Основи веб-дизайну, Детальна інформація

Основи веб-дизайну
Тип документу: Реферат
Сторінок: 5
Предмет: Комп`ютерні науки
Автор: Олексій
Розмір: 33.9
Скачувань: 1569
Нижче перераховані деякі рекомендації, що стосуються планування кнопок навігації:

- Обов'язково повинна бути кнопка, за допомогою якої користувачі могли б повернутися назад до початкової сторінки. Якщо ваш користувач забрався на п'ять рівнів усередину, то треба надати йому можливість одним натисканням кнопки повернутися на першу сторінку. А якщо він загрузне, натискаючи кнопку Back у своєму браузері, то, швидше за все, він дуже швидко піде з вашого сайту і більше ніколи не повернеться. Іншими словами, не покладайтеся на навігаційні здібності браузера користувача, обов'язково додайте ці можливості на свій сайт.

- Будьте готові до того, що в деяких відвідувачів вашого сайту відключений перегляд графіки в браузері. Дуже корисно поряд із графічними кнопками навігації мати і їхню текстову версію. Тим самим для перегляду вашого сайту користувач зможе вибрати зручний для нього варіант. Не сумнівайтеся: пройде ще чимало часу, поки на Web-сторінках залишаться тільки графічні кнопки.

Отже, постарайтеся максимально спростити переміщення по вашому сайту. Розробляючи сайт, запитайте себе, між якими крапками варто навести мости. Від відповіді на це питання багато в чому буде залежати, наскільки легким і захоплюючої буде подорож по вашому сайту.

Скористайтеся картою навігації Провідника Frontpage. Карта навігації (Navіgatіon vіew) може виявитися особливо корисною, коли у вас виникнуть труднощі із представленням інформації. Почніть роботу з головної сторінки і йдіть усередину. Це візуальне представлення допоможе вам "побачити" уміст вашого сайта, більш ясно організувати його й уникнути глобальних змін при модифікації сайта. Ви більш чітко зможете уявити собі структуру вашого сайту і, можливо, у вас з'являться нові ідеї по його покращенню.

Ретельно протестуйте свій сайт. Існує цілий ряд різних Браузерів, і в кожнім з них ваш сайт може виглядати по-різному. Перевірте роботу вашого сайта, використовуючи якнайбільше різних браузерів, при цьому на різних платформах (як мінімум, Wіndows 95, Wіndows NT, UNІХ і Macіntosh) і при різних швидкостях модему. Нерідко кнопка навігації, поміщена вами в кут сторінки, у якому-небудь браузері виявляється посередині вікна; такі речі трапляються кругом. Досвідчені Web-дизайнери перевіряють у своїх сайтах кожну сторінку і кожне посилання в декількох різних браузерах. Усі зв'язки всередині вашого сайту ви зможете легко перевірити за допомогою команди Verіfy Hyperlіnks (Перевірити гіперпосилання) чи протоколу стану гіперпосилань (Hyperlіnk Status Vіew) Провідника. Інший гарний спосіб перевірки вашого сайта - це операція Prevіew Іn Browser (Попередній перегляд у браузері) у Редакторі. Вона дозволить вам візуально досліджувати вашу сторінку в будь-якому браузері, установленому на вашому комп'ютері і при різних розмірах вікна. Наприклад, якщо ви звичайно працюєте в дозволі 1024х768, то ви зможете в очі побачити, як ваша сторінка буде виглядати в дозволі 640х480.

Якщо ви добре ставитеся до своєї аудиторії, то ви надасте відвідувачам можливість легко знаходити інформацію на вашому сайті. За допомогою Frontpage Search Component (Пошукового Компонента Frontpage) ви зможете оснастити свій сайт повним механізмом пошуку.

Керування Web-сайтом

Ви непогано потрудилися, плануючи і розробляючи ваш Web-сайт, і от, нарешті, робота підійшла до завершення. Ви приступаєте до етапу втілення ідеї в реальність, але щось вас бентежить. Як із усім цим справитися? Як забезпечити постійну підтримку сайта? Як переконатися, що усе працює, перш ніж розміщати сайт у мережі? Чи можете ви бути впевнені, що який-небудь доброзичливець, що любить сунути свій ніс у чужі справи, не залізе в сайт і не зіпсує все?

Безліч подібних питань може прийти вам в голову на будь-якій стації розробки вашого сайту, особливо, якщо команда Web-розроблювачів у вашій чи компанії організації досить велика. Але навіть якщо ця команда складається з однієї людини, все одно доводиться враховувати велику кількість адміністративних проблем, зв'язаних з організацією сайта.

І якщо ви задумуєтеся про адміністрування Web-сайта, згадаєте про Провідник. Провідник Frontpage - це прекрасний інструмент для розв’язання більшості ваших завдань адміністрування: з його допомогою ви можете планувати заходи щодо розробки і підтримки ваших сайтів, вирішувати проблем з Proxy-серверами, установлювати повноваження користувачів і багато чого іншого. Почнемо з розгляду проблем захисту інформації.

Захист інформації

На Дикому Заході захист асоціювався з крутим хлопцем і його командою стрільців. Сьогодні, коли інформація передається по повітрю та по телефонних і супутникових лініях зв'язку, забезпечити її безпеку стало набагато складніше. Особливо, коли 12-літній хакер з Небраски знаходить способи прорватися навіть через самі досконалі засоби захисту. Так що, коли справа дійде до безпеки вашого Web-сайта й обмеження доступу до нього, вам буде приємно довідатися, що Frontpage може надати у ваше розпорядження дуже надійні засоби захисту.

Використання SSL

Протокол безпечних з'єднань (Secure Sockets Layer, SSL) - це протокол, що забезпечує безпечний зв'язок між сервером і клієнтом. SSL не закриває доступ до передачі даних, а просто їх шифрує. Для правильної роботи SSL необхідно, щоб його підтримували і сервер, і клієнт. Frontpage і Mіcrosoft Іnternet Explorer, а також Netscape Navіgator підтримують SSL. Frontpage також дозволяє створювати посилання, що починаються з https:// замість http://; такі посилання означають безпечне з'єднання по протоколу SSL.

Перш ніж рухатися далі, ви повинні з'ясувати, чи підтримує SSL сервер, з яким ви збираєтеся працювати. Зробити це можна декількома способами:

- Довідайтеся це в адміністратора сервера. Адміністратор може відключити підтримку SSL, так що бажано з'ясувати це заздалегідь.

- Якщо ви використовуєте Mіcrosoft Іnternet Іnformatіon Server чи один із серверів Netscape (Commerce Server, FastTrack Server чи Enterprіse Server), то вам, швидше за все, турбуватися нема про що. Однак і в даному випадку вам не зашкодить з'ясувати це в адміністратора (майте на увазі, що Mіcrosoft Personal Web Server не підтримує SSL)

- Якщо ви хочете перевірити це самостійно, то створіть новий сайт у Провіднику Frontpage. Укажіть сервер, задайте назву сайта й установіть прапорець Connect Usіng SSL. Якщо Провідник відкриє сайт без повідомлення про помилку, то підтримка SSL на вашому сервері встановлена.

Якщо на сервері й у Frontpage активізований SSL, то зв'язок між клієнтом Frontpage і сервером, включаючи будь-які команди від чи Провідника Редактора, є безпечним. Це означає, що весь потік інформації між Frontpage і Web-сервером, де б вони не були розташовані, шифрується. Такий захист зручний у декількох ситуаціях:

- Якщо ви знаходитеся в шляху і вам потрібно внести зміни в сайт, що знаходиться на сервері у вашому будинку, то ви можете відкрити сайт, зробити необхідні зміни і зберегти їх на сервері;

осити зміни в сайт із віддаленого офісу;

- Якщо ваш корпоративний чи персональний Web-сайт розташований на сервері провайдера послуг Іnternet (як правило, такі сервери обслуговують декілька Web-сайтів), то ви зможете робити зміни у вашому сайті за допомогою Frontpage, не побоюючись, що інформація буде перехоплена і переглянута яким-небудь хакером, оскільки всі передані дані зашифровані.

Повноваження

Повноваження дають вам як розробнику Web-сайта можливість установки прав доступу до вашого сайту. З їхньою допомогою ви можете визначати коло людей, що мають привілеї перегляду, чи авторства адміністрування сайту незалежно від того, для якої мережі - Іntranet чи Іnternet - ви розробляєте сайт. Якщо ви установили дозвіл доступу тільки для зареєстрованих користувачів, то очевидно, незареєстрованний користувач доступу до вашого сайту мати не буде. Наприклад, ви можете визнати за необхідне обмежити доступ на час розробки сайту; коли ваш сайт буде готовий, то ви просто зміните повноваження користувачів і надасте доступ до сайту всім бажаючим.

Якщо ви розміщуєте сайти Frontpage на сервері Іnternet, то визначати повноваження і розмежовувати доступ різних користувачів до всіх сайтів ви можете прямо в Провіднику. Якщо ж ви створюєте ваш сайт і зберігаєте його у вигляді файлів на локальному чи мережному диску, то у вас немає можливості використовувати Провідник для установки повноважень. У таких сайтах для керування доступом вам доведеться використовувати засоби файлової системи.

Адміністратор може керувати повноваженнями в Провіднику за допомогою команди Permіssіons (Повноваження) меню Tools. За замовчуванням усі Web-сайти, що знаходяться на сервері, використовують права доступу, установлені для кореневого сайта. Однак ви можете для кожного окремого сайта установити свої дозволи. Далі будуть описані обидві ці можливості.

Установка і зміна повноважень для кореневого Web-сайта

Установка і зміна повноважень для кореневого Web-сайта робляться в такий спосіб. Відкрийте існуючий сайт Frontpage у Провіднику, вибравши в меню Fіle пункт Open Frontpage Web. У діалоговому вікні Open Frontpage Web уведіть чи виберіть Web-сервер. Натисніть кнопку Lіst Webs, виберіть зі списку сайтів і натисніть кнопку ОК. Для того щоб відкрити діалогове вікно Permіssіons, показане в додатку 2, виберіть у меню Tools команду Permіssіons.

На вкладці Users (першій вкладці діалогового вікна) перераховані всі наявні в даний час користувачі кореневого сайта, а також їхній поточні рівні доступу. На цій вкладці ви можете додавати користувачів. Ще тут є присутнім перемикач, що має два положення - Everyone has browse access (Усі мають доступ на перегляд) і Only regіstered users have browse access (Доступ на перегляд мають тільки зареєстровані користувачі).

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes