Про затвердження Державної програми "Ліси України" на 2002-2015 роки (29.04.2002), Детальна інформація

Про затвердження Державної програми "Ліси України" на 2002-2015 роки (29.04.2002)
Тип документу: Реферат
Сторінок: 26
Предмет: Закони України
Автор: Олексій
Розмір: 35.6
Скачувань: 831
0581 Про затвердження Державної програми "Ліси України" на 2002-2015 роки (29.04.2002)

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А

від 29 квітня 2002 р. N 581

Київ

Про затвердження Державної програми

"Ліси України" на 2002-2015 роки

Кабінет Міністрів України п о с т а н о в л я є:

1. Затвердити Державну програму "Ліси України" на 2002-2015 роки (далі - Програма), що додається.

2. Державному комітетові лісового господарства, Міністерству аграрної політики, Міністерству екології та природних ресурсів, Міністерству оборони, Міністерству з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям передбачати щороку у прогнозах та програмах економічного і соціального розвитку, а також у бюджетних запитах кошти на виконання Програми.

3. Міністерству економіки та з питань європейської інтеграції, Міністерству фінансів під час формування проектів Державної програми економічного і соціального розвитку та Державного бюджету України враховувати починаючи з 2003 року видатки на виконання Програми в межах реальних можливостей бюджету.

Прем'єр-міністр України А.КІНАХ

Інд. 22

ЗАТВЕРДЖЕНО

постановою Кабінету Міністрів України

від 29 квітня 2002 р. N 581

ДЕРЖАВНА ПРОГРАМА

"Ліси України" на 2002-2015 роки

Загальна частина

Державна програма "Ліси України" (далі - Програма) визначає основні напрями та джерела забезпечення збалансованого розвитку лісового господарства країни, спрямованого на посилення екологічних, соціальних та економічних функцій лісів в умовах реформування сільгосппідприємств, прийняття нового земельного законодавства. Програма визначає показники лісогосподарської діяльності основних постійних лісокористувачів - Держкомлісгоспу, Мінагрополітики, Мінекоресурсів, Міноборони, МНС.

Завданнями Програми є:

визначення основних напрямів розвитку лісового господарства країни;

визначення основних показників розвитку лісового господарства на період до 2015 року;

забезпечення сталого розвитку лісового господарства на науково обгрунтованій основі.

1. Стан лісів та їх значення

Ліси України виконують переважно екологічні функції - водоохоронні, захисні, рекреаційні. Експлуатаційне значення їх обмежене.

Загалом стан лісів країни є задовільним. За останні 40 років площа вкритих лісовою рослинністю земель збільшилася на 31,8 відсотка. Фактична лісистість території країни (15,6 відсотка) є недостатньою. Для досягнення оптимальних її показників (у межах 19-20 відсотків) слід збільшити площу лісів щонайменше на 2-2,5 млн. гектарів. Це сприятиме підтриманню екологічної рівноваги практично на всій території країни, збільшенню ресурсного потенціалу лісів. За віковими групами лісові насадження становлять: молодняки - 32 відсотки, середньовікові - 44, пристигаючі - 13, стиглі - 11 відсотків. Запаси деревини перевищують 1,7 млрд. куб. метрів. У лісах переважають хвойні та твердолистяні породи (сосна, ялина, дуб, явір, клен, ясен). Хвойні насадження займають 42 відсотки загальної площі, в тому числі соснові - 33 відсотки, твердолистяні - 43 відсотки.

У постійному користуванні підприємств, що належать до сфери управління Держкомлісгоспу, перебуває 66 відсотків земель лісового фонду, Мінагрополітики відповідно - 26,4, Міноборони - 2,2, МНС - 1,6, Мінекоресурсів - 0,8 відсотка та ще 3 відсотка - в інших лісокористувачів. На заповідники, національні природні парки, заказники та інші заповідні об'єкти припадає 13,9 відсотка загальної площі лісового фонду підприємств, що належать до сфери управління Держкомлісгоспу.

2. Основні напрями розвитку лісового господарства

Розвиток лісового господарства здійснюється за такими основними напрямами:

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes