Аналіз результатів інвентаризації виробничих запасів, Детальна інформація

Аналіз результатів інвентаризації виробничих запасів
Тип документу: Курсова
Сторінок: 20
Предмет: Облік та аудит
Автор: Олексій
Розмір: 61.8
Скачувань: 2178
33

880

847



Виробіток етикеток, тис. шт.

43128

50714 7586





Аналізуючи техніко-економічні показники діяльності ВАТ "КФТП" за 9 місяців 2001 - 2002 рр. з таблиці 1 можна зробити наступні висновки збільшився об'єм реалізованої продукції на 112 % відбулося збільшенню виручки від реалізації продукції на 73,18% ; прибуток від реалізації продукції також зріс на 55,8%; негативною рисою є те, що підвищилась собівартість продукції на 77,25%. Це вплинуло на рентабельність: вона понизилась на 3,3 %. Для фабрики це не такий вже і збиток, бо балансовий прибуток все ж таки б зріс на 114,78%. Середньомісячна зарплата на ВАТ "КФТП” зросла на 73,91%.

З кожним роком фабрика набирає потужності, і за 9 місяців 2002 року вона виробила паперу на 2566% більше, в порівнянні з аналогічним періодом 2000 року, а виготовлення етикеток збільшилося на 17,58 %.

При написанні курсової роботи були використані такі джерела інформації: форми бухгалтерської (форма № 1, форма № 2) (дод. А, Б, В, Д) і статистичної (форма № 5-е, форма 1 П, ф. - 1 МТП і т.д.) (дод. Ж, 3) звітності, дані аналітичного обліку (журнал - ордер № 6, картка складського обліку) (дод. Н, Т), нормативні та звітні калькуляції.

Раціональне використання виробничих запасів — один з важливих факторів росту виробництва.

Таким чином, значення аналізу розрахунків по руху виробничих запасів складається на основі того, що є необхідним засобом вивчення економічної ситуації ВАТ "КФТП”, а також складовою частиною нових методів планування і управління в умовах ринкових відносин.

Характеристика та склад виробничих запасів

Матеріальні цінності займають важливе місце у виробничому процесі підприємства: без забезпечення ними для підприємства не можливий виробничий процес.

Різні вчені-економісти по-своєму визначають виробничі запаси. Так, наприклад, Бойко В.М. [8] під матеріально-виробничими запасами визначає засоби виробництва, що надійшли на підприємство і ще не використовуються у виробничому процесі. Їх обсяг створюється у таких розмірах, які б забезпечували рівномірну, безперебійну роботу підприємства. Безруких В.Б. та Кондраков В.Б. [6] під виробничими запасами розуміють різні речові елементи виробництва, що використовуються у якості предметів праці у виробничому та іншому господарському процесі. Вони повністю споживаються у кожному циклі і повністю переносять свою вартість на вартість виготовленої продукції, виконаних робіт та наданих послуг. На думку Саблука П.Т. та Дем’яненка М.Я. [17] виробничі запаси — це запаси засобів виробництва, які знаходяться на складах суб'єктів господарювання та потрібні для забезпечення безперервного виробничого процесу, це лише ті предмети праці, які ще не приймають участь у процесі виробництва і зберігають свою натурально - речову форму.

У бухгалтерському та економічному аналізі застосовують наступне визначення: виробничі запаси — це активи, які використовуються для подальшого продажу, споживання під час виробництва продукції, виконанню робіт на подання послуг, а також управління підприємством [9].

Специфічною особливістю виробничих запасів є те, що вони в процес використовуються повністю, і тому для кожного нового процесу виробництво їх потрібно заміняти новими.

У собівартості промислової продукції питома вага витрат матеріалі! складає біля 50 %, а в деяких галузях промисловості (хімічній, текстильній) сягає 80 - 85 % [ІЗ]. Тому питанням обліку виробничих запасів має приділятись велика увага.

Для забезпечення безперебійної роботи виробництва на складах підприємства завжди повинні бути виробничі запаси в межах норм, передбачених потребою підприємства. У складських приміщеннях підприємств здійснюються операції по збереженню виробничих запасів, що надходять, а також відпусту їх у виробництво [20].

Важливою умовою правильної організації обліку виробничих запасів є їх правильне групування. На різних підприємствах виробничі запаси можуть мати різне призначення, залежно від тієї функції, яку вони виконують у процесі виробництва [II]. Так, наприклад, папір та фарба на підприємстві ВАТ “КФТП” створюють основу готової продукції, а на цукровому, хімічному, машинобудівному підприємствах папір та фарба використовуються для допоміжного виробництва, участі безпосередньо у виробництві готової продукції вони не беруть. Тому важливо правильно згрупувати виробничі запаси на підприємстві за їх призначенням та роллю у процесі виробництва.

Виробничі запаси поділяють на такі групи:

сдровина і матеріали — це предмети праці, з яких виготовляють продукцію; вони утворюють матеріальну (речовинну) основу продукції;

допоміжні матеріали — до даної групи у зв'язку з особливістю використання окремо виділяють паливо, тару і тарні матеріали, запасні частини;

паливо виділяють в окрему групу з причини його великого економічного значення та специфіки споживання;

тара і тарні матеріали – предмети, які використовуються для пакування транспортування, зберігання різних матеріалів і продукції;

запасні частини служать для ремонту і заміни спрацьованих деталей машин та обладнання;

незавершене виробництво виступає у вигляді незакінчених обробкою і складанням деталей, вузлів, виробів та незакінчених технологічних процесів;

напівфабрикати — це сировина і матеріали, які пройшли певні стадії обробки, але ще не є готовою продукцією;

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes