Основи веб-дизайну, Детальна інформація

Основи веб-дизайну
Тип документу: Реферат
Сторінок: 5
Предмет: Комп`ютерні науки
Автор: Олексій
Розмір: 33.9
Скачувань: 1571
Науковий реферат

Основи веб-дизайну

І.Вступ

Зародження і розвиток мережі Інтернет стало початком нової комп’ютерної епохи – епохи зрілості. Мільйони і мільйони розкиданих по всьому світу стали єдиною частиною Інформаційної мережі, річками накопичених знань злились в один, величний Океан. Що таке Інтернет? Навряд чи ви знайдете відповідь на це питання в книжках та статтях, присвячених цьому феномену.Для когось це тільки лиш інструмент для пошуку та обміну інформації. Для когось дім, новий всесвіт, кіберпростір, в якому людина проводить набагато більше часу, ніж в реальному світі. Мережа Інтеренет перевернула всі уявлення про засоби масової інформації, і разом з тим –і про суть інформації. Інтернет ліквідував кордони між державами і зробив людей набагато ближчими один до одного. Кожен день на просторах Мережі зустрічаються мільйони користувачів із різних країн світу. За останніми даними , їх кількість в 2002 році досягне півмільярда чоловік.

Зародження мережі Інтернет відносять до 60рр. ХХст.Ідея створення мережі, яка буде об’єднувати комп’ютери з різних куточків країни, виникла в військових США. В 1969р. була запущена система , яка зв’язала між собою чотири комп’ютери з різних куточків США. А через рік нова інформаційна мережа, названа ARPANet, приступила до роботи.

ARPANet дала вченим просто дивовжні можливості комунікації: в лічені хвилини дослідник, розміщений, наприклад, в Техасі, мав можливість послати запит на отримання потрібної йому інформації кудись на Аляску- і через декілька секунд потрібний йому файл був вже на комп’ютері.

З кожним роком ARPANet росла і розвивалась. До мережі під’єднувались все нові і нові учасники: право доступу до мережі почали вимагати всі великі лабораторії, потім-більш менші...Нарешті в погоню за ARPANet вступили вищі учбові заклади. В 1973 році вперше через мережу стали з’єданані комп’ютери різних країн: мережа стала міжнародною.

Народження протоколу ТСР/ІР, дозволяючого користувачам з легкістю підключатись до Інтернету за допомогою звичайної телефонної лінії, співпало з іншою подією - поділом ARPANet.Терпінню військових пришов кінець і вони відокремились в мережу MILNet.

На початку 90-х років прошла ще одна революція-розповсюдження графічного способу відображення інформації в Мережі в вигляді „сторінок”, з можливістю нести не тільки текст, як раніше,а графіку, а пізніше і елементи мультимедіа ( звук і навіть відео).Користувачі кинулись в Мережу потоком-тепер вже не спеціалісти, а прості користувачі. В 1995 році стався справжній бунт Інтернет, перетворивши Мережу в найбільший, динамічний і доступний засіб масової інформації.

14 квітня 1998 року історія Інтернет пішла на другий виток: в США відбувся святковий запуск нової Мережі, яка отримала назву „Інтернет-2”. Батьками нової мережі стали найбільші учбові заклади, наукові і дослідницькі заклади США, і також ряд промислових гігантів.

Швидкість проходження даних в Інтернет-2 просто вражає уяву.Вона більше, ніж в 1000 раз перевищує можливості найшвидших каналів сьогоднішнього дня Мережі (наприклад, для передачі по Інтернет-2 інформації, яка зберігається в 30-томній”Британській Енциклопедії”, достатньо... всього однієї секунди!). Зрозуміло, що з приходом Інтернет-2 такі поняття , як „комп’ютерне телебачення”, передача „живого відео” в реальному часі і навіть „Інтернет-кінематограф” переходять з області фантастики в ряд звичайних явищ.

Доступ до Інтернет-2 прості користувачі отримають не скоро, поки що нова Мережа буде обслуговувати виключно найбільші учбові заклади і дослідницькі організації.Однак не виключено ,що Інтернет-2 через 5-10 років витіснить звичайну Мережу.

Еволюція Інтернет ще не закінчена. Фактично явище Інтернет існує тільки шість років, і за цей рекордно малий термін вона вже стала невід’ємною частиною життя сотні мільйонів людей на планеті.

ІІ.Основна частина

Сьогодні, подорожуючи по Іnternet, можна знайти багато дуже добре виконаних сайтів, привабливих на вигляд, що швидко завантажуються, мають чітко розмежовану по розділах інформацію і зручні функції навігації. Такі сайти просто запрошують нас відвідати їх, розслабитися, затриматися на якийсь час, розважитися і довідатися щось нове.

Якщо ви затримуєтеся на якому-небудь сайті на тривалий час і навіть не усвідомлюєте цього, то, як видно, такий сайт дуже добре продуманий. Поверніться назад і спробуйте осмислити повну картину. Чи можете ви побачити структуру, організацію? Чи легко сприймається інформація? Розуміння руху інформаційних потоків - це перший крок у створенні функціонального, зручного в роботі сайта. Якщо ви зрозумієте, як працює ця концепція, і застосуєте її при створенні власного сайта, то ви вже тим самим випередите більшість інших розроблювачів.

Планування інформаційного потоку

Багато Web-майстрів не витрачають час на те, щоб продумати інформаційний потік, а обмежуються тільки розміщенням тексту і зображень на сторінці. Хоча на багатьох сайтах ви можете зустріти хвалькуваті запевнення, що в них набагато більше відвідувачів, ніж у конкурентів, однак це не найкращий індикатор якості виконання. Кращим показником є час: якщо користувачі залишаються на вашому сайті досить довго для того, щоб пройти різними його рівнями і розділами, то ви вправі бути упевненими в добре виконаній роботі. Це означає, що вони можуть знайти те, що їм потрібно, оглянути інше і без особливої роботи повернутися назад.

Щоб зробити свій сайт ефективним, ви повинні візуалізувати потік інформації й вибрані користувачем шляхи. Іншими словами, ви повинні бачити свій сайт із погляду користувача. Процес планування може потребувати великих витрат праці, однак якщо він доставляє вам задоволення, то цілком імовірно, що ваш сайт буде чудовий.

З таким інструментом у руках, як Frontpage, ви маєте всі можливості для створення самого відвідуваного сайта.В Frontpage дуже легко працювати: це все одно що працювати в WORD. Вигляд програми ви зможете побачити в додатку1. Як буде виглядати ваш сайт і яку інформацію ви на ньому розмістите, багато в чому залежить від вашої потенційної аудиторії.

Як побудувати гарний сайт

Найкращі Web-сайти - це ті, котрі привабливо виглядають, ємко виражають основну ідею і не змушують користувачів чекати одержання інформації на їхніх екранах занадто довго. От кілька порад для створення успішного сайта:

Чітко сформулюйте призначення вашого сайта. Які ваші цілі? Тільки присутність в Іnternet? Якщо так, то не дивуйтеся, що ваш сайт, як і багато інших, осягне долю більшості. Намагайтеся формулювати ваші ідеї настільки чітко, наскільки це можливо. Можливо, ви хочете, щоб сайт представляв продукцію вашої компанії. Це добре, але ви повинні задуматися про те, як ви збираєтеся представляти ці продукти. Як ви хочете показати ваші продукти на мережному ринку? Глибоке з'ясування цих питань допоможе вам чітко сформулювати мету. Без чітко визначеної мети ваше дітище буде приречене на забуття десь на задвірках Всесвітньої Павутини.

Обов'язково думайте про свою аудиторію. Хто буде основною

( і вторинною) аудиторією вашого сайта? Якого вони віку? Чим займаються? Скільки часу проводять на вашому сайті? У відношенні кожної порції інформації, кожної картинки і кожної деталі запитаєте себе, як відреагує на це ваша аудиторія.

Використовуйте елементи, що швидко завантажуються. Причина номер один, чому люди швидко ідуть із сайту (чи не відвідують його зовсім) - занадто довге завантаження інформації. Великий обсяг графічних файлів викликає бажання якось уплинути на хід подій, і найпростіше - це натиснути на кнопку Stop, зупинивши завантаження. Зробіть ваш сайт візуально привабливим. Ви, безсумнівно, бачили в Іnternet чимало нудних сайтів. Що ж робить їх нецікавими? Можливо, недолік кольору і розмаїтості тексту, заголовків? Ви, імовірно, бачили також безладні й еклектичні сайти, у яких використовується занадто багато різних шрифтів чи розмірів, занадто багато кольорів. Створюючи свій власний сайт, пам’ятайте, що продумане форматування сторінок наблизить вас ще на один крок до заповітної мети.

Не намагайтеся розмістити все на одній сторінці. Будьте уважні, не перевантажуйте свої сторінки занадто великою кількістю інформації. Усі ми знаємо, що письменники люблять писати, а дизайнери-графіки - малювати ефектні картинки. Ваше завдання як розробника сайту - створити тонку гармонію між цими двома дуже різними групами людей. Постарайтеся встановити рівновагу між текстовою й образотворчою інформацією. Думайте про тих, хто буде читати ваші сторінки; думайте про те, як важко сприймається велика кількість тексту на екрані комп'ютера, і наповнюйте ваші сторінки вмістом відповідно до цього. Спробуйте додати порожній простір, збільшуючи поле сторінки, чи використовувати табличне розміщення тексту. Розміщаючи на сторінках графіку, майте на увазі її реальне значення: чи служить вона основній меті, чи працює тільки як прикраса? Але при цьому не забувайте, що іноді красива графіка сама по собі може бути метою. В ідеалі кожен Web-сайт повинний добре виглядати, містити корисну інформацію і бути зручним для перегляду.

Ми схильні думати, що наш сайт обов'язково буде помічений тією аудиторією, якій він адресований; однак тут дуже легко прогадати. Щоб уникнути цього, будьте скромніші і постарайтеся заздалегідь показати план і зміст вашого сайту як можна більшій кількості людей, особливо потенційним членам вашої аудиторії. Цей дуже важливий крок часто ігнорують.

Розумно організуйте вміст. Можливо, вам знайоме твердження, що зміст первинний, а форма вторинна? І це правда, але форма подачі змісту теж важлива. Скільки разів при відвідуванні чергового сайту ви говорили собі: "Тут немає нічого цікавого"? Можливо, десь глибоко всередині і лежить щось коштовне, але знайти це щось можна, лише випадково на нього наштовхнувшись. Якщо у вас є інформація, що, як ви вважаєте, ваші відвідувачі повинні побачити, не ховайте її в середину сайту. Зробіть важливу інформацію настільки легко доступною, наскільки це можливо. Не забувайте, що ваш сайт буде мати, як видно, не один рівень вкладеності. Вторинний матеріал упорядковуйте по групах взаємозалежної інформації. Припустимо, наприклад, що ви створюєте інтерактивний каталог музичного магазину. Ви б помістили в один список і джазові компакт-диски, і записи рок-груп? Зрозуміло, що ні. Це, звичайно, дуже простий приклад, його зміст у тім, що, розглядаючи усю вашу інформацію в термінах відповідних категорій, ви набагато краще зможете організувати свій сайт.

Передбачте на сайті кнопки навігації. Більшість розробників використовують кнопки, що адресують до різних розділів сайта. Ці кнопки, як правило, присутні на всіх сторінках сайту і, звичайно, розташовані щільною групою в тому самому місці сторінки. Однаковість і компактність їхнього розташування істотно спрощують перегляд вашого сайту. Користувачу досить просто натиснути кнопку, щоб перейти в інший розділ сайта.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes