Що ми знаємо про СНІД, Детальна інформація

Що ми знаємо про СНІД
Тип документу: Реферат
Сторінок: 4
Предмет: Медицина, БЖД
Автор: Олексій
Розмір: 15
Скачувань: 1537
Реферат

“Що ми знаємо про СНІД”

Що ми знаємо про СНІД

Один раз ранком Люк почув по радіо передачу про СНІД. Він і раніш чув це слово, але не був упевнений, що точно розуміє його значення. У передачі ще говорилося про ВІЧ, що теж мав відношення до СНІДу, але яке саме, Люк так і не зрозумів.

Люка зацікавила передача про СНІД.

Люк і його друзі чули про СНІД, але не знали точно, що це таке.

Люк вирішив обговорити цю проблему зі своїми друзями. Сара вважала, що СНІД — це невиліковна хвороба, від якої можна вмерти. Марко ж був упевнений, що СНІД передається тільки в спадщину і заразитися їм не можна. Джосі, згадавши, що чула дещо про міри захисту проти нього, заспорила з ним.

Дійсно, багато хто дотепер не знають, що таке СНІД і ВІЧ, і плутають ці поняття. У цій книзі ми постараємося докладно розповісти про це захворювання, про вірус, що його викликає, і запобіжному заходах проти нього.

Слово СНІД утворилося з початкових букв назви захворювання — "синдром придбаного імунодефіциту". Що ж означають ці незрозумілі і загадкові слова?

• "Синдром" означає, що мова йде не про окрему хворобу, а про цілий комплекс різних порушень в організмі.

• "Придбаний" означає, що це те, що можна "придбати" чи чим можна "заразитися".

• Слово "імунодефіцит" — складне. Перша його частина означає, що мова йде про імунну систему людини (далі ми розповімо про неї більш детально, а друга — що ця система порушена і не функціонує нормально.

У захворілого СНІДом поражається вся імунна система, у результаті чого організм перестає пручатися інфекції і пухлинним процесам. Відбувається це тому, що в нього проникає дуже небезпечний вірус, що називається Вірус Імунодефіциту Людини, скорочено ВІЧ.

Що таке вірус?

Вірус — це дрібний мікроорганізм, якому можна розглянути тільки під дуже могутнім мікроскопом.

Віруси живуть усередині живих кліток, з яких складаються всі тканини організму людини. У нашому організмі нараховуються мільярди таких кліток. Вони об'єднані в групи і виконують різні функції.

Зовнішня сторона клітки називається мембраною. Це як би шкіра клітки, що захищає неї. Усередині клітки містяться рідина і ядро. Ядро грає дуже важливу роль. Це своєрідний міні-комп'ютер, що програмує і контролює життєдіяльність клітки.

Коли вірус попадає в організм людини, він знаходить клітку, що впускає його, і змінює в ній програму клітинного "комп'ютера". Тепер, замість того щоб функціонувати нормально і виконувати свої обов'язки, клітка починає робити віруси. Такі віруси можуть викликати різні хвороби: грип, кір, вітряну віспу. У цьому випадку людин на якийсь час занедужує, але швидко поправляється завдяки імунній системі, що негайно вступає в боротьбу з вірусом і перемагає його.

Вірус імунодефіциту людини відрізняється від інших вірусів і становить велику небезпеку саме тим, що атакує клітки, що і повинні бороти з вірусом.

Дія імунної системи

Вірус проникає в організм людини, але йому відразу перепиняють шлях особливі клітки, чия задача — боротьба з вірусами. Ці клітки присутні в крові людини. Частина таких кліток називається Т-хелперами (від англійського слова helр — допомагати, захищати). Призначення цих кліток — "запустити" чи "уключити" імунну систему і тим самим допомогти організму відбити атаку вірусів.

У житті це відбувається в такий спосіб. Підхопивши вірус, наприклад грипу, людина на якийсь час занедужує: у нього піднімається температура, хворіє горло і т.д. Але потім починає діяти його імунна система, що вступає в боротьбу з вірусами, і людина поправляється.

Якщо той же самий вірус знову спробує проникнути в організм цієї людини, клітки-захисники довідаються його і перепинять йому шлях.

От чому не можна повторно занедужати або кором вітрянкою. Грипом же люди можуть хворіти по кілька разів, тому що існують різні віруси грипу, а клітки-захисники можуть розпізнавати тільки той вид, з яким вони вже зустрічалися.

Головна небезпека при СНІДі полягає в тім, що ВІЧ нападає саме на Т-хелперів — ті клітки, що відповідальні за "включення" імунної системи. Вірус змінює програму життєдіяльності кліток, і, замість того щоб захищати організм, Т-хелпери починають робити точно такі ж віруси ВІЧ. У підсумку Т-хелпери, захоплені ВІЧ, перетворюються в клітки цього вірусу, число ж неушкоджених кліток різко скорочується. Через катастрофічне зменшення Т-хелперів імунна система не спрацьовує й організм перестає пручатися хвороби.

Цей Т-хелпер уражений ВІЧ і продуцирує нові ВІЧ.

Т-хелпер, не уражений ВІЧ.

Як передається ВІЧ?

На щастя, вірус імунодефіциту людини (ВІЧ) передається від людини до людини лише за певних умов і набагато рідше, ніж збудники інших хвороб, таких як грип і вітряна віспа.

ВІЧ живе в клітках крові і може потрапити від однієї людини до іншої в тому випадку, якщо кров, заражена (інфікована) ВІЧ, потрапить у кров здорової людини. Щоб не заразитися через чужу кров, досить дотримувати елементарні запобіжні заходи там, де приходиться мати справа з кров'ю. Наприклад, стежити, щоб на тілі не було порізів і саден. Тоді, навіть якщо кров хворого випадково потрапила на шкіру, вона не зможе проникнути в організм.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes