Про затвердження Комплексної програми ліквідації наслідків підтоплення територій в містах і селищах України (15.02.2002), Детальна інформація

Про затвердження Комплексної програми ліквідації наслідків підтоплення територій в містах і селищах України (15.02.2002)
Тип документу: Реферат
Сторінок: 20
Предмет: Закони України
Автор: Олексій
Розмір: 31.5
Скачувань: 814
припинення експлуатації неглибоких водоносних горизонтів;

високий рівень техногенного навантаження на території, що викликане промислово-міською забудовою, будівництвом водосховищ, ставків, хвостосховищ, каналів, водогонів, зрошенням тощо;

підтоплення гірничого простору при закритті гірничих підприємств та припиненні експлуатації відкритих виробок.

Ступінь впливу причин підтоплення:

порушення умов стоку поверхневих вод - 26-50 відсотків;

незадовільний стан природних дренажних - 13-37 відсотків;

систем

незадовільний стан мереж водопостачання - 18-30 відсотків;

та каналізації

фільтрація з водойм - 13-16 відсотків;

зволоження грунтів - 10-15 відсотків;

зрошення земель - 10-20 відсотків;

підробка та закриття гірничих підприємств - 10-24 відсотки.

Незважаючи на зменшення техногенного навантаження на території у зв'язку із спадом виробництва в умовах економічної кризи, рівень грунтових вод продовжує підвищуватися в середньому на 0,3-0,7 метра на рік, а в окремих південних регіонах - до 1 метра на рік.

Підтоплення призвело до погіршення стану забудованих територій та санітарних умов проживання людей, збільшення захворювань, забруднення води і грунтів, заболочення значних ділянок землі, розвитку небезпечних геологічних процесів, пошкодження або руйнування будівель, споруд, мереж, а подекуди - до найбільшої втрати для суспільства - загибелі людей.

Підтоплення також завдає значної шкоди архітектурно-історичним пам'яткам України, з їх загальної кількості 17977 підтоплено і потребує інженерного захисту 12000. Серед них церкви Спаса-на-Берестові, Андріївська, Кирилівська в м. Києві, ландшафтний парк "Качанівка" в Чернігівській області, Лівадійський і Алупкинський палаци, будинок-музей А.П.Чехова в м. Ялті, склеп Деметри в м. Керчі та інші.

Особливе занепокоєння викликає закриття гірничих підприємств та припинення шахтного водовідводу, що обумовлює підтоплення і заболочення, осідання поверхні землі, забруднення і засолення підземних водоносних горизонтів та призводить до різкої зміни гідрологічного і гідрохімічного режиму річок.

Соціально-економічні збитки, пов'язані з підтопленням міських територій, щороку становлять 10-12 тис. гривень на гектар.

Інвестиції у будівництво систем інженерного захисту від підтоплення міських територій за останні 5-7 років становили не більше ніж 7-9 відсотків потреби, з яких основна частина спрямовувалася на ліквідацію наслідків аварій, що виникали внаслідок підтоплення. У більшості міст та майже в усіх селищах будівництво таких систем зовсім не проводилося.

Технічний стан існуючих систем захисту від підтоплення незадовільний, у більшості міст не створено спеціалізованої служби їх експлуатації. На забудованих та освоюваних територіях не здійснюються заходи із запобігання розвитку процесу підтоплення.

Нормативно-правова база з питань підтоплення територій недостатня і не може повною мірою забезпечити розв'язання проблеми.

Моніторинг підтоплених міських територій не ведеться, нормативні документи та методичне забезпечення потребують доопрацювання, необхідно проведення відповідних науково-дослідних робіт.

Мета та завдання реалізації Програми

Мета Програми полягає у визначенні стратегії і тактики розв'язання проблеми ліквідації наслідків підтоплення територій в містах і селищах, захисту їх від шкідливої дії вод та у впровадженні комплексу узгоджених і взаємопов'язаних природоохоронних, правових, економічних, організаційно-технічних та інших заходів, які детально розробляються на кожному етапі реалізації Програми.

Основними завданнями Програми є:

відновлення функціонування природних дрен, дренажних систем і споруд інженерного захисту територій міст і селищ від підтоплення;

упорядкування та підтримання в належному стані поверхневого водовідводу;

проведення запобіжних заходів;

ліквідація наслідків підтоплення на забудованих територіях і в першу чергу на тих, що належать до зон надзвичайних ситуацій та підвищеної небезпеки.

Основні завдання Програми повинні розв'язуватися шляхом:

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes