Ремонт та обслуговування модемів, Детальна інформація

Ремонт та обслуговування модемів
Тип документу: Курсова
Сторінок: 7
Предмет: Комп`ютерні науки
Автор: Олексій
Розмір: 32.8
Скачувань: 1106
Rl 9 22



У якості тестуючих програм можна рекомендувати Checkit і Norton Diagnostics (з Norton Utilities). Остання вимагає більше вільної пам'яті. Потрібно надягти заглушку на порт, вибрати в програмі перевірку даного порту з опцією loop-back. Без цієї опції неможливо перевірити вихідні ланцюги. Так, не виявляється обрив до Tx. Внутрішні ланцюги і регістри UART будуть перевірені, Повинні бути успішно пройдені тести всіх ланцюгів.

2.1.2 Діагностика модему за допомогою ОС Windows 9х

Навіть після реєстрації не Рпр модему з ним можуть бути проблеми, якщо користувач, наприклад, сконфігурував внутрішній модем на зайнято чи переривання випадково вказав не той порт. Тому після реєстрації потрібно перевірити модем засобами Windows. Для цього в панелі списку модемів (setting | control panel | modems) клацнути по язичку diagnostics. У результаті з'явиться панель зі списком портів і закріплених за ними пристроїв (малюнок 10).

Малюнок 10 – Панель: “Властивості: Модеми”

Далі вибираємо порт, що використовує модем, і натискаємо кнопку more info. Після недовгого тестування виведеться вікно результатів.

Якщо тест не проходить, то виводиться вікно, що говорить: "Модем не відповідає. Перевірте, чи як слідує він приєднаний і включений. Якщо це внутрішній модем, то перевірте, що встановлено правильне переривання для порту". Про тім як переглянути і змінити в Windows 95 переривання і навіть адреса розказана в наступному пункті. У випадку успішного проходження тесту виводиться наступне вікно (малюнок 11):

Малюнок 11 – Панель: “Додаткові зведення”

Верхня його частина говорить про те, що в порту використовується мікросхема National Semiconducter 16550AN, що витримала тест на швидкості 115.2 і отже порт працює. У нижній частині представлені результати виконання інформаційних команд ATIx, за допомогою яких одержують зведення про модем. Для нас головне — відповідь на команду ATI2, про правильність контрольної суми ROM. He повинні бентежити відповіді ERROR на команди з номерами 5 і вище, тому що таких команд може в модемах і не бути.

Сама нижня команда AT+FCLA... виводить підтримуваних модемом класів факс і голосові команди (див. п.2.4.1.1), у даному випадку 2 для факсу і 8 – голосові (0 - це обмін даними).

Призначення і зміст інших команд залежить від виробника.

2.1.3 Діагностика модему в DOS чи з термінальної програми

Для тестування модему необхідно термінальне програмне забезпечення, що дозволяє працювати з модемом прямо через його команди. До таким відноситься Telemate (DOS), GiperTerminal (Windows95).

Перевірка модему на проходження команд

Проста перевірка працездатності модему полягає в посилці йому команди, на що він повинний правильно відреагувати. Ці команди можна чи видавати з термінальної чи програми в DOS сесії (MS-DOS Prompt), але не з рядка панелі start | run Windows 95.

Для настільного модему найпростіша перевірка полягає в посилці AT команди на потрібний порт Сомх із командного рядка:

echo AT > Сомх

У відповідь повинні мигнути лампи RD (одержання даних) і SD (посилка даних).

У внутрішнього модему немає індикаторів, і для нього приходиться видавати 2 хаєс команди:

echo AT&F > Сомх

echo ATA > Сомх

У відповідь модем повинний відреагувати звуками, що закінчаться свистом. Перша команда потрібна тільки для повної впевненості, що динамік включений.

Загальний метод, придатний і для внутрішнього модему, полягає в посилці команди AT з термінала. Для цього потрібно:

1. Настроїти софт на порт і переривання. Уключити модем (настільний).

2. Уключити режим луни АТЕ1, щоб бачити правильність набору команд.

3. Увести команду AT&F, що означає використовувати фабричну конфігурацію модему (F — Fabric). У цій конфігурації модем видає відповідні повідомлення в потрібній формі, зокрема і для цієї команди. Модем у відповідь повинний вивести на наступній рядку повідомлення ОК (усі в порядку). Можна тепер також додатково перевірити модем "звуковою" командою ATA.

4. "Зняти" звук командою AT.

Перевірка набору номера

Після підключення модему до телефонної мережі можна перевірити функцію набору номера. Для цього:

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes