Штрихові коди, Детальна інформація

Штрихові коди
Тип документу: Реферат
Сторінок: 6
Предмет: Інше
Автор: фелікс
Розмір: 66.9
Скачувань: 1901
Застосування технологій штрихового кодування в управлінні транспортуванням продукції не тільки дозволяє навести елементарний порядок на автотранспортному підприємстві так само, як це описано для промислових підприємств, але і дає можливість створити принципово нову технологію управління перевезеннями.

Може бути створена “циклічна” технологія, при якій:

кожна вантажна одиниця ідентифікується штриховим кодом;

автопідприємство, уклавши договір з групою клієнтів, здійснює перевезення вантажів між ними. При цьому автомашина послідовно об’їжджає підприємства, завантажуючи і розвантажуючи на кожному з них вантаж, що тільки належить цьому підприємству. У водія автомашини є мікрокомп’ютер зі зчитувачем штрихових кодів, в який і закладається вся інформація про вантажі і їх адресацію.

Така технологія перевезень дозволяє в декілька разів підвищити ефективність перевезень, скоротити непродуктивні втрати палива і ресурсів, підвищити оперативність доставки вантажів і знизити при цьому транспортні витрати, забезпечити гарантоване збереження вантажів.

Медицина

Так само, як і в інших областях людської діяльності, штрихові коди дуже широко застосовуються в медицині для ідентифікації ліків, лікарняної білизни і обладнання, процесів управління виконанням процедур для пацієнтів, організації внутрішньолікарняної комп’ютерної мережі по якій лікар під час прийому пацієнта викликає на екран свого терміналу його історію хвороби, вносить в неї зміни, робить нові призначення і т.п.

Але є одна область в медицині, де застосування штрихових кодів буквально життєво важливе система переливання крові і банків крові. Штрихові коди в цій області на 100% виключають можливість посттрансфузіонних ускладнень, забезпечують збереження продуктів крові, що зберігаються, дають можливість оперативно підбирати донорську кров. Проблема автоматизації станцій переливання крові на сьогодні проблема номер один !

Бібліотечна і архівна справа

Бібліотечна і архівна справа багато в чому ідентичні з точки зору технологій, що застосовуються, які забезпечують:

точний облік матеріалів, що є в бібліотеці (архіві) з вказівкою їх місцезнаходження;

швидке виявлення читача, що отримав матеріал;

контроль для виявлення простроченого до повернення матеріалу;

спостереження за матеріалом, що поступив або виданим в іншу бібліотеку;

запобігання несанкціонованому винесенню матеріалів з сховища.

Незважаючи на значну вартість технічних і технологічних засобів, що застосовуються, ефект від їх впровадження з’являється досить швидко і передусім виявляється в підвищенні ефективності управління фондами, різкому скороченні часу очікування матеріалів відвідувачами, появі можливості створення нових інформаційно - пошукових систем.

Діловодство

Частина функцій діловодства ідентична до технології архівної справи і все вищесказане відноситься також і до нього. Однак існує ряд особливостей, які необхідно відмітити додатково:

при роботі з управлінськими документальними базами даних дуже важливим є контроль за правом доступу до бази даних і внесенні змін в неї;

організація заповнення документів;

ведення архіву ділових і цінних паперів і т.п.

Все це може бути забезпечене за рахунок застосування ідентифікуючих пластикових карт і відповідної зчитуючої техніки.

Крім того, зараз з’явилася принципово нова можливість виготовлення машиночитаємої копії документа одночасно з його друкуванням. При цьому відбувається не запам’ятовування тексту документа в комп’ютері, а нанесення на друковану сторінку дворозмірного штрихового коду, що містить в стислому вигляді текст сторінки. Надалі досить зчитати цей код спеціальним лазером і текст тут же з’являється на екрані комп’ютера.

Які бувають коди?

Усього на сьогоднішній день в світі існує біля 50 систем штрихового кодування, які можна умовно розділити на:

системи, що застосовуються в торгівлі;

системи, що застосовуються в інших областях людської діяльності. Принциповою відмінністю є те, що торгові системи (UPC версії А, Е, D; EAN - 13, EAN - 8) призначені тільки для ідентифікації товарів з використанням схеми кодування, розробленої і стандартизованої Міжнародною асоціацією EAN (Брюссель), а для коду UPC асоціацією UCC. Всі інші коди в різний час були створені великими фірмами, такими, як INTERMEC, SYMBOL, PLESSY і ряд інших. Частина кодів не знайшла широкого застосування, але деякі з них були визнані різними виробничими і комерційними міжнародними асоціаціями і, пройшовши процес стандартизації в Технічному комітеті AIM (міжнародної асоціації виробників обладнання для систем автоматичної ідентифікації), зараз загальновизнані як міжнародні стандарти. До них відносяться такі коди, як:

Interleaied 2 of 5;

Code 39;

Code 128;

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes