Особисті немайнові права, Детальна інформація

Особисті немайнові права
Тип документу: Курсова
Сторінок: 10
Предмет: Соціологія
Автор: фелікс
Розмір: 36
Скачувань: 1860
Способом захисту інтересів особи, про яку поширили неправдиву інформацію, є її спростування. Проект прямо встановлює презумпцію неправдивості негативної інформації, яка поширена про особу.

Пропонується введення такої санкції, як заборона випуску у світ твору, яким порушуються особисті права, і навіть вилучення та знищення усього тиражу.

Усі ці санкції – міри цивільної відповідальності, яка при порушенні особистого немайнового права може бути як майнового, так і немайнового характеру.

Книга Проекту Цивільного кодексу “Особисті немайнові права фізичної особи” сприятиме утвердженню самоповаги та поваги до іншого, гуманізації людських взаємин.

Цілковита реалізація кожним своїх особистих немайнових прав стане запорукою зростання ділової активності, гарантією розвитку й процвітання України.

Висновки

На закінчення пропонується виклад декількох особистих міркувань.

Питання врегулювання цивільно-правових відносин, пов'язаних із особистими немайновими правами, знаходиться на стадії активного розвитку. Наступним великим кроком у цьому напрямку повинно стати прийняття нового Цивільного кодексу незалежної України.

Найбільш врегульованою частиною сфери особистих немайнових прав є особисті немайнові права, пов'язані з майновими правами на об'єкти інтелектуальної власності, в той час як цивільно-правові відносини у сфері захисту базових конституційних прав людини, таких як право на життя, безпечне довкілля, недоторканість особистого життя тощо потребують уваги як вчених-цивілістів, так і безпосередньо законодавця.

Крім того, стаття щодо захисту честі, гідності та ділової репутації може стати останнім часом найбільш "вживаною" у цивільних справах у судах. Досить згадати гучні позови на засоби масової інформації з астрономічними сумами на початку та скромними прозаїчними розмірами компенсацій або відмовами у кінці, що свідчить, на наш погляд, про недостатню правову культуру навіть найбільш освічених верств населення.

Важливо мати на увазі, що особисті немайнові права існують і повинні регулюватися цивільним правом незалежно від їхнього порушення, тому уявлення про регулювання цих прав тільки за допомогою правил охоронного характеру є недостатньо повним і точним.

Необхідність цілісної цивільно-правової регламентації особистих немайнових прав обумовлена насамперед причинами економічного характеру. Різноманіття форм власності і господарювання, перехід до ринкової економіки, що припускають реальне подолання відчуженості людини від засобів виробництва і результатів її праці, створюють основу економічної свободи особи. Економічна ж свобода неминуче породжує об’єктивну потребу у свободі особистої, духовної.

Не менше важливою є і та обставина, що формування правової держави передбачає посилення відповідальності держави перед членами суспільства, а не тільки членів суспільства перед державою. Найбільше яскравий прояв у даний час це знайшло в рівності форм власності (Конституція), коли конфлікти між державою, її органами управління і власником вирішуються судом на принципах рівноправності.

Посилення відповідальності держави перед членами суспільства в галузі регулювання особистих немайнових прав також означає застосування принципу рівноправності у випадку виникнення між ними конфліктів. Їхнє розв’язання можливо тільки незалежної від сторін силою - судовою владою, і тільки в рамках цивільного права, найважливішою рисою якого є рівність сторін.

В нашій країні здійснюється активна розбудова правової держави. Але життя людини в сучасному світі постійно урізноманітнюється і збагачується новими видами діяльності та породженими ними особливостями суспільних взаємовідносин, що викликає необхідність регулювання їх на правовому, в першу чергу цивільно-правовому рівні. Отже навряд можливо досягти такого стану, коли правове поле не матиме "білих плям" або "прогалин". Дивлячись у майбутнє з оптимізмом майбутніх правознавців, сподіваймося гідно рухатися в цьому полі, допомагаючи своїм непрофесійним співгромадянам.

Список літератури:

Конституція України від 28.06.96 № 254к/96-ВР (Відомості Верховної Ради (ВВР) 1996, N 30, ст. 141)

Цивільний кодекс України (18.07.63 №1540-06)

Постанова Верховної Ради України від 05.06.97 №315/97-ВР “Про Проект Цивільного кодексу України”

Кодекс України про шлюб та сім'ю (20.06.69 №2006-VII)

Закон України від 23.12.93 №3792-ХІІ “Про авторське право і суміжні права” (Відомості Верховної Ради (ВВР) 1994, N 13, ст.64 )

Закон України від 15.12.93 №3687-ХІІ “Про охорону прав на винаходи і корисні моделі” (Відомості Верховної Ради (ВВР) 1994, N 7, ст. 32 )

Закон України від 15.12.93 №3688-ХІІ “Про охорону прав на промислові зразки” (Відомості Верховної Ради (ВВР) 1994, N 7, ст.34 )

Закон України від 21 04.93 №3116-ХІІ “Про охорону прав на знаки для товарів і послуг” (Відомості Верховної Ради (ВВР) 1993, N 21, ст.218

Закон України від 07.06.96 №236/96-ВР “Про захист від недобросовісної конкуренції” (Відомості Верховної Ради (ВВР) 1996, N 36, ст.164)

Проект Цивільного кодексу України. – Українське право, 1996, число 2 (спецвипуск)

Цивільне право: підручник для студентів юрид. вузів та факультетів.– К.: Вентурі., 1997

О. Підопригора Об'єкти цивільних прав у Проекті Цивільного кодексу України – Українське право 1998, число 1

Красавчикова Л. О. Понятие и система личных неимуществниных прав граждан (физических лиц) в гражданском праве Российской Федерации.– Екатеринбург, 1994

Ромовська 3. В. Права та обов'язки батьків та дітей.– Львів, 1975

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes