Про Державну програму приватизації (12.02.98), Детальна інформація

Про Державну програму приватизації (12.02.98)
Тип документу: Реферат
Сторінок: 17
Предмет: Закони України
Автор: Олексій
Розмір: 39
Скачувань: 717
Управління ВАТ, у статутному фонді яких є державна частка

96. Управління ВАТ, у статутному фонді яких є державна частка, здійснюється шляхом участі уповноважених представників, визначених у встановленому порядку, в діяльності органів управління такого ВАТ - спостережної ради та ревізійної комісії, створення яких для всіх ВАТ, у статутному фонді яких є державна частка, є обов'язковим, та загальних зборів акціонерів.

97. Державні органи приватизації здійснюють формування органів управління ВАТ, створених у процесі приватизації, - виконавчого органу (правління), ради акціонерного товариства (спостережної ради), ревізійної комісії, які діють до перших загальних зборів акціонерів; розробляють та затверджують установчі документи таких ВАТ; визначають строк та місце проведення перших загальних зборів акціонерів; надають право представляти інтереси держави на зборах акціонерів; проводять конкурси з відбору уповноваженої особи з управління державною часткою у статутному фонді ВАТ.

98. Перші загальні збори акціонерів ВАТ, створеного у процесі приватизації, скликаються його правлінням після виконання плану приватизації (плану розміщення акцій) або продажу більше ніж 60 відсотків акцій ВАТ.

До порядку денного перших загальних зборів акціонерів ВАТ обов'язково включаються такі питання:

обрання органів управління товариства;

звіт голови правління про підсумки фінансово-господарської діяльності товариства;

звіт ревізійної комісії та головного бухгалтера товариства;

порядок розподілу прибутку та заходи щодо погашення боргових зобов'язань товариства;

визначення стратегії розвитку та основних напрямів діяльності товариства.

99. Загальні збори акціонерів ВАТ, у статутному фонді яких є державна частка, проводяться не рідше одного разу на рік. На загальних зборах повинні розглядатися і ставитися на голосування питання щодо нарахування дивідендів на акції товариства, а також питання, пов'язані з виконанням рішень Кабінету Міністрів України. Відповідальність за підготовку і проведення загальних зборів відповідно до положень законодавства України і цієї Програми покладається на голову правління ВАТ.

100. У випадку коли голова правління ВАТ, у статутному фонді якого є державна частка, порушує положення законодавства та статуту товариства, його повноваження можуть бути припинені спостережною радою, яка приймає рішення щодо призначення нового голови правління, якщо це передбачено статутом.

101. Склад спостережної ради ВАТ, у статутному фонді якого є державна частка, формується залежно від складу акціонерів ВАТ і повинен забезпечувати їх пропорційне представництво у спостережній раді, у тому числі представництво держави. У разі обрання до спостережної ради товариства представників держави до складу спостережної ради ВАТ входять представники Кабінету Міністрів України або органу, визначеного Кабінетом Міністрів України, і Фонду державного майна України.

102. У разі закріплення у державній власності пакету акцій ВАТ у розмірі 50 відсотків плюс одна акція головою спостережної ради ВАТ призначається особа, кандидатуру якої рекомендовано Прем'єр-міністром України або відповідним віце-прем'єр-міністром України.

103. Засідання спостережної ради ВАТ, у статутному фонді якого є державна частка, проводяться не рідше одного разу на три місяці, якщо інше не передбачено статутом товариства. Обов'язковими для розгляду на її засіданнях є питання фінансового стану ВАТ, включаючи своєчасність виплати заробітної плати працівникам, збереження майна ВАТ і виконання рішень загальних зборів акціонерів. За результатами розгляду цих питань спостережна рада може поставити на загальних зборах акціонерів питання щодо переобрання правління ВАТ. У разі закріплення у державній власності пакету акцій ВАТ у розмірі 50 відсотків плюс одна акція рішення про позачергові загальні збори акціонерів приймає голова спостережної ради ВАТ, якщо це передбачено статутом товариства.

104. В окремих випадках за рішенням Кабінету Міністрів України право управління пакетом акцій ВАТ, закріплених у державній власності, може бути передано визначеній на конкурсних засадах юридичній (недержавній) або фізичній уповноваженій особі в порядку, встановленому Фондом державного майна України, Міністерством економіки України, Антимонопольним комітетом України та Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку.

Передача пакету акцій в управління інвестору може здійснюватись без проведення конкурсу, якщо передача пакету акцій в управління передбачена умовами продажу пакетів акцій за конкурсом.

Уповноважена особа, яка відповідно до цього пункту отримала право на здійснення функцій з управління акціями ВАТ, що перебувають у державній власності, зобов'язана перерахувати до позабюджетного Державного фонду приватизації кошти в сумі десяти відсотків вартості акцій, щодо яких їй надаються функції з управління. Зазначені кошти залишаються на рахунку позабюджетного Державного фонду приватизації і не підлягають вилученню до Державного бюджету України та місцевих бюджетів.

105. Особа, уповноважена від імені держави управляти пакетом акцій, представляє державу в органах управління ВАТ, призначається головою спостережної ради (у разі закріплення у державній власності більше ніж 50 відсотків акцій) або може бути обрана членом спостережної ради ВАТ.

Уповноваженою особою не може бути об'єднання підприємств або посадова особа холдингу, до складу якого входить товариство.

106. Статутний фонд уповноваженої особи - юридичної особи не може бути меншим п'яти відсотків розміру номінальної вартості пакету акцій, що передається уповноваженій особі в управління.

107. Представники органу виконавчої влади, Фонду державного майна України чи юридичної особи, а також фізичні особи, які претендують на право здійснення функцій управління пакетами акцій ВАТ, що перебувають у державній власності, повинні мати відповідний сертифікат (диплом).

Для забезпечення відповідного рівня підготовки уповноважених осіб Фонд державного майна України, Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку і Міністерство економіки України організовують їх навчання у навчальних закладах, акредитованих Міністерством освіти України.

Навчальні програми з підготовки уповноважених осіб затверджуються навчальними закладами за погодженням з Фондом державного майна України, Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку і Міністерством економіки України.

108. Фонд державного майна України у встановленому порядку здійснює облік:

контрактів з головами правлінь ВАТ, укладених до перших зборів акціонерів;

уповноважених осіб, що здійснюють функції управління акціями, закріпленими у державній власності.

109. У межах виконання повноважень, визначених пунктами 96-108, Фонд державного майна України погоджує свої рішення з Кабінетом Міністрів України та забезпечує виконання рішень Кабінету Міністрів України з питань управління об'єктами державної власності.

Р о з д і л 6

ПРИКІНЦЕВІ ПОЛОЖЕННЯ

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes