Облігації внутрішньої державної позики та їх роль в економіці України, Детальна інформація

Облігації внутрішньої державної позики та їх роль в економіці України
Тип документу: Курсова
Сторінок: 19
Предмет: Економіка
Автор: фелікс
Розмір: 122.7
Скачувань: 1134
де Сс – поточна вартість портфеля;

Ni – кількість облігацій і-го випуска;

Ррі – ринкова вартість і –того випуска портфеля.

Розрахунок поточної вартості дозволяє оцінити ефективність володіння портфелем цінних паперів та доцільність його продажу.

Дохідність портфеля – комплесний показник, що також характеризує ефективність вкладання коштів та очікуваний дохід інвестора. Дохідність портфеля безкупонних облігацій розраховується шляхом математичного зважування дохідності кожного випуску, розміщеного у портфелі, за обсягами випусків у портфелі. При цьому дохідність випусків можна розраховувати (на вибір інвестора) як дохідність до погашення, або ж як ефективну дохідність. Формула для розрахунку дохідності портфеля наступна:

де Db – дохідність портфеля у % на рік;

Di – дохідність і-го випуска у % на рік;

Vi – кількість облігацій і-го випуска у портфелі;

(Vi – кількість облігацій усіх випусків, що знаходяться у портфелі;

К – кількість випусків у портфелі;

Наприклад, обчислимо дохідність портфеля, що складається з випусків з неоднаковою дохідністю до погашення. Гіпотетичний склад портфеля представлено у Табл.8., Додатку4. Отже, дохідність портфеля складає:

Db = 10,93 + 6,2 + 5,17 + 3,73 + 3,72 + 2,77 = 32,53 (% річних).

Варто зазначити, що показник дохідності портфеля дозволяє оцінити ефективність вкладення коштів та вибрати альтернативний варіант інвестування не лише у різні випуски, але й у різні фінансові інструменти грошового ринка.

Строковість портфеля, тобто часовий період протягом якого кошти інвестора, розміщені у цінні папери, характеризуються узагальненим показником – дюрацією. Економічний смисл дюрації в наступному. Сумарна величина потоку платежів за весь період інвестування залишається такою ж, якою вона була б у випадку її отримання з початкової суми за час середньої тривалості платежів.

Дюрація портфеля державних облігацій, який складається із випусків з різними термінами погашення, враховує термін випусків до погашення, їх обсяги (кількість), та змінні відсоткові ставки випусків за дохідністю до погашення. Формула її розрахунку наступна:

де Du – дюрація портфеля інвестора;

Pi – ціна купівлі випуска і;

Ti – період у днях до погашення і-го випуска;

Vi – кількість облігацій і-го випуска у портфелі;

ri – проста ставка відсотка у долях від одиниці;

ri= Di / 100, де Di – дохідність і-го випуска (зазвичай дохідність до погашення).

Розрахуємо показник строковості портфеля (див. Табл.9., Додатку4.) – дюрацію:

Du = 176,09 + 4,63 + 4,62 + 3,45 = 188,78 дн.

Інше означення дюрації облігації визначає її просто як міру реакції ціни на зміни відсоткової ставки. Тому, чим більшою є відносна зміна ціни облігації яка є наслідком певної зміни відсоткової ставки, тим більша дюрація.

Показник дюрації портфеля дозволяє вибрати ефективний варіант формування портфеля. Зокрема, за інших рівних умов, перевага надається тому портфелю, у якого дюрація менша, адже в такому випадку кошти інвестора мають кращий обіг та приносять більший доход.

Ліквідність портфеля характеризує можливість продажу випусків на вторинному ринку та визначається ліквідністю випусків, які містить портфель. Коефіцієнт же ліквідності розраховується як відношення обсягів даного випуску на вторинному ринку до загального обороту на ринку. Цей показник можна розрахувати як на окремий день торгів в минулому, так і для заданого періоду за умови, що облігаціями даного випуску торгували на вторинному ринку.

Зауважу, що ліквідність українських ОВДП залишає бажати кращого і у порівнянні із ліквідністю, наприклад, боргових цінних паперів уряду США низька. Про низьку ліквідність свідчить хоча б значна різниця між купівельною ціною та ціною продажу (bid-ask difference) облігацій.

Ліквідність портфеля держоблігацій оцінюється коефіцієнтом обороту, який розраховується як сума коефіцієнтів ліквідності усіх випусків, зважених за частками кожного випуску в портфелі. Коефіцієнт обороту розраховується так:

де Lij – коефіцієнт ліквідності випуску і на вторинних торгах в день j;

LPj – ліквідність портфеля в день j;

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes