Пристрої вводу-виводу ПК, Детальна інформація

Пристрої вводу-виводу ПК
Тип документу: Реферат
Сторінок: 4
Предмет: Комп`ютерні науки
Автор: Олексій
Розмір: 20
Скачувань: 1568
Проблема в тім, що миші приходять у різних видах (з різною формою і кольором, з різним числом кнопок) і кожна працює небагато по-іншому. Не усі миші «розмовляють» однаковою мовою. І не усі вони прошмигнуть у ту саму норку, тому що деякі з них вимагають власних індивідуальних інтерфейсів. Перебування потрібної миші вимагає, щоб ви мали на увазі всі ці проблеми.

2.1.Детектування руху

Тому що ціль миші складається в здійсненні руху, механізм розпізнавання руху є найбільш істотним елементом кожного виробу. Не усі миші використовують ту ж саму технологію для виконання руху. Деякі з них - чисто механічні, інші покладаються на оптику. Розповімо про кожній з них.

Найбільш розповсюджена миша - це механічна. Її відмітна риса - це маленька кулька внизу. Коли ви рухаєте мишу, то кулька крутиться. Два металевих колеса усередині миші контактують із шариком і обертаються разом з ним. Датчик усередині миші визначає, як далеко прокотилося кожне колесо. Тому що два колеса встановлюються під прямим кутом друг до друга, то вони можуть фіксувати рух у двох напрямках - Х- і Y-координатах - по всій площині.

Робота з механічною мишею досить проста. Більш важливо те, що вона працює на будь-якій поверхні, по якому ви можете переміщати мишу. У крайньому випадку ви можете підняти мишу й обертати кульку своїми пальцями. Але кулька треться об усіх на своєму шляху:

бруд, сало,-залишки піцци, що ви їли торік (хоча він псується і крім бруду і сала). Механізм може склеїтися. У кращому випадку ви можете просто вийняти кульку з миші, промити його чи замінити. У більшості випадків простота механізму і можливість його чищення будуть запобігати від скам'яніння піцци, що попадає на нього під час роботи.

Оптична миша ще більш проста по механіці, чим механічна миша. У дійсності, оптична миша не має частин, що рухаються, (якщо не вважати саму мишу). Замість цього оптична миша покладається на оптичні датчики і світловипромінюючі діоди. Світло від діодів відбивається від спеціально зробленої поверхні, називаної планшетом миші. Коли ви переміщаєте мишу по поверхні, характер відображень міняється, і ці зміни можуть бути зафіксовані оптичними датчиками.

Перевага оптичної миші в тім, що вона не збирає бруд подібно механічній кузині (за умови, що ви зберігаєте вашу піццу удалині від планшета). І вона не має ніяких механічних частин зовні, що можуть зношуватися. З іншого боку, вона потрібно спеціально зробленої поверхні для роботи. Для деяких це може бути недоліком. Для інших це - благословення, тому що це змушує їх містити в чистоті планшет для роботи їхньої мишки. Навіть власники механічних мишей часто вкладають гроші в спеціальні планшети для роботи на них.

2.2.Кнопки миші

Крім відстеження руху, миша повинна мати спосіб визначення вибору, коли ви знайшли осередок вибору - наприклад, коли ви, нарешті, установили мишу в положення, де ви хочете щось вибрати. Для цієї мети і призначені кнопки. Різні миші можуть мати одну, дві чи три кнопки.

Найперша форма миші - прототип миші, використовуваний фірмою Macintosh - має тільки одну кнопку. Однієї з причин, що лежать в основі цього проектування, була та, що ви, як людина, піддана помилкам, будете мати менше імовірності помилково натиснути не ту кнопку миші. Дві кнопки миші, однак, дають більше гнучкості. Одна кнопка робить вибір, у той час як інша скасовує вибір. Третя кнопка додає третю функцію і можливість для більшого безладдя.

Насправді число кнопок важливо тільки по одній причині: програмне забезпечення. Деякі програми використовують одну кнопку, деякі вимагають дві. Для 'далеко не всіх треба три. Добре, коли більшість прикладних програм роблять перепризначення для кнопок (наприклад, ігнорування всіх кнопок, крім однієї). Найкраще - перевірити, яке число кнопок миші потрібно для вашої програми перш, ніж ви виберете мишу. Загалом, миша з двома кнопками буде працювати з більшістю прикладних програм, часто з однією кнопкою в резерві.

2.3.Інтерфейси миші

У вашого ПК є ще одна проблема в розумінні того, що ваша миша повідомляє - вона повинна установити контакт апаратних засобів з вашим ПК для пересилання сигналів.

Миші з'єднуються з ПК одним із трьох способів:

через послідовний порт, через убудований виділений порт миші; через спеціальний адаптер, що підключається в рознімання розширення. Миші, що використовують ці методи, називаються, відповідно: послідовна, локальні і шина миші.

З погляду ефективності, немає великого розходження в тім, який стиль миші ви вибираєте. Усі три види інтерфейсів миші використовують еквівалент послідовного підключення. Головні фактори у виборі того чи іншого типу - це ресурси вашого ПК.

Очевидно, вам потрібний буде послідовний порт, якщо ви захочете приєднати послідовну мишу, що підключається до такого порту. Якщо ви маєте запасний послідовний порт, то послідовна миша - це найменш дорогий спосіб додавання пристрою позиціонування до ПК.

Більшість людей, однак, уже мають застосування для усіх своїх послідовних портів і, отже, не захочуть зв'язувати їх з кабелем миші. Шина миші встановлюється зовні. Шина миші не змушує адаптер захоплювати Сома-порт із DOS, і не обов'язково використовує одне з переривань послідовного порту, спільне використання якого часто викликає проблеми з модем ний зв'язком. Єдині труднощі, зв'язані з використанням шини миші, складається в перебуванні запасного рознімання, щоб вставити адаптер, і в перебування додаткових засобів для плати за додаткові апаратні засоби. Шина миші і послідовна миша працюють у дійсності однаково ефективно. Що ви вибираєте, не має ніякого значення для вашого програмного забезпечення.

Якщо ваша система має убудований порт миші, ви повинні підключити відповідну локальну мишу. Якщо ваші можливості істотно обмежені, локальна миша найбільш проста для установки. Ви повинні тільки підключити її.

3.КУЛІ ТРАСУВАННЯ

Так само, як кіт Jinx ненавидів мишей, так і кожної дивиться на загромаджений робочий стіл. Коли немає вільного місця на пластиковій поверхні для гарної роботи миші, то пристрій керування позицією стає безглуздим. Коли миша зіштовхується з неакуратністю, те графічні засоби, що повинні робити ПК доступним для будь-яких користувачів, стануть майже марними.

Але безладдя на столі - це тільки одна з проблем, що коштують перед мишею. Руху руки, необхідні для переміщення пластмасового гризуна, вимагають незграбного, марнотратного і стомлюючого руху всієї руки. Вони неефективні і виснажливі.

Куля трасування, головна альтернатива миші, виключає ці проблеми. Будучи, власне кажучи, переверненою мишею, куля трасування дуже співзвучний їй - це велика кулька, що, обертаючи, змушує відповідно переміщатися зображення екрана. Крім того, дві чи три кнопки дублюють функції кнопок вибору миші? Куля трасування видає ті ж самі сигнали, як і миша, і працює з тим же самим програмним забезпеченням. І, подібно більшості мишей, кулі підключаються прямо через послідовний інтерфейс (чи через інше з'єднання, що вони використовують), так що немає потреби в зовнішнім харчуванні.

Список різновидів куль трасування майже так само широкий, як і в сімействі гризунів. Як і в мистецтві програмування, кожен проектувальник кулі трасування йде своїм шляхом. Існуючий діапазон різних виробів складає ряд від дробинки до більярдної кулі; розміщення кнопок обмежується тільки уявою (і, безумовно, не кращим образом для нашої спритності); і сама зборка може приймати будь-як чи вид форму. Допоміжні засоби також йдуть різними шляхами: довжина кабелів, види емуляції, навіть перетворення даних.

Немає ніякої визначеності й у досконалості кулі трасування, тому що немає стандартного способу виконання і використання його. Деякі кулі трасування розроблені для рук інопланетян з 16 великими пальцями, чи для рук з пальцями, розміщеними по повній кулі. Інші - подібно природному розташуванню ваших власних пальців. Подібно красі, куля трасування залежить 0'f користувача, як рука лежить на ньому, як тримає його, і навіть від того, як користувач працює з ним.

Навіть маються суперечливі дослідження про те, як найкраще, переміщати куля: за допомогою великого чи пальця всіма пальцями. Відповідно до думки однієї компанії, виготовляючих їх, кулі переміщати найкраще чотирма пальцями; вони більш рухливі, і точні в обертанні кулі. Конкуруюча компанія, що робить кулю трасування з керуванням великим пальцем, затверджує, що великий палець має більшу кількість мускульних даних, чим всі інші пальці. Якесь виготовлювачі розсудливо не приймають жодну зі сторін і роблять кулі, що можуть використовуватися однаково грамотно Тим чи іншому способу.

Деякі недоліки куль трасування очевидні. Один вид рішуче вибирає який-небудь один зі способів - ви повинні настроїти куля для право- чи ліво-керує операції. Якщо ви змінюєте руки, уникаючи використання однієї руки під час усього дня, ви не захочете мати виріб з керуванням визначеною рукою. Крім того, природно, що рука, що керує кулею, не може бути використана для запису. Правий кульовий покажчик - не завжди кращий вибір для прав-ши. Перш, ніж ви замовте кулю трасування з керуванням визначеною рукою, переконаєтеся, якою рукою вам зручніше буде їм керувати. Для запобігання таких варіантів більшість виготовлювачів куль розміщають їхньої кнопки симетрично і пропонують апаратні чи програмні засоби перевизначення, щоб змінювати функції сторін.

Як і миші, кулі трасування іноді оцінюються по їх здатності, що дозволяє, збільшення лічильника на дюйм руху (СР1). Як і здатність миші, що дозволяє, ці значення не обов'язково вказують точність. Більш високе число на дюйм фактично робить куля менш точним у роботі. Кульовий покажчик з високим СР1 буде переміщати ваш екранний курсор на більшу відстань для кожного градуса обертання вашої кульки. У результаті, куля з високим рівнем СР1 буде рухати екранний курсор швидше, але з меншим ступенем керування. Більш низькі значення СР1 будуть означати, що ви повинні більше обертати куля для переміщення курсору, даючи вам велику точність у керуванні.

Більшість виробників куль трасування дають вам можливість вибору їхньої ефективної здатності, що дозволяє, так, що ви можете пристосувати дії і реакцію кулі, погоджену з потрібної вам роботою. Крім того, більшість виробників куль трасування включають балістичну операцію, за допомогою якої перетворення руху кульки до зміни положення курсору на екрані залежить від швидкості обертання кулі. Це дає швидке позиціювання без утрати точності. Єдиною проблемою використання такого нелінійного керування є те, що для одержання більшого ефекту від кулі, його необхідно обертати швидше і як можна довше.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes