Про затвердження Комплексної програми ліквідації наслідків підтоплення територій в містах і селищах України (15.02.2002), Детальна інформація

Про затвердження Комплексної програми ліквідації наслідків підтоплення територій в містах і селищах України (15.02.2002)
Тип документу: Реферат
Сторінок: 20
Предмет: Закони України
Автор: Олексій
Розмір: 31.5
Скачувань: 816
впровадження комплексного підходу до розв'язання проблеми ліквідації наслідків підтоплення, будівництво систем інженерного захисту з одночасним виконанням заходів запобіжного характеру, а саме: зменшення втрат води, упорядкування поверхневого водовідводу, відновлення функціонування природних дрен, раціональне використання підземних вод, у тому числі дренажних;

організація служби експлуатації захисних систем та споруд;

розроблення і введення в дію системи оцінки захисних систем, споруд та обліку дренажних стоків із створенням відповідної інформаційної бази даних.

Протягом першого етапу реалізації Програми передбачається проведення необхідних науково-дослідних, проектно-вишукувальних та будівельно-монтажних робіт відповідно до визначених напрямів дій.

Заходи реалізації Програми додаються.

Фінансове забезпечення

Для виконання заходів Програми орієнтовно потрібно 23890,6 млн. гривень, у тому числі на 2003-2010 роки - 2927,5 млн. гривень.

Для виконання невідкладних першочергових заходів Програми на 2003-2005 роки потрібно 550,7 млн. гривень (показники вартості визначено за цінами 2001 року).

Обсяги робіт і фінансування заходів Програми на 2003-2005 роки визначено з урахуванням мінімізації збитків від шкідливої дії вод під час виконання робіт на об'єктах, що потребують першочергової допомоги.

У зв'язку з обмеженим фінансуванням заходів Програми та виходячи з економічних можливостей регіонів і держави питання щодо обсягів капітальних вкладень на виконання заходів із запобігання втратам з водоносних мереж і ліквідації диспропорцій між водопостачанням і водовідводом, на будівництво очисних споруд зливової каналізації у цій Програмі не розглядаються і повинні передбачатися цілеспрямовано у галузевих та місцевих екологічних програмах.

Механізм реалізації Програми

Реалізація Програми забезпечується за допомогою цілеспрямованої державної системи, яка включає в себе нормативно-правову базу, економічний механізм, управління і контроль за реалізацією Програми.

1. Нормативно-правове забезпечення.

Для успішної реалізації Програми необхідно розробити нормативно-правові акти та будівельно-нормативні документи з питань:

реального механізму фінансування заходів щодо запобігання та ліквідації наслідків шкідливої дії вод за рахунок інвестиційних коштів. Цей механізм повинен забезпечувати створення сприятливого середовища для залучення до фінансування проектів суб'єктів підприємницької діяльності, в тому числі землевласників та землекористувачів, інших потенційних інвесторів;

удосконалення та розроблення нової будівельно-нормативної бази - Державних будівельних норм, інструкцій, методичних посібників, механізмів впровадження організаційно-економічних підходів та прогресивних технологій захисту від підтоплення;

моніторингу підземної гідросфери на основі аналізу геологічного і гідрологічного середовища міст та селищ;

захисту важливих об'єктів, споруд від підтоплення.

2. Економічний механізм.

Економічний механізм повинен забезпечити цільове спрямування коштів на виконання передбачених Програмою заходів за рахунок усіх джерел фінансування в межах коштів, що виділяються на їх виконання державним та місцевими бюджетами (за згодою рад).

Джерела фінансування заходів визначаються з урахуванням проблем загальнодержавного, регіонального, місцевого та об'єктового рівнів і повинні здійснюватися з розмежуванням напрямів і видів робіт за цими рівнями.

В основу розрахунків видатків з бюджетів державного, місцевого, позабюджетного фонду покладено такі критерії, як ступінь впливу природних та техногенних факторів та обсяги розвитку процесу підтоплення з урахуванням територіального, галузевого або функціонального призначення видатків, масштабів негативного порушення навколишнього природного середовища.

Видатки за джерелами фінансування розподіляються таким чином:

з державного бюджету - 23-41 відсоток, з місцевих бюджетів - 41-60 відсотків, з небюджетних (кошти підприємств, інших інвесторів) - 11-25 відсотків.

Вартість заходів реалізації Програми в розрізі областей наведено у додатку 2.

3. Управління і контроль за реалізацію Програми

Програма реалізується шляхом проведення організаційних заходів, створення управлінських структур та здійснення контролю за ходом її виконання.

Організаційна робота щодо виконання визначених Програмою заходів і робіт покладається на місцеві органи виконавчої влади.

Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські держадміністрації передбачають включення до планів соціального та економічного розвитку заходів з реалізації відповідних завдань Програми.

.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes