Про затвердження Державної програми "Ліси України" на 2002-2015 роки (29.04.2002), Детальна інформація

Про затвердження Державної програми "Ліси України" на 2002-2015 роки (29.04.2002)
Тип документу: Реферат
Сторінок: 26
Предмет: Закони України
Автор: Олексій
Розмір: 35.6
Скачувань: 832
збільшення лісистості території у природних зонах до оптимального рівня;

підвищення продуктивності, поліпшення якісного складу лісових насаджень;

нарощування природоохоронного потенціалу лісів, збереження їх біологічного різноманіття;

підвищення стійкості лісових екосистем до впливу негативних факторів середовища, змін клімату;

розширення застосування методів раціонального використання лісових ресурсів;

розширення робіт із захисного лісорозведення і агролісомеліорації;

удосконалення нормативно-правової бази у галузі лісового господарства та її гармонізація з міжнародними принципами сталого розвитку та управління лісами;

посилення державного контролю за охороною, захистом, використанням та відтворенням лісів;

розвиток лісогосподарської науки і освіти;

посилення соціального захисту працівників лісового господарства.

3. Реалізація основних напрямів розвитку

лісового господарства

Лісовідновлення і захисне лісорозведення

Програмою передбачаються заходи щодо підвищення продуктивності лісів на основі застосування лісокультурних методів та забезпечення ведення збалансованого і невиснажливого лісокористування. Способи лісовідновлення (посів і садіння лісових культур, реконструктивні заходи і природне поновлення) визначаються природно-кліматичними умовами регіонів.

Крім того, передбачається розширення мережі селекційно-насіннєвих центрів і теплично-розсадникових комплексів, заміна малоцінних насаджень високопродуктивними деревними породами, розширення практики створення необхідних умов для відновлення лісів природним шляхом з метою збереження біорізноманіття та збільшення площ біологічно стійких і високопродуктивних насаджень.

Заходи щодо створення захисних лісових насаджень та полезахисних лісосмуг (заліснення неугідь, малопродуктивних, деградованих, техногенно-забруднених земель) спрямовані на охорону навколишнього природного середовища, подолання основних дестабілізуючих факторів екологічної ситуації - ерозії грунтів та виснаження річок.

Охорона від пожеж та захист від шкідників і хвороб

Програмою передбачені протипожежні профілактичні та запобіжні заходи, зокрема такі, як створення протипожежних розривів, мінералізованих протипожежних смуг, створення і реконструкція мережі спостережних веж, оновлення засобів зв'язку, протипожежної техніки.

Для поліпшення охорони лісів від пожеж у найближчі роки передбачається здійснити додаткові протипожежні заходи у хвойних лісах степової зони шляхом створення в них протипожежних розривів із більшою шириною та поетапну заміну спостережних веж на телевізійні лазерно-далекомірні спостережні комплекси.

Пріоритетним напрямом діяльності лісозахисної служби є розроблення та широке впровадження в лісогосподарську практику екологічно безпечних засобів і методів боротьби з шкідниками та хворобами лісу. Програмою передбачається застосування дистанційних методів моніторингу для раннього виявлення вогнищ шкідників і хвороб та перехід до застосування менш токсичних для фауни лісу і людини піретроїдних інсектицидів, а також інсектицидів типу "димілін".

Рубки, пов'язані з веденням лісового господарства,

та рубки головного користування

Рубки є одним з найважливіших лісогосподарських заходів, спрямованих на формування високопродуктивних і стійких лісостанів з високими екологічними та захисними функціями. У лісах України проводяться рубки догляду, санітарні та лісовідновні рубки, рубки, пов'язані з реконструкцією малоцінних деревостанів, прокладанням квартальних просік та створенням протипожежних розривів, доглядом за підростом, підліском, узліссям тощо. Програмою передбачається зменшення частки суцільних та збільшення частки поступових і вибіркових способів лісовідновних рубок з одночасним здійсненням заходів сприяння природному поновленню та створення часткових культур.

В основу проведення рубок головного користування покладено дотримання принципів безперервного, невиснажливого і раціонального використання лісових ресурсів, відтворення високопродуктивних стійких насаджень, що сприятиме збереженню біорізноманіття лісів при повному використанні можливостей природного відновлення цінних лісоутворюючих порід та більш широкому застосуванні екологічно безпечних технологій.

Лісове господарство Карпатського регіону

Загальна площа земель лісового фонду 4 областей Карпатського регіону становить 2,3 млн. гектарів, з яких 2,1 млн. вкрито лісовою рослинністю. Середня лісистість території досягає 36,7 відсотка (Закарпатська область - 50,8, Івано-Франківська - 40,9, Чернівецька - 29,2, Львівська область - 28,5). Загальний запас деревостанів оцінюється в 0,5 млрд. куб. метрів. Середній приріст на 1 гектар вкритих лісовою рослинністю земель становить 4,4 куб. метра.

Основними напрямами ведення лісового господарства в гірських умовах є:

заміна похідних ялинників у поясі букових та дубових лісів на корінні типи деревостанів;

створення та відновлення захисних деревно-чагарникових угруповань на верхній межі лісового поясу;

створення захисних лісових насаджень уздовж малих річок;

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes