Захворювання вен нижніх кінцівок, Детальна інформація

Захворювання вен нижніх кінцівок
Тип документу: Реферат
Сторінок: 18
Предмет: Медицина, БЖД
Автор: Олексій
Розмір: 39.9
Скачувань: 1064
   Нижня порожниста вена збирає кров з піддіафрагмальної частини тіла. Система нижньої порожнистої вени - найбільш потужна венозна система людини, питома вага її становить 68% від загального венозного кровообігу.

   Нижня порожниста вена починається від місця злиття загальних здухвинних вен на рівні лінії хребцевого хряща ІV-V поперекових хребців справа від середньої лінії і закінчується в правому передсерді.

   Нижня порожниста вена має пристінкові й вісцеральні притоки.

   Пристінкові:

   1. Поперекові вени (v. v. lumbalis). по чотири з кожного боку. Вони мають горизонтальне розташування і по боках від хребта з’єднуються вертикальними анастомозами, що утворюють праву і ліву висхідні поперекові вени.

   v. lumbalis asccudeus dextra – продовжується в непарну вену.

   v. lumbalis ascendens sinistra – продовжується в напівнепарну вену.

   2. Діафрагмальні парні вени (v. v. diaphragmaticae) - впадають у нижню порожнисту вену безпосередньо перед отвором порожнистої вени в діафрагмі.

   Вісцеральні:

   1. v. spermatica interna – справа впадає в нижню порожнисту, зліва в ліву ниркову.

   2. Ниркові вени (v. v. renalis) впадають у нижню порожнисту вену на рівні хряща між І і ІІ поперековими хребцями. Ліва ниркова вена перехрещує спереду аорту.

   3. Вени надниркових залоз (v. v. suprarenalis) – ліва впадає в ниркову, права в нижню порожнисту вену.

   4. Печінкові вени (v. v. hepaticae) – здебільшого з вени вливаються в нижню порожнисту вену в ділянці sulcus venae cavae inferior на печінці.

   

Варикозна хвороба.

   Варикозна хвороба – симптомокомплекс, при якому розвивається варикозне розширення поверхневих вен внаслідок клапанної недостатності поверхневих або комунікантних вен.

   За даними вітчизняних авторів розповсюдженість варикозної хвороби серед населення становить від 9,3 до 20,0 %. Кількість хворих загальнохірургічного профілю складає 2-5 %, із захворюваннями периферійних судин – 10-15 %. Найчастіше варикозна хвороба з’являється у віці 20-50 років. Серед обстежених хворих на варикозну хворобу - 38 % інвалідів ІІІ групи, 10 % інвалідів - ІІ групи. Жінки становлять 58 %, чоловіки – 42 %. Однаково часто можна спостерігати ураження як правої, так і лівої кінцівки, проте здебільшого захворювання буває двобічним. Велика підшкірна вена уражається в 10 разів частіше, ніж мала.

   Етіологія і патогенез.

   Варикозна хвороба поверхневих вен нижніх кінцівок є поліетіологічним захворюванням. Виділяють сприятливі й призводні фактори.

   Сприятливими є ті фактори, які викликають морфологічні й функціональні зміни в стінках поверхневих вен і їх клапанах, що у свою чергу, призводить до подальшого виникнення ектазії вен.

   Призвідними є фактори, в наслідок яких підвищується тиск у поверхневій венозній системі або в якому-небудь її відділі, таким чином сприяють розширенню просвіту вен і утворенню вузлів.

   Сприятливі: слабкість м’язово-еластичних волокон стінок поверхневих вен і неповноцінність їх клапанного апарату можуть бути уродженими (конституційно-спадковими) і набутими.

   1. Варикозна хвороба як конституційне захворювання, що передається спадково.

   Причини успадкування варикозного розширення вен:

     а) уроджений дефект середньої оболонки вени, який зумовлений відносним зменшенням колагенової субстанції;

     б) недорозвиток і аплазія клапана великої підшкірної вени в ділянці її устя.

   2. Нейротрофічна теорія виникнення варикозної хвороби.

   Порушення іннервації призводить до зниження венозного тонусу, потім - до дегенеративних змін м’язово-еластичних елементів стінки судини.

   3. Варикозна хвороба може розвиватись на основі слабкості глибокої фасції гомілки, що порушує умови венозного відтоку в кінцівці HYPERLINK "http://ihorchik.narod.ru/mal4.2/42_07.html" \t "_top" (рис.7) , HYPERLINK "http://ihorchik.narod.ru/mal4.2/42_08.html" \t "_top" (рис.8) .

   4. Ендокринна теорія виникнення варикозної хвороби

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes