Про затвердження Державної програми "Ліси України" на 2002-2015 роки (29.04.2002), Детальна інформація

Про затвердження Державної програми "Ліси України" на 2002-2015 роки (29.04.2002)
Тип документу: Реферат
Сторінок: 26
Предмет: Закони України
Автор: Олексій
Розмір: 35.6
Скачувань: 828
розроблення високоефективних способів заліснення еродованих ділянок на стрімких схилах, кам'янистих розсипах;

реконструкція порушених стихією та біотичними факторами лісостанів, спрямована на формування змішаних багатоярусних лісів;

удосконалення системи проведення рубок за рахунок збільшення частки поступових та вибіркових рубок, природозберігаючих технологій лісозаготівель;

розвиток мережі лісових доріг (до 2010 року планується розширити мережу лісовозних доріг з твердим покриттям до 10 кілометрів на 1000 гектарів лісового фонду регіону).

Враховуючи особливе значення лісів Карпатського регіону, заходи щодо ведення в ньому лісового господарства виділено в Програмі в окремий розділ.

Лісовпорядкування та моніторинг стану лісів

Для підвищення ефективності реалізації лісової політики Програмою передбачаються заходи щодо подальшого вдосконалення організації лісовпорядкування та системи інформаційного забезпечення лісоуправління. Ці заходи повинні сприяти підвищенню точності та оперативності інформації щодо ресурсного та екологічного стану, подальшому впровадженню системи проведення моніторингу лісів, поліпшенню планування лісогосподарської діяльності, удосконаленню прогнозування динаміки росту і стану лісів для обгрунтування багатоваріантних стратегій лісокористування.

4. Фінансове та ресурсне забезпечення Програми

Для виконання Програми в цілому необхідні кошти в сумі 13,5 млрд. гривень, у тому числі з державного бюджету близько 3,24 млрд. гривень. Крім того, за рахунок державних централізованих капітальних вкладень потрібно виділити 410,7 млн. гривень.

Усі роботи, пов'язані з виконанням запланованих заходів, здійснюватимуться за рахунок коштів державного бюджету, власних джерел лісокористувачів, а також інших джерел, у тому числі коштів міжнародних організацій та іноземних інвесторів.

Важливим джерелом покриття витрат на виконання Програми можуть бути надходження від господарської діяльності лісокористувачів. Для фінансування заходів Програми, що мають місцеве значення, можуть залучатися кошти місцевих бюджетів і фондів охорони навколишнього природного середовища.

За рахунок державних централізованих капітальних вкладень у Карпатському регіоні передбачається здійснити фінансування будівництва лісових доріг, лісових пожежних станцій та пожежно-спостережних веж, об'єктів соціальної сфери, впровадження екологобезпечних технологій лісозаготівель.

Обсяги фінансування визначено на основі собівартості відповідних робіт базового 2001 року.

Під час проведення розрахунків витрат враховувалося, що цільові кошти з державного бюджету на ведення лісового господарства отримують Держкомлісгосп і Мінагрополітики. Видатки на виконання Програми в розрізі Міноборони, Мінекоресурсів, МНС, Київської міськдержадміністрації, інших органів виконавчої влади, до сфери управління яких належать підприємства, установи та організації, що мають у користуванні ліси, враховано у лімітах їх бюджетів. Крім того, зазначені видатки враховано у відповідних розділах програм, затверджених Законом України від 21 вересня 2000 р. N 1989-III ( 1989-14 ), "Про Загальнодержавну програму формування національної екологічної мережі України на 2000-2015 роки" і постановою Верховної Ради України від 22 вересня 1994 р. N 177/94-ВР ( 177/94-ВР ) "Про Програму перспективного розвитку заповідної справи в Україні".

Починаючи з 2003 року згідно з Програмою планується зростання обсягів захисного лісорозведення, що потребує відновлення і формування нової інфраструктури та технічного забезпечення. Ступінь зносу машинно-тракторного парку і грунтообробних знарядь у лісовій галузі перевищує 60 відсотків. Тому крім оновлення технічного парку передбачається збільшення кількості грунтообробних знарядь, лісових садивних машин та спеціалізованих культиваторів.

Мінімально необхідні витрати на матеріально-технічне забезпечення визначено на основі середньозважених показників продуктивності агрегатів з урахуванням сезонності виконання робіт, а також вартості техніки (у цінах 2001 року).

5. Нормативно-правове та наукове забезпечення

виконання Програми

Для забезпечення виконання Програми потрібно провести роботу, пов'язану з подальшим удосконаленням та розробленням нормативно-правових актів, спрямованих на впровадження ефективних, екологічно збалансованих методів господарювання в лісах країни.

Згідно з основними напрямами розвитку лісового господарства передбачається проведення фундаментальних і прикладних досліджень, розроблення рекомендацій, інструкцій, настанов, нормативів з питань збереження та відтворення лісів, посилення їх екологічних функцій, раціонального невиснажливого лісокористування.

Координація наукових досліджень здійснюватиметься науковим центром "Лісове господарство" при Українському науково-дослідному інституті лісового господарства та агролісомеліорації.

Підготовка наукових кадрів здійснюватиметься через аспірантуру і докторантуру підвідомчих наукових установ Держкомлісгоспу.

6. Очікувані результати виконання Програми

Програма виконуватиметься поетапно.

На першому етапі (2002-2005 роки) передбачається досягти поліпшення стану та якісного складу лісів, посилення їх екологічних функцій та підвищення продуктивності. При цьому буде завершено розроблення відповідної нормативно-правової бази з питань збереження та відтворення лісів, відпрацьовано систему регулювання невиснажливого і збалансованого використання лісових ресурсів з урахуванням соціальних, екологічних та економічних вимог.

На другому етапі (2006-2015 роки) передбачається забезпечити впровадження нових природозберігаючих технологій лісозаготівель, перехід до водозбірно-ландшафтних принципів господарювання, гармонізацію систем ведення лісового господарства на зонально-типологічній основі, завершення комп'ютеризації галузі, вдосконалення лісовпорядкування, системи управління лісами і лісовим господарством у межах організаційно-виробничих підрозділів Держкомлісгоспу та інших лісокористувачів, розвиток соціальної сфери лісового господарства, лісівничої науки та освіти. У результаті лісове господарство України перейде до моделі управління на принципах сталого розвитку.

Стан лісового фонду істотно поліпшиться, а обсяги заготівель необхідної для економіки країни деревини зростуть. Передбачається, що площа лісів зросте на 0,5 млн. гектарів, лісистість - з 15,6 до 16,1 відсотка, а загальний запас деревостанів - на 16,7 відсотка. Лише в системі Держкомлісгоспу від рубок головного користування може бути додатково заготовлено 2,4 млн. куб. метрів деревини. Поряд із збільшенням (на 15-20 відсотків) обсягів лісокористування забезпечення біологічного різноманіття лісів сприятиме позитивним змінам довкілля. Зменшиться загроза деградації земель, знизиться рівень концентрації парникових газів в атмосфері, що у свою чергу забезпечить істотний внесок у виконання Україною Рамкової Конвенції ООН про зміну клімату ( 995_044 ) і Конвенції ООН про охорону біологічного різноманіття ( 995_030 ). Очікувані результати виконання Програми за роками подано в таблиці.

------------------------------------------------------------------

| Одиниця | За роками

| виміру |---------------------------

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes