Про Конституційний суд України (03.06.92), Детальна інформація

Про Конституційний суд України (03.06.92)
Тип документу: Реферат
Сторінок: 8
Предмет: Закони України
Автор: Олексій
Розмір: 15.2
Скачувань: 796
2. Судді Конституційного Суду України обираються Верховною Радою України на 10 років. По закінченні терміну повноважень суддя продовжує виконувати свої обов'язки до обрання нового судді. Повторне обрання судді не допускається.

3. При достроковому вибутті судді новий суддя обирається не пізніше трьох місяців.

4. Пропозиції про персональний склад суддів подаюють Голова Верховної Ради України та Президент України у рівній кількості, за погодженням. У разі недосягнення згоди кандидатури подаються відповідно до Конституції України.

5. Кандидатури на посади суддів Конституційного Суду України попередньо обговорюються на засіданнях постійних комісій Верховної Ради України.

6. Голова, заступники Голови і кожний член Конституційного Суду України обираються в індивідуальному порядку таємним голосуванням шляхом подачі бюлетнів. ( Частина шоста статті 5 із змінами, внесеними згідно із Законом N 2991а-XII ( 2991а-12 ) від 04.02.93 )

Глава 2

Статус суддів Конституційного Суду України

Стаття 6. Вимоги до судді Конституційного Суду України

1. До складу Конституційного Суду України може бути обраним громадянин України, який має виборчі права, досяг на день обрання не менше 40 років і має вищу юридичну освіту, стаж практичної, наукової або педагогічної діяльності в галузі права не менш як 15 років.

2. Судді Конституційного Суду України не можуть бути народними депутатами України, належати до будь-яких політичних партій і рухів, входити до складу органів державної виконавчої влади, інших державних органів, займатись підприємницькою та іншою діяльністю, крім викладацької і наукової у вільний від роботи час.

Стаття 7. Присяга судді Конституційного Суду України

1. Суддя Конституційного Суду України при вступі на посаду приносить присягу такого змісту: "Урочисто присягаю чесно і сумлінно виконувати високий обов'язок судді Конституційного Суду України, поважати і захищати права і свободи людини, конституційний лад України та верховенство її Основного Закону, зберігати службову таємницю".

2. Приведення до присяги проводиться Головою Верховної Ради України на пленарному засіданні Верховної Ради України.

Стаття 8. Судді Конституційного Суду України

1. Судді Конституційного Суду України здійснюють підготовку питань на розгляд Суду.

2. Судді Конституційного Суду України мають право витребувати від державних органів, органів місцевого і регіонального самоврядування, установ, організацій, підприємств, їх посадовихосіб, об'єднань громадян будь-які документи та іншу інформацію, що стосується питання, яке готується до розгляду в Суді, а також заслуховувати з цих питань пояснення відповідних посадових осіб.

Ухилення від видачі документів, подання інформації або відмовлення від подання пояснень Суду переслідується за Законом.

3. Судді Конституційного Суду України користуються правом вирішального голосу при прийнятті рішень і постановленні висновків.

4. Судді Конституційного Суду України не мають права публічно висловлювати свою думку з питань неконституційності чи незаконності актів, які знаходяться на розгляді Суду.

Стаття 9. Голова Конституційного Суду України

1. До повноважень Голови Конституційного Суду України входить:

1) організація діяльності Конституційного Суду України;

2) керівництво підготовкою справ та інших питань до розгляду на засіданні Конституційного Суду України;

3) скликання Конституційного Суду України за власною ініціативою або за пропозицією не менш як п'яти суддів Конституційного Суду, винесення на його розгляд питань і головування в засіданнях Конституційного Суду;

4) інформування Верховної Ради України про стан конституційної законності в Україні;

5) організація роботи апарату Конституційного Суду України;

6) подання на затвердження Конституційного Суду України кандидатури Секретаря Конституційного Суду;

7) прийом і звільнення помічників-консультантів та інших працівників апарату Конституційного Суду України, видання відповідних наказів і розпоряджень;

8) здійснення інших повноважень відповідно до законодавства про Конституційний Суд України.

2. Голова Конституційного Суду України є розпорядником бюджетних асигнувань на утримання і забезпечення діяльності Конституційного Суду України.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes