Про затвердження Положення про порядок накладення адміністративних штрафів (25.01.2002), Детальна інформація

Про затвердження Положення про порядок накладення адміністративних штрафів (25.01.2002)
Тип документу: Реферат
Сторінок: 14
Предмет: Закони України
Автор: Олексій
Розмір: 26.5
Скачувань: 963
1.1. Це Положення на підставі статей 72, 73 та 74 Закону України "Про банки і банківську діяльність" ( 2121-14 ) (далі - Закон) та відповідно до статей 166-5, 166-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення ( 80731-10 ) (далі - Кодекс) встановлює порядок накладення штрафів на керівників банків та інших осіб, які відповідно до Закону ( 2121-14 ) можуть бути об'єктом перевірки Національного банку України (далі - Національний банк), у разі порушення ними банківського законодавства, нормативно-правових актів Національного банку або здійснення ризикових операцій, що загрожують інтересам вкладників чи інших кредиторів банку, та на голову ліквідаційної комісії, ліквідатора, інших відповідальних осіб, залучених до ліквідації банку, у разі порушення ними порядку подання фінансової звітності, ліквідаційного балансу та ведення бухгалтерського обліку при ліквідації банку, а також установлює порядок складання та подання відповідній посадовій особі або органові, уповноваженим розглядати справи про адміністративні правопорушення (статті 234-3, 221 Кодексу ( 80732-10 ), протоколів про адміністративні правопорушення, встановлені статтями 164-11, 166-7, 166-8 Кодексу ( 80731-10 ).

1.2. Згідно зі статтею 234-3 Кодексу ( 80732-10 ) Національний банк розглядає справи про адміністративні правопорушення, пов'язані з допущенням порушень банківського законодавства, нормативно-правових актів Національного банку або здійсненням ризикових операцій, які загрожують інтересам вкладників чи інших кредиторів банку (стаття 166-5), а також порядку подання фінансової звітності, ліквідаційного балансу та ведення бухгалтерського обліку при ліквідації банку (стаття 166-6).

1.3. Від імені Національного банку розглядати справи про адміністративні правопорушення і накладати адміністративні стягнення мають право Голова Національного банку та його заступники, керівники територіальних управлінь Національного банку та їх заступники (стаття 234-3).

Передбачені цим Положенням повноваження посадових осіб можуть виконуватися посадовими особами, що їх заміщають, у встановленому порядку.

Зазначені посадові особи, які уповноважені розглядати справи про адміністративні правопорушення, можуть накладати адміністративні стягнення, передбачені статтями 166-5, 166-6 Кодексу ( 80731-10 ), у межах своїх повноважень і лише під час виконання службових обов'язків.

1.4. Адміністративна відповідальність за правопорушення, передбачені статтями 164-11, 166-5, 166-6, 166-7 та 166-8 Кодексу ( 80731-10 ), настає, якщо ці порушення за своїм характером не тягнуть за собою відповідно до закону кримінальної відповідальності.

1.5. При малозначності вчиненого адміністративного правопорушення посадова особа, уповноважена вирішувати справу, може звільнити порушника від адміністративної відповідальності і обмежитись усним зауваженням.

2. Накладення адміністративного стягнення

2.1. Адміністративне стягнення є мірою відповідальності і застосовується з метою виховання особи, яка вчинила адміністративне правопорушення, у дусі дотримання банківського законодавства, нормативно-правових актів Національного банку, а також запобігання вчиненню нових правопорушень як правопорушником, так і іншими особами.

2.2. Національний банк застосовує адміністративне стягнення за допущення порушень:

а) банківського законодавства;

б) нормативно-правових актів Національного банку;

в) у разі здійснення ризикових операцій, які загрожують інтересам вкладників чи інших кредиторів банку;

г) порядку подання фінансової звітності, ліквідаційного балансу та ведення бухгалтерського обліку при ліквідації банку.

2.3. Штраф накладається:

а) на керівників банків;

б) інших осіб, які відповідно до Закону ( 2121-14 ) можуть бути об'єктом перевірки Національного банку;

в) на голову ліквідаційної комісії, ліквідатора;

г) інших відповідальних осіб, залучених до ліквідації банку.

2.4. До керівників банків, на яких накладаються штрафи, належать:

а) голова, його заступники та члени ради банку;

б) голова, його заступники та члени правління (ради директорів) банку;

в) головний бухгалтер, його заступник;

г) керівник філії;

ґ) головний бухгалтер філії.

Штрафи на керівників банків накладаються, якщо виявлене порушення є наслідком їх особистих дій або бездіяльності.

2.5. До осіб, які можуть бути об'єктом перевірки Національного банку, на яких накладаються штрафи, належать:

а) власник істотної участі в банку, якщо Національний банк уважає, що він не відповідає вимогам, установленим Законом ( 2121-14 ) щодо істотної участі, або негативно впливає на фінансову безпеку і стабільність банку;

б) особа, яка придбала істотну участь у банку без письмового дозволу Національного банку;

в) особа, яка здійснює банківську діяльність без банківської ліцензії.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes