Про прибутковий податок з громадян України, іноземних громодян і осіб без громадянства (05.07.91), Детальна інформація

Про прибутковий податок з громадян України, іноземних громодян і осіб без громадянства (05.07.91)
Тип документу: Реферат
Сторінок: 14
Предмет: Закони України
Автор: Олексій
Розмір: 28.3
Скачувань: 1154
1) подавати в передбачених цим Законом випадках податковим органам декларації про доходи і витрати за формами, що їх встановлює Міністерство фінансів України, та інші необхідні документи і відомості, які підтверджували б достовірність вказаних у деклараціях даних, а також вести облік доходів, які підлягають оподаткуванню, і витрат, пов'язаних з одержанням цих доходів;

2) пред'являти, а у відповідних випадках подавати документи, які підтверджували б право на пільги щодо податку;

3) своєчасно і в повному розмірі сплачувати в бюджет суми податку, що пред'являються податковими органами;

4) допускати службових осіб податкових органів у приміщення, які використовуються для одержання доходів.

Підприємства, установи і організації зобов'язані:

1) своєчасно і правильно нараховувати, утримувати і перераховувати до бюджету суми податків із заробітної плати робітників і службовців та інших доходів, які підлягають оподаткуванню у джерела виплати;

2) своєчасно подавати податковим органам відомості про виплачені ними громадянам доходи, які підлягають оподаткуванню податковими органами.

При укладенні зовнішньоекономічних угод не дозволяється включення податкових застережень, відповідно до яких підприємства, установи і організації, що виплачують доход, беруть на себе зобов'язання нести витрати по сплаті податку за іноземних фізичних осіб.

Стаття 29. Порядок утримання і повернення

неправильно утриманих сум податків

Своєчасно не утримані підприємствами, установами та організаціями суми податку із заробітної плати робітників і службовців та з помісячно оподатковуваних доходів громадян можуть бути утримані не більш як за три місяці, а повернення над міру утриманих сум податку допускається не більш як за один рік до виявлення неправильного утримання.

Громадянам, оподаткування доходів яких здійснюється за деклараціями і яких не було своєчасно залучено до сплати податку або оподатковано неправильно, стягнення чи повернення податку провадиться не більш як за два попередніх роки до виявлення неправильного утримання.

Суми податку, не стягнуті в результаті ухилення платника від оподаткування, справляються за весь час ухилення.

Стаття 30. Міри відповідальності громадян,

підприємств, установ і організацій

Платникам, які своєчасно не подали декларацій про доходи, що підлягають оподаткуванню, податкові органи пред'являють повідомлення про сплату податків у розмірі 150 процентів суми податку, сплаченого за попередній звітний період, або у розмірі, умовно розрахованому на основі інформації про доходи, яку має податковий орган. Після пред'явлення названих документів і їх перевірки провадиться перерахунок податку виходячи з фактично одержаного доходу з додатковим утриманням 50 процентів від належної суми податку.

Громадяни, винні у неподанні або несвоєчасному поданні декларації про доходи чи у включенні до декларації перекручених даних, у відсутності належного обліку доходів і витрат, необхідного для цілей оподаткування, притягаються керівниками податкових органів до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу в розмірі середньомісячного доходу, що підлягає оподаткуванню, а за ті ж дії, вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, - в розмірі двох середньомісячних доходів, що підлягають оподаткуванню.

Приховування (заниження) фактично одержаних доходів від оподаткування тягне за собою повне вилучення прихованого (заниженого) доходу і накладення штрафу у двократному розмірі прихованої (заниженої) суми доходу, а при повторному порушенні протягом року - штрафу у п'ятикратному розмірі.

Приховування доходів, одержаних у вільно конвертованій валюті, тягне за собою перерахунок суми доходу за ринковим курсом Національного банку України у подвійному розмірі.

Службові особи підприємств, установ та організацій, винні в неповному, несвоєчасному утриманні та перерахуванні до бюджету сум прибуткового податку, у приховуванні (заниженні) доходів громадян, у відсутності ведення або веденні бухгалтерського обліку з порушенням встановленого порядку, в перекрученні бухгалтерських звітів, у несвоєчасному поданні, неподанні або поданні за невстановленою формою документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків, притягаються керівниками податкових органів до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу в розмірі середньомісячної заробітної плати, а за ті ж самі дії, вчинені повторно протягом року, - накладення адміністративного стягнення в розмірі двох середньомісячних заробітних плат.

Своєчасно не утримані, утримані не повністю або не перераховані до бюджету суми податку, які підлягають стягненню у джерела виплати, стягуються у безспірному порядку податковим органом з підприємств, установ та організацій, що виплачують доходи громадянам, а з громадян - у судовому порядку або через нотаріальні контори за виконавчими написами.

За прострочення платежу податку стягується пеня в розмірі 5 процентів суми недоїмки за кожен день прострочення.

Стаття 31. Оскарження дій податкових органів

Скарги на дії або розпорядження службових осіб, допущені ними при стягненні податку, подаються в той орган, якому ці особи безпосередньо підпорядковані або за розпорядженням якого провадиться стягнення. Скарги розглядаються і рішення по них виносяться щодо підприємств, установ і організацій не пізніше 15-денного строку з часу надходження скарги, а щодо громадян - у строки, встановлені для розгляду листів, заяв і скарг громадян.

Рішення по скаргах можуть бути оскаржені у місячний строк до вищестоящого податкового органу або народного суду.

Подання скарги не зупиняє стягнення податку. Орган, який розглядає скаргу, має право зупинити справляння належної суми податку до вирішення скарги.

Оскарження дій службових осіб податкових органів, пов'язаних з накладенням адміністративних стягнень, провадиться відповідно до законодавства України про адміністративні правопорушення.

Голова Верховної Ради України Л.КРАВЧУК

м. Київ, 5 липня 1991 року

N 1306-XII

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes