Ремонт та обслуговування модемів, Детальна інформація

Ремонт та обслуговування модемів
Тип документу: Курсова
Сторінок: 7
Предмет: Комп`ютерні науки
Автор: Олексій
Розмір: 32.8
Скачувань: 1104
Якщо модем чи не функціонує це відбувається не коректно, то насамперед варто упевнитися в працездатності COM-порту.

У Windows 95 їсти можливість перевірити функціонування модему. Якщо тест пройде, то тим самим його пройшов і порт, і його спеціально можна не перевіряти.

У випадку більш старих ОС, чи коли тест у Windows 95 не пройшов і треба окремо перевіряти і порт і модем, придатися викладений отут матеріал.

Порти (як і всі чіпи) чуттєві до електростатичної напруги і тому можуть згоріти, якщо підключення периферійних пристроїв виробляється неправильно. Тому, якщо їсти підозра потрібна перевірити СОМ порт. У залежності від доступних засобів перевірка може бути:

неповна, за допомогою миші;

практично повна, за допомогою петлевої заглушки.

Помітимо, що зовсім уже повну перевірку можна виконати тільки спеціальним тестером, що дозволяє перевірити всі сигнали RS232C і їхня полярність. Деякі тестери вставляються в ланцюг між портом і модемом. Їхні індикатори показують наявність сигналів. Існують також тестери з довільною комутацією сигналів. Перевірку тестером не будемо розглядати в зв'язку зі складністю, з одного боку, і практичною достатністю перевірки за допомогою петлевої заглушки, з іншої.

Неповна перевірка за допомогою миші

Перевірка мишею є неповної, тому що вона використовує не всі сигнали RS232C (а тільки 4 з 8). Наприклад, в автора був на комп'ютері рознімання з відламаною голкою Tx, а миша працювала, як ні в чому не бувало. Тому мишею можна тільки чи переконатися в повній непрацездатності порту, чи одержати надію, що порт у порядку.

Для перевірки мишею потрібно спочатку підключити цей пристрій до порту. правила підключення). Якщо у вас драйвер Microsoft 8.20 чи більш свіжий, то більше нічого робити не треба, тому що настроювання миші на порт буде зроблена автоматично. Якщо ж номер порту задається як опція запуску драйвера, то цей номер треба правильно задати.

Якщо миша працює, то (часткова) перевірка пройшла успішна.

Перевірка петлевою заглушкою (loop-back)

Практично повну перевірку порту можна виконати за допомогою петлевої заглушки - loop-back і тестуючої програми. При цьому не буде перевірений тільки сигнал Ring, але він дуже рідко використовується комунікаційним софтом.

Петлева заглушка являє собою відповідне рознімання, у якого контакти передавальних сигналів з'єднані з відповідними приймаючими, наприклад, RTS з CTS, для організації петлі. Тестуюча програма, що використовує заглушку, подає вхідні сигнали, а потім перевіряє і відображає відповідні вихідні. Відсутність вихідних сигналів говорить про несправність.

Заглушку можна чи придбати виготовити самостійно. Досить мати тільки 25-контактну заглушку, а для 9-контактного рознімання використовувати її разом з прехідник 9-25. Варто тільки мати на увазі, що ці перехідники бувають "неповні" — для миші і "повні", що передають усі сигнали. Перехідник для миші не годиться. Звичайне призначення перехідника можна взнати по надпису на ньому.

Петлевая заглушка для СОМ порту являє собою відповідне рознімання, контакти якого з'єднані відповідно до приведеної схеми (малюнок 9).

Малюнок 9 – Схема петлевої заглушки для СОМ порту

Як видно, що передають сигнали з'єднані з приймаючими, що показано стрільцями, Сигнал RI задіяти в заглушці необов'язково, тому що в порту комп'ютера він не використовується і невідома програма, що використовує чи тестує цей сигнал.

Розподіл по контактах 9 сигналів для 25- і 9-контактного рознімань приведено в таблиці 10.

Таблиця 10 – Розподіл по контактах сигналів

для 25- і 9-контактного рознімань

Сигнал Контакти DB9 Контакти DB25

DCD 1 8

RxD 2 2

TxD 3 3

DTR 4 20

GND 5 7

DSR 6 6

RTS 7 4

CTS 8 5

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes