Що ми знаємо про СНІД, Детальна інформація

Що ми знаємо про СНІД
Тип документу: Реферат
Сторінок: 4
Предмет: Медицина, БЖД
Автор: Олексій
Розмір: 15
Скачувань: 1537
Тоді директор школи вирішила улаштувати зустріч батьків з лікарем, що займається проблемами СНІДа. Лікар поговорив з ними і розповів про це небезпечне захворювання: при яких умовах передається вірус і запобіжний заходи проти нього. Він завірив, що діти не можуть заразитися, граючи з Алексом і навіть доторкаючись до нього. А також пояснив, що небезпека зараження може виникнути лише у випадку, якщо кров хлопчика потрапить у кров іншої дитини. А це навряд чи можливо. Навіть якщо Алекс поріжеться, він знає, до кого йому варто звернутися. Одна з учительок школи пройшла спеціальну підготовку і надасть хлопчику необхідну допомогу. Тепер, коли батьки одержали повну інформацію про вірус, вони відчули себе набагато спокійніше.

Усі діти відчувають потребу в друзях. І дітям із ВІЧ друзі потрібні нітрохи не менше, а може бути, навіть і більше, ніж здоровим дітям.

Алекс почував себе дуже самотнім, тому що діти не хотіли грати з ним.

Як знайти ВІЧ?

Пітер і Клара — брат і сестра. В одного з них є ВІЧ, в іншого — ні, але визначити це по зовнішньому вигляді ніяк не можна.

Наприклад, у людини, що захворіла вітряною віспою, з'являється висипка. І йому, і усім стає ясно, що він занедужав вітрянкою.

Але ВІЧ довгий час, причому часто роками, може нічим себе

не виявляти. При цьому протягом досить тривалого часу людина почуває себе абсолютно здоровим. Це-те і робить ВІЧ дуже небезпечним. Адже ні сама людина, в організм якого проникнув вірус, ні тим більше навколишні ні про що не догадуються. Не знаючи про присутність у своєму організмі ВІЧ, ця людина може мимоволі заразити й інших.

Емма стурбована: може бути, у неї теж є ВІЧ?

У наш час існують спеціальні тести (аналізи), що визначають наявність ВІЧ у крові людини.

І якщо тебе щось турбує, краще вчасно здати аналізи на СНІД і набути впевненості і спокій.

Емма почула про СНІД і ВІЧ у школі. Довідавшись, що люди можуть навіть не підозрювати про існування в їхньому організмі вірусу, вона дуже злякалася і звернулася за порадою до мами.

Мама роз'яснила їй, що в дітей ВІЧ зустрічається вкрай рідко. В основному це ті діти, яким вірус передався в спадщину. В Емми при народженні вірусу не було, тому напевно його немає в неї і зараз.

Якщо у твоїх батьків не було вірусу, навряд чи він може бути в тебе. Діти, як правило, не попадають у такі ситуації, коли може відбутися зараження ВІЧ. Так що не варто хвилюватися намарне.

Що відбувається, коли виявлений ВІЧ чи СНІД?

Точно пророчити, що відбудеться з людиною, у якого виявлений ВІЧ, дуже важко, тому що вірус на усіх впливає по-різному.

Мати у своєму організмі ВІЧ і хворіти СНІДом — це не те саме. Багато людей, інфіковані ВІЧ, протягом багатьох літ живуть нормальним життям. Однак згодом у них може розвитися одне чи навіть кілька серйозних захворювань. У такому випадку лікарі називають це вже СНІДом. Існує цілий ряд хвороб, захворювання якими означає, що в людини почався СНІД. Однак дотепер не встановлено, завжди ВІЧ приводить до розвитку СНІД чи ні.

Більшість же тих, хто занедужав СНІДом, знаходяться в дуже важкому стані.

Тіна важко хвора. Лікарі знайшли в неї СНІД. Протягом майже п'яти років у неї був ВІЧ, а потім її стан різкий погіршилося: пропав апетит, вона стала худнути. Потім вона поправилася і якийсь час почувала себе добре. Але раптом у неї знову стала підвищуватися температура, і майже щоночі вона просипалася в поті. Незабаром після цього в неї почалась пневмонія (запалення легень). Цей вид пневмонії занесений у список хвороб — ознак СНІДа, тому лікуючий лікар установив, що в неї розвився СНІД. Звичайно молоді люди досить швидко видужують після запалення легень. Тину ж через порушення в імунній системі дуже важко переносить пневмонію і може навіть умерти.

Як живуть люди з ВІЧ?

Люди по-різному відносяться до того що в них виявлений ВІЧ. От, наприклад, як це було з Пітером. "Два роки тому в мене виявили ВІЧ. Коли я довідався про це, я страшно розлютився.

Чому саме я? Адже мільйони людей живуть без усякого вірусу! Зараз, оглядаючись назад, я розумію, що, узагалі ж, зллився я не на вірус, а на самого себе, на власну дурість. Я знав, як уникнути зараження, але просто не хотів зайвих турбот. І один раз я сказав собі, що не варто страчувати і мучити себе. Від вірусу тепер нікуди не дінешся, прийдеться звикати жити з ним.

От отут-те і з'ясувалося, хто мої дійсні друзі. Одні перестали з мною спілкуватися, і на якийсь час я відчув себе страшно самотнім. Інші ж, навпаки, були настільки великодушні, що оточили мене увагою і турботою.

Тепер мені вже набагато легше. Я постійно стежу за своїм здоров'ям, правильно харчуюся і намагаюся підтримувати фізичну форму за допомогою вправ. У всякому разі, ВІЧ допоміг мені по-новому відчути життя. Колись я сприймав життя як щось саме собою що розуміється. Тепер же, коли я знаю, що навряд чи проживу довго, я ціную кожний прожитий день. Це не означає, що я увесь час випробую приплив щастя. Зовсім ні, часом мені стає тужливо і страшно. Тоді я згадую, скільки усього я довідався і випробував за останні два роки, і розумію, що мені ще здорово повезло".

Пітер веде активний спосіб життя.

Як допомогти хворим людям?

На жаль, поки не знайдені ліки, що могло б вилікувати людей, у яких виявлений ВІЧ або СНІД. В основному допомогу таким людям полягає у своєчасній інформації про хід хвороби і психологічній підтримці.

Як правило, люди, чи підозрюючи довідавшись, що в них ВІЧ, відчувають потребу поділитися з кимсь своїми переживаннями. Для цього існують телефони довіри, куди можна подзвонити в будь-який час і розповісти про свої проблеми.

Можливість поділитися своїми тривогами і страхами дозволяє людині почувати себе не таким самотньої. По телефоні можна також одержати вичерпну інформацію про ВІЧ і СНІД.

У багатьох містах зараз відкриті Консультативні центри з проблем СНІДа. Тут можуть одержати інформацію усі без винятку, як ВІЧ-інфіковані, так і здорові люди. У таких центрах діють групи підтримки і взаємодопомоги. У них входять люди, яких поєднує загальна проблема: майже в усіх виявлений ВІЧ чи СНІД. Спілкування з людьми, що знаходяться в подібній ситуації, має дуже велике значення. Члени групи роблять один одному психологічну підтримку і

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes