Шлюзи файлів і друку між NetWare і Windows NT, Детальна інформація

Шлюзи файлів і друку між NetWare і Windows NT
Тип документу: Реферат
Сторінок: 5
Предмет: Комп`ютерні науки
Автор: фелікс
Розмір: 16.3
Скачувань: 817
Файлові шлюзи і шлюзи друку

Файлові шлюзи і шлюзи друку використовуються наступними користувачами в таких ситуаціях:

Клієнтами мереж Microsoft, що потребують ресурси NetWare, але не можуть підтримувати декілька протоколів.

Клієнтами мереж Microsoft, що користуються службою Microsoft Remote Access Service.

У мережах, у котрих необхідно знизити навантаження на протокол IPX/SPX, або в мережах із протоколом TCP/IP; шлюз, установлений на комп'ютері під управлінням Windows NT Server, у змозі підключитися до ресурсів NetWare і користуватися ними разом із клієнтами мережі Microsoft.

Організація шлюзу

Перед тим як на комп'ютері під управлінням Windows NT Server буде активований шлюз, варто подбати про наступне:

У мережі NetWare у вас повинний бути бюджет із усіма необхідними для доступу до потрібних нам ресурсів правами.

У системі NetWare Server повинна існувати група по імені NTGATEWAY із усіма необхідними правами доступу до необхідних ресурсів.

Бюджет користувача NetWare повинен бути членом групи NTGATEWAY.

Після того як включене з'єднання через шлюз, воно не від'єднає доти, поки комп'ютер не відключиться, або поки адміністратор системи Windows NT не заблокує ресурс спільного доступу або не деактивує шлюз. Вихід із системи Windows NT Server на відповідному комп'ютері самий по собі не від'єднує шлюз.

Шляхом управління складом групи NTGATEWAY адміністратор мережі NetWare у змозі визначати, які з комп'ютерів під управлінням Windows NT Server можуть служити шлюзами в систему NetWare Server, а також, який доступ і до яких файлів буде даватися користувачам.

Адміністратор мережі NetWare вправі вирішувати одноосібно, чи може шлюз надавати доступ до файлів і черг друку в системі NetWare Server. Доступ до ресурсів мережі NetWare управляється адміністратором мережі або через шлюз, або безпосередньо засобами, що входять до складу мережі NetWare.

На комп'ютер під управлінням Windows NT Server, що функціонує в якості шлюзу, адміністратор управі накласти колективні заборони, щоб обмежити окремим користувачам або групам мережі доступ до що розділяються ресурсам і файлам, що знаходяться на цьому комп'ютері.

Маніпулюючи групою NTGATEWAY, адміністратор може надати піклувальні права на каталоги і файли, до яких користувачам і групам дозволений доступ через шлюз. Контроль за доступом через шлюз неможливий.

Щоб зробити сервер NetWare доступним бюджету комп'ютера-шлюзу, виконайте наступні дії:

Створіть бюджет групи NTGATEWAY на файловому сервері NetWare за допомогою утиліти SYSCON із складу NetWare.

За допомогою тієї ж утиліти SYSCON створіть бюджет користувача NetWare з ім'ям і паролем, що будуть використовуватися для входу в мережу з комп'ютера під Windows NT Server.

Включіть бюджет комп'ютера-шлюзу в групу NTGATEWAY.

Надайте групі NTGATEWAY піклувальні права.

Для організації файлового шлюзу на комп'ютері під управлінням Windows NT Server зазначте том або каталог NetWare. Тому, каталоги і черги принтерів подані в Windows NT їхніми іменами у форматі універсальної угоди про найменування (Universal Naming Convention - LINC). Втім, підтримується також і синтаксис NetWare.

UNC-імена починаються з двох обернених косих рис (\\), за яких випливає ім'я віддаленого (у даному випадку приналежного до NetWare) серверу, а потім імена томів або каталогів, розділені одиночними оберненими косими рисами.

Наприклад, якщо до складу Файлового серверу з ім'ям NW4 входить том THOR, на якому є каталог WINAPPS\WORD, то UNC-ім'я цього каталога буде виглядати як \\NW4\THOR\WINAPPS\WORD.

Для організації шлюзу виконаєте наступні дії:

Запустіть програму GSNW із панелі управління на тому комп'ютері під управлінням Windows NT Server, який має стати шлюзом.

Клацніть на кнопці Gateway у діалоговому вікні Gateway Service for NetWare. З'явиться діалогове вікно Configure Gateway. 13.2 діалогове вікно Configure Gateway.

Включіть у вікні Configure Gateway опцію Enable Gateway.

Наберіть ім'я бюджету шлюзу, що відноситься до файлового серверу NetWare, і поле Gateway Account. Пароль цього бюджету варто набрати як у поле Password, так (для підтвердження) і поле Confirm Password.

Активування файлового шлюзу

Щоб мати можливість активувати Файловий шлюз на комп'ютері під управлінням Windows NT Server, його потрібно спочатку організувати відповідно до інструкцій попереднього розділу.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes