Методи соціально-педагогічної діяльності, Детальна інформація

Методи соціально-педагогічної діяльності
Тип документу: Курсова
Сторінок: 11
Предмет: Соціологія
Автор: фелікс
Розмір: 34.7
Скачувань: 2909
надійність метода забезпечується не тільки його обгрунтованістю, але і дотриманням правил його застосування.

2.3. Обробка і аналіз даних.

Заключний етап емпіричного соціологічного дослідження пропонує обробку, аналіз і інтерпритацію даних, отримання обгрунтованих узагальнень висновків і рекомендацій.

Обробка даних включає слідуючі компоненти:

редактування і кодування інформації. Головне призначення полягає в уніфікації тієї інформації, яка була одержана в процесі дослідження.

створення перемінних. Зібрана на основі анкет інформація в багатьох випадках прямо відповідає на ті питання які необхідно вирішити в дослідженні. Оскільки запитання одержали форму індикаторів в процесі операціоналізації. Тепер необхідно провести зворотну процедуру тобто перевести дані в форму, яка б відповідала на питання дослідження.

статистичний аналіз. Цей крок є ключовим в процесі аналізу соціологічних даних. В процесі статистичного аналізу виявляються деякі статистичні закономірності і залежності, які дозволяють соціологу зробити певні узагальнення і висновки.

Для проведення статистичного аналізу соціологи використовують велику кількість різноманітних математичних методів, які дозволяють повністю і всебічно аналізувати зібрану інформацію. В сучасній соціології для цієї мети активно застосовується ЕОТ, доповнені програмами математико-статистичної обробки.

В залежності від методів одержання первинної інформації можливе застосування різноманітних прийомів обробки і аналізу даних. Ящо соціолог певну частину інформації добуває із документальних джерел, то він використовує два основних метода аналізу документів: неформалізований (традиційний) і формалізований (контент – аналіз).

При обробці і аналізі даних, одержаних методом опитування широко застосовуються методи ранжування, шкалування, корелляції. Ранжування – це процедура установлення, відносної значущості на основі їх упорядкування. Ранг це показник, який характеризує порядкове місце об’єкту в групі, та інших об’єктів, які володіють суттєвими для оцінки якостями. Для кожного об’єкту вираховують суму рангів одержану від усіх аспектів, потім упоряджують цю суму. Ранг I присвоюють об’єкту, який одержав найменшу суму, самий низький ранг - об’єкту з найвищою сумою. Ранжування доповнюється, як правило, іншими методами експертних оцінок.

Закінчується емпіричне соціологічне дослідження написанням звіту. Звіт в соціологічному дослідженні – письмовий документ, в якому систематично і наочно викладаються результати досліджень. По структурі звіт складається із трьох частин: результати дослідження, висновки і рекомендації. Висновки пропозиції і рекомендації повинні носити конкретний, реалістичний характер, мати необхідні обгрунтування в матеріалах дослідження, підтверджуватися документальними і статистичними даними.

ВИСНОВОК

В сучасних умовах становлення і ствердження суверенної України пріоритетного значення набувають соціологічні і політичні аспекти національного відродження.

За останні роки зросла роль тих галузей педагогіки, які виходять за рамки вчительскої діяльності, але, хоч і опосердковано пов’язані. Це окрема галузь теорії виховання, яка охоплюе виховну діяльність позашкільних установ: роботу школи і педагогів з батьками за місцем проживання, дітей і підлітків у мікрорайонах шкіл, працю в інспекціях РВВС з неповнолітніми; культурно освітню педагогічну діяльність у клубах і бібліотеках, їх дитячих секторах і нарешті, особливості навчально-виховного процесу в інтернатних установах, дитячих будинках, групах продовженого дня. Такий широкий діапазон соціальної педагогіки потребує окремої підготовки, тому з 1991 року Міністерство освіти відкрило нову спеціальність – “соціальний педагог”. Ця широкопрофільна діяльність розгалужується на вищеназвані галузі, але в її основу покладено загальні закономірності і принципи виховання. Форми, методи і засоби є специфічними порівнено зі шкільними. Соціальна педагогіка займається вивченням особистості учня в контексті із зовнішніми умовами його життя і внутрішнім морально-психологічним станом, рівнем здібностей, рисами характеру.

Соціальний педагог повинен уміти:

1) забезпечувати соціально-психологічну підтримку процесу соціалізації дітей. Надавати допомогу сім’ї і виховним закладам. Соціальний педагог повинен бути посередником між сім’єю та школою;

діагностувати і прогнозувати розвиток особистості.

Соціальний педагог вивчає не ізольованих індивідів, а людей в соціальних умовах. Согодні все частіше трапляються випадки коли діти стають членами неформальних груп, стають на шлях злочинності. Щоб запобігти негативному впливу соціуму, соціальні педагоги у своїй роботі все частіше звертаються до методів соціально-педагогічних досліджень з допомогою яких вивчають відносини в колективі, індивідуальні особливості, взаємовідносини дітей і батьків, дітей і вчителів.

В такому випадку потрібно знати всі методи, їх переваги і недоліки та обов’язково володіти методикою проведення соціально-педагогічних досліджень. Трапляються випадки коли проводяться дослідження не досить обізнаними особами у сфері соціології, при цьому допускаються численні порушення процедури дослідження. Тому при написанні курсової роботи особлива увага приділялась визначенню основних правил і вимог, дотримання яких забезпечує високу ефективність і якість роботи на кожному з етапів дослідження.

Отже, щоб вдало провести соціально-педагогічне дослідження потрібно знати основні розроблені соціологічною наукою вимоги і правила, які дають змогу врахувати можливі помилки дослідження при інтерпритації матеріалу.

Література

Галузинський В.М., Евтух М.Б.

Педагогіка: теорія та історія: навчальний посібник. – К.: Вища школа, 1995

Как провести социологическое исследование

/Под.ред. М.К. Гошкова, Ф.Є. Шереги. – М.: 1990

Коваль Л.Г., Звєрєва І.Д., Хлебнік С.Р. Соціальна педагогіка. – К.: 1997

Кравченко А.И. Введение в социологию. – М: Новая школа 1995

Міщик Л.І. Соціальна педагогіка. Навчальний посібник. – К.: ІЗМН, 1997

Мудрик А.В. Соціальна педагогіка. – М.: 1999

Паніна Н.В. Технологія соціально-емпіричного дослідження. – К.: Наукова думка 1996

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes