Лексика мови Паскаль та загальний вигляд програми, Детальна інформація

Лексика мови Паскаль та загальний вигляд програми
Тип документу: Реферат
Сторінок: 9
Предмет: Комп`ютерні науки
Автор: Олексій
Розмір: 30.5
Скачувань: 1013
2.4.* Обчислити значення виразу:

а) 2*ord(true)+3*ord(false); б) not true or false; в) false=true=false;

г) true=false=true; д) 58 mod 13 div 10; е) 9 mod 5 * 12 div 16.

Подати його обчислення аналогічно рис.2.1.

2.5.* Чи допустимий вираз:

а) 1=2=3; б) ord(true) or ord(false);

в) 1=1 or 2=2; г) true=false and true=false?

Якщо допустимий, то указати його значення.

2.2.5. Іменування виразів із сталими

Вираз із сталими, записаний у програмі, обчислюється не при виконанні програми, а в процесі трансляції. Значення такого виразу можна позначити ім'ям (іменувати) і використовувати це ім'я далі в програмі. Іменування має вигляд

const ім'я = вираз із сталими;

(ключове слово const означає "стала"). Іменування є означенням імені, яке після означення можна записувати в програмі замість виразу.

Корисно іменувати вираз, що записується в багатьох місцях програми, або "непостійно постійні", що можуть змінитися з часом уже після того, як створено програму, наприклад, деякі величини в економічних задачах. Якщо вираз іменований, то зміну потрібно внести лише в іменування, а якщо ні – доведеться змінювати вираз скрізь, де він зустрічається.

За словом const можна записати кілька іменувань, відокремивши їх ";", причому у виразах можна використовувати імена вже іменованих виразів, наприклад:

const a=12; b=2*a; tt=a+b;

Ім'я tt після цього позначатиме 24.

Саме з іменування виразів найчастіше починаються Паскаль-програми.

2.3. Вирази та оператори

2.3.1. Імена та змінні

Поняття змінної числової величини вперше з'явилося в роботах геніального француза Рене Декарта. Воно багато в чому визначило подальший розвиток математики. Пізніше, із створенням математичної логіки та теорії множин, виявилося, що змінна величина може бути не обов'язково числовою, а мати значеннями, наприклад, "істину" й "хибність" або множини елементів найрізноманітнішого походження. Так, можна говорити про змінну істинність фрази "тут зараз світить сонце" або про змінну множину команд Ліги чемпіонів з футболу.

@

P

R

`

p

~

 

¬

 

Hна в міркуваннях ототожнюється з її ім'ям, і це не призводить до непорозумінь. Проте, ми майже завжди будемо відрізняти позначення від того, що ним позначено.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes