Кримінальна відповідальність за хуліганство, Детальна інформація

Кримінальна відповідальність за хуліганство
Тип документу: Курсова
Сторінок: 6
Предмет: Правознавство
Автор: фелікс
Розмір: 29
Скачувань: 2113
Дії адміністративного правопорушника не завдають суспільним відносинам які охороняються законом суттєвої шкоди, і не мають, таким чином значної суспільної небезпечності. Вони малозначимі і не містять ознак явної неповаги до суспільства, тому караються правовими нормами, що передбачають адміністративну відповідальність.

Чи був хуліганський прояв грубим порушенням громадського порядку або малозначним — це питання повинно вирішуватися шляхом оцінки всіх обставин справи.

Аналіз і узагальнення судової практики дозволяють виявити ті ознаки хуліганства й обставини його вчинення, що істотно впливають на ступінь суспільної небезпечності даного виду злочинів, і тому повинні враховуватися при кваліфікації діяння.

Хуліганські дії характеризуються насамперед, своєю формою, змістом тих мотивів, котрими керувався винний, обстановкою, в якій вони відбувалися, тривалістю викликаними ними наслідками.

Такі хуліганські дії, як нецензурна лайка в громадських місцях і образливе присікування до громадян, належать до дрібного хуліганства. Але, у той же час, було б неправильним вважати, що названі форми хуліганських проявів характерні лише для дрібного хуліганства. Такі дії можуть визнаватися дрібним хуліганством за умови, що вони за своїм характером не тягнуть застосування мір кримінального покарання. Це означає, що суспільна небезпечність хуліганських дій значною мірою визначається їх тривалістю. Та ж сама нецензурна лайка (що є в принципі дрібним хуліганством) переростає в кримінально-карний його вид, якщо буде тривалою і тому надовго порушить спокій громадян.

Відмежування простого (ч 1 ст. 296 КК) кримінально-карного хуліганства від дрібного (ст. 173 КпАП) на мою думку, варто проводити в залежності від обстановки (місця, часу події), тривалості характеру (заподіяння тілесних ушкоджень, побоїв, пошкодження або знищення майна тощо), а так само реального результату (наслідків) хуліганських дій (ступінь тяжкість тілесних ушкоджень, розмір матеріальної шкоди).

Таким чином, розмежування хуліганства від суміжних складів злочинів шляхом встановлення умислу, мотивів цілей і обставин скоєних дій дозволяє виключити слідчі й судові помилки в кваліфікації при розслідуванні і розгляді справ, а з'ясування основних ознак кримінально-карного і дрібного хуліганства необхідно для правильною визначення того чи іншого виду відповідальності і застосування до винних відповідної міри покарання.

Л. X а л д е с в Отвстствснность за хулиганство // Российская юстиция — 1997. — № 5 — С 39

Коржанский Н Й Квалификация хулиганства — Волгоград, 1989

Даньшин Й О мотивах хулиганства // Правоведение — 1965 — № 2 — С 174.

Науково-практичний коментар до Кримінальної кодексу України — К , 1994

Волков Б С Мотив й квалификация преступления — Казань, 1968

Кримінальне право України (загальна частина) — К , 1995

Кримінальний кодекс України від 05-04-2001 року. – К., 2001.

Науково-практичний коментар Кримінального кодексу України. – К.: Форум, 2001. – С. 753.

Науково-практичний коментар Кримінального кодексу України. – К.: Форум, 2001. – С. 754.

Сборник постановлений Пленума Верховного Суда Украины по уголовным и гражданским делам. – К., 1993. – С. 54.

Портнов Й П Характеристика хулиганства — М , 1981 — С 14—16

Г.Піщенко Правові аспекти та відмінні особливості кримінально караного хуліганства. // Право України. – 1997 - № 2. – С. 67.

Г.Піщенко Правові аспекти та відмінні особливості кримінально караного хуліганства. // Право України. – 1997 - № 2. – С. 67.

Науково-практичний коментар Кримінального кодексу України. – К.: Форум, 2001. – С. 755.

Сборник постановлений Пленума Верховного Суда Украины по уголовным и гражданским делам. – К., 1993. – С. 53.

Піщенко Г. Відмежування хуліганства від суміжних злочинів і його адміністративного делікту // Право України. – 1999. - № 3. – С. 50.

Сборник постановлений Пленума Верховного Суда Украины по уголовным и гражданским делам. – К., 1993. – С. 53.

Игнатов А.Н. Проблемы наказания за тяжкие преступления против личности. – М., 1982. – С. 47.

Піщенко Г. Відмежування хуліганства від суміжних злочинів і його адміністративного делікту // Право України. – 1999. - № 3. – С. 50.

Піщенко Г. Відмежування хуліганства від суміжних злочинів і його адміністративного делікту // Право України. – 1999. - № 3. – С. 52.

Сборник постановлений Пленума Верховного Суда Украины по уголовным и гражданским делам. – К., 1993. – С. 54.

Шепелява Н.В. до питання про відмежування хуліганства від злочинів проти особи // Проблеми удосконалення кримінального та кримінально-процесуального законодавства. – К., 1993. – С. 35.

Кодекс України про адміністративні правопорушення. – Ужгород, 2000.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes