар з довідника «Номенклатура» і вказати його кількість. Інші графи табличної частини («Ціна», «Сума», «ПДВ», «Усього») підраховуються автоматично. Припустимо, що даний товар в організацію ніколи не надходив. У цьому випадку нову товарну позицію необхідно описати в довіднику «Номенклатура», форма списку якого відкривається при заповненні табличної частини. Асортимент товарів може складати тисячі позицій, тому для зручності пошуку довідник структурують, підрозділяючи товари на групи, підгрупи і т.д. визначимо отримані товари в групу «Одяг», а потім перейти в режим опису нової товарної позиції (пункт «Нова» меню «Дії» головного меню). Для того щоб система могла правильно інтерпретувати номенклатурну одиницю, у реквізиті «Тип» указується її класифікаційна ознака. У нашому прикладі «штани дитячі» - це товар.

У реквізиті «Найменування» указується коротке найменування товарної позиції. Найменування товару для вихідних документів (накладних, рахунків- фактур) вказується в багатострочному полі «Повне найменування, коротка характеристика».

У реквізиті «Вид» указується вид діяльності, у рамках якого передбачається реалізувати товар («Продаж верхнього одягу»). Значення цього реквізиту визначає об'єкт аналітичного обліку по субконто «Види діяльності», де на рахунку 46 «Реалізація продукції (робіт, послуг)» програма відіб'є операції з продажу товарів за допомогою документів типової конфігурації.

Реквізит «Одиниця виміру» заповнюється вибором з однойменного довідника.

Важливу роль в описі товарної позиції грає реквізит «Тип товару», значення якого і визначає, як варто враховувати товар, - на балансі чи за балансом. Між типом товару і рахунком для обліку товарів мається зв'язок, зазначений в табл.1



Тип товару

Рахунок (субрахунок) для обліку товарів



Власний 41.1 «Товари на складах» чи 41.2 «Товари в роздрібній торгівлі» (конкретний субрахунок визначається за допомогою перемикача в шапці екранної форми документа «Надходження товару»)

На комісії 004 «Товари, прийняті на комісію»

Тара 41.3 «Тара під товаром і порожня»

Покупні вироби 41.4 «Покупні вироби»



Оскільки за умовами прикладу «штани дитячі» переходять у власність торгової організації, то тип товару – «Власний».

Значення реквізитів «Облікова (покупна) ціна» і «Оптова ціна без податків» носить сервісний характер і використовується за замовчуванням в екранних формах документів на надходження і відпустку товарів.

При заповненні реквізитів ставки податків, варто враховувати наступне:

- ставка ПДВ указується стосовно до продажу цього товару за схемою оптової торгівлі –20%

якщо товар входить у перелік товарів, вартість яких за певних умов є об'єктом оподаткування з продажів, то обов'язково вказується ставка податку.

Після заповнення всіх необхідних реквізитів інформації про товар, продовжується заповнення табличної частини документа «Надходження товарів».

Після того, як у табличній частині буде відбита вся інформація про всі товари, що надійшли, документ зберігається і проводиться. При цьому автоматично будуть сформовані проводки (табл.2)

№ Дт СубконтоДт Кт СубконтоКт Вал. В Вал.торб. Сума

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes