Аналіз результатів інвентаризації виробничих запасів, Детальна інформація

Аналіз результатів інвентаризації виробничих запасів
Тип документу: Курсова
Сторінок: 20
Предмет: Облік та аудит
Автор: Олексій
Розмір: 61.8
Скачувань: 2178
Не зважаючи на це на ВАТ "КФТП” виробничий процес не стоїть на місці, збільшується виробництво і реалізація продукції. Тому можна сказати, що на підприємстві існує оптимальне співвідношення основних і допоміжних матеріалів.

Аналіз надходження виробничих запасів (матеріалів, палива, запасних частин, малоцінних та швидкозношуваних предметів)

Обов'язковими умовами нормального функціонування виробничого процесу є своєчасне забезпечення підприємства матеріальними ресурсами і раціональне, ефективне їх використання. Важливим фактором забезпеченості підприємства матеріальними ресурсами є правильність розрахунку необхідності в них, раціонально - технічне забезпечення і економічно ефективне використання матеріальних ресурсів у виробництві.

Своєчасне забезпечення виробництва матеріальними ресурсами і їх раціональне використання у значній мірі залежить від матеріально–технічного постачання. Працівники бухгалтерії ВАТ "КФТП” передусім перевіряють обгрунтованість, реальність встановлених норм і нормативів, які покладено в основу розрахунку потреб підприємства в матеріальних ресурсах для виконання виробничої програми та на господарські потреби. Перевіряють відповідність плану постачання потребам виробництва продукції і утворення необхідних запасів, виходячи з прогресивних норм витрат матеріалів. На підприємстві ВАТ "КФТП” проводиться активна робота щодо впровадження організаційно- технічних міроприємств по виявленню внутрішньовиробничих резервів і конкретних міроприємств по їх використанню (використанню відходів і вторинних матеріалів, залучення замінників дорогих і дефіцитню матеріалів, по мірі необхідності використовуються місцеві види ресурсів та відходів), що також необхідно знати при аналізі. Тобто, проводиться аналіз забезпеченості потреб у матеріальних ресурсах джерелами покриття, що є важливою умовою безперебійної (ритмічної) роботи підприємства. Джерела покриття поділяють на внутрішні і зовнішні (рис.3.1.).

Сума джерел покриття потреб у і-му виді матеріальних ресурсів визначається за формулою (3.1.) [18.С.247]:

Vі = Vі1 + Vі2, (3.1)

де: Vі1 — сума внутрішніх джерел покриття потреб у кожному з видів матеріальних ресурсів;

Vі2 — сума зовнішніх джерел покриття потреб у кожному з видів матеріальних ресурсів.

Згідно розрахунку джерел покриття потреб (Дод.М) за 9 місяців 2002 року потреба покриття в загальному по матеріалах на 86,7 % більша, ніж за аналогічний період 2001 року. Тобто, за 9 місяців 2002 року підприємство більшило випуск продукції і потреба в матеріалах зросла.

Значну долю в сумі джерел покриття потреб ВАТ "КФТП” у матеріальних ресурсах складають зовнішні джерела. Тому наступним їтапом аналізу є вірне встановлення сум джерел покриття потреби підприємства в виробничих запасах.

На підприємстві спостерігається тенденція щоквартального збільшення суми потреб по двох періодах 2001 - 2002 року.

За 9 місяців 2002 року спостерігається стрімке зростання зовнішніх джерел покриття потреб, у порівнянні з аналогічним періодом 2001 року.

Щодо внутрішніх джерел покриття, то вони мають аналогічну тенденцію зростання. Тобто, з кожним роком підприємство витрачає значні суми коштів на виробничий розвиток і за рахунок цих коштів намагається впроваджувати нові технології і техніку для виробництва матеріалів, що і подальшому будуть використовуватися для виробництва основної продукції.

При порівнянні зовнішніх і внутрішніх джерел покриття потреб, можна сказати, що більша частка матеріалів надходить від зовнішніх джерел, частю зовнішніх джерел покриття потреб зовсім мала.

Реальна потреба в завезенні матеріальних ресурсів зі сторони визначається як різниця між загальною потребою у певному виді матеріалів та сумою власних внутрішніх джерел їх покриття.

У процесі аналізу також перевіряється забезпечення потреби у завезенні матеріальних ресурсів договорами на їх поставку і фактичне їх виконання .

Аналізуючи дані по ВАТ “КФТП” можна сказати, що за 9 місяців 2001 року на підприємстві розроблялася планова потреба матеріалів. При цьому використовуються як внутрішні, так і зовнішні джерела покриття потреб.

Таблиця 3.1

Аналіз забезпеченості потреб у матеріальних ресурсах договорами і фактичне їх виконання на ВАТ "КФТП” за 9 місяців 2001 р.

Матеріали

Планова потреба, од.вим.

Джерела покриття

внутр. зовн.

Заклю-чено договор.

Надійшло від постачальників

Забезпеченість потреб договор., %

Виконання договору %

Папір біл. Глянц., т.м.

58,62

8,79 49,83

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes