Архітектура древнього Риму, Детальна інформація

Архітектура древнього Риму
Тип документу: Реферат
Сторінок: 6
Предмет: Інше
Автор: фелікс
Розмір: 39.6
Скачувань: 2384
На площі височіли храми, серед них храм Вести, богині-діви, у якому горів невгасимий вогонь, що символізував життя римського народу. Тут же піднімалися колони, до яких прикріплювали ростри — носи переможених ворожих кораблів (звідси і назва — ростральна колона), і проходила «священна дорога», уздовж якого стояли таберны — крамниці ювелірів і золотих справ майстрів. Колись тут стояли і крамниці торговців, але вони були виведені за межі площі, утворити окремі невеликі форуми: форум Боариум – м'ясний ринок і форум Олиториум – овочевий ринок. Форум поступово обростав не тільки будинками, але і почесними статуями римських громадян. В епоху імперії до нього будуть прибудовані храми, присвячені богам і орбожествленным людям.

В епоху республіки, особливо в V-II вв. до н.е., храм — основний тип суспільного будинку. Він склався поступово в результаті схрещування переважних місцевих италийско-этрусских традицій із грецькими, пристосованими до місцевих умов. Будувалися круглі і чотирикутні псевдопериптеры з входом лише з головного фасаду. Круглий храм —моноптер складався з циліндричної основи, оточеною колонадою. Вхід був по этрусскому звичаї з однієї, торцевой, сторони.

Ілюстрація Храм Сивиллы в Тиволи.

Початок I століття до н.е.

Круглий храм Сивиллы (або Вести) у Тиволи (I в. до н.е.), під Римом, оточений коринфскими колонами. Фриз прикрашений рельєфами з зображенням традиційного римського мотиву —бичачих черепів, «букраниев», з яких звисають важкі гірлянди. Це був символ жертвоприносини і пам'яті. Ордер у таких храмах відрізнявся твердістю малюнка і сухуватістю: колони утратили властиву їм у Греції пластичність. Грецький круглий периптер звичайно мав східчасту підставу і був розрахований на круговий огляд. Храм Сибиллы в Тиволи, як і этрусские храми, сполучить фронтальну строго симетричну подовжню осьову композицію і круглу. Вісь храму підкреслена парадним входом з розташованими перед ним сходинками, дверима і вікнами. Масивне, зі склепінними прольотами підстава храму в Тиволи створює перехід від кам'яного обриву скелі, що він мальовничо завершує, до витонченої круглої ротонди коринфского ордера з легким фризом з гірлянд. Піднятий на високу підставу, гармонічний по пропорціях, зі стрункою і строгою колонадою, наповненої світлом, храм домінує в пейзажі. Його спокійні гармонічні форми контрастують з бурхливим каскадом водоспаду.

Прямокутні римські храми також відрізнялися від ордерних грецьких, як показує добре збережений храм Фортуни Вирилис на Бичачому форумі в Римі

(I в. до н. э)— унікальний зразок раннього завершеного римського храму типу псевдопериптера з замкнутою фронтальною осьовою композицією. Грецький периптер у ній розчленований на відкритий з усіх боків глибокий передній портик і целлу, оточену напівколонами, що зливаються зі стіною. Акцентуючи головний фасад портиком з вільно коштують колонами і парадними сходами входу, архітектор об'єднав його з замкнутої целлой іонічним ордером. У нього теж вхід лише з одного боку, іонічні колони завершуються капітелями скромного малюнка. Фронтон зовсім «негрецький», без скульптур усередині його тимпана і з багатими, строго накресленими профілями.

Чудові римські мости I вв. до н.е. Так, міст Мульвия крім його практичних достоїнств (він простояв більш двох тисяч років відрізняється виразністю образа. Міст зрительно як би спирається на воду півкругами арок, опори між якими для полегшення ваги прорізані високими і вузькими прорізами. На арках зверху лежить карниз, що додає мостові особливу закінченість. Міст немов крокує від берега до берега безупинно йдуть арками: він динамічний і одночасно стійкий.

Своєрідність римської архітектури позначилося в створенні нового типу приватного житлового будинку багатих землевласників, торговців, ремісників. Римські особняки — це здебільшого одноповерхові будинки, у яких затишність сімейного побуту сполучилася з пристосованістю до ділового життя.

Частково зовнішній вигляд римського міста можна представити на прикладі Помпеи — италийского міста, що разом з містами Геркуланум і Стабии загинув у 79 р. н.е. у результаті виверження вулкана Везувій. Похований під попелом місто випадково знайшли при будівництві водопроводу в XVII в. З 1748 р. до наших днів продовжуються його розкопки. Місто мало регулярне планування. Прямі вулиці обрамлялися фасадами будинків, унизу яких були улаштовані лавки-таберны. Великий форум був обнесений прекрасною двоповерховою колонадою. Там знаходилися святилище Исиды, храм Аполлона, храм Юпітера, великий амфітеатр, побудований, як і в греків, у природному поглибленні. Розрахований на двадцять тисяч глядачів, він значно перевершував потреби жителів міста і призначався також для приїжджих (населення Помпеи сооставляло не більш десяти тисяч чоловік). У місті було два театри.

Чудові помпейские будинку — «домусы». Це були прямокутні спорудження, що тяглися уздовж двору, а на вулицю виходили глухими торцевыми стінами. Головним приміщенням був атріум (від лат. atrium — «закопчений», «чорний», тобто приміщення, що почорніло від кіптяви), що виконував священну функцію. Рим при підставі мав у самому центрі культову яму — «мундус», куди всі жителі кидали плоди і жменю землі зі своєї старої батьківщини. Відкривалася вона лише один раз у році — у день Підземної богині або не відкривалася зовсім. Кожен будинок повторював цю модель: в атріумі часто був отвір у центрі даху — комплювий. Під ним знаходився басейн для збору води, родинний мундусу, — имплювий. У цілому атріум виконував функцію «світового стовпа», що связывали кожен римський будинок з небесами і підземним світом. Не випадково в атріумі стояли всі найважливіші речі: важка скриня із сімейними цінностями, стіл типу

Ілюстрація Будинок Альбуция Цельса. Атрій.

Перша половина I століття до н.е.

жертовника і шафа для збереження воскових масок предків і зображень добрих духів-заступників — ларов і пенатів.

В очах римлян, подібно етрускам, будинок володів своїм сакральним простором, родинним космосові. Гарним прикладом этрусского житла є будинок Альбуция Цельса, у якого отвір у даху підтримують чотири коринфские колони.

Але по походженню Помпеи були містом грецьким. Той же помпейский будинок був одночасно проникнуть і еллінським духом.. Ні в чому так яскраво він не виявляється, як у дивовижних перестильних двориках – невеликих шматочках природи, ув'язнених усередині самих будинків і що представляють як би невеликі садки або квітники з фонтанами і нимфеями, мармуровими рельєфами і бронзовими статуетками богів, свіжим, чистим повітрям і прохолодною тінню від квітучих дерев і кущів.

Ілюстрація Будинок Фавна в Помпеях. Атрій.

II століття до н.е.

Усередині вдома були розписані. Прекрасно збережені фрески показують, який було звичайне життєве середовище римлянина. Ранні будинки (II — кінець I в. до н.е.) розписували в так називаному першому помпейском стилі. Стіни будинків були розкреслені геометричним орнаментом, що нагадував обкладку стін напівкоштовними каменями. Потім цей «інкрустаційний» стиль перемінився «архітектурним», або другим помпейским. Він був у моді протягом I в. до н.е. Майстри другого помпейского стилю перетворювали інтер'єр у подобу міського пейзажу. В усю высоту стін йшли зображення колонад, усіляких портиків, фасадів будинків.

Контрастом одноповерховим будинкам патриціату з їхньою розкішшю і комфортом були багатоповерхові дохідні будинки, що здавалися в наймання,— у них жив римський народ, плебеї.

При всіх досягненнях римській архітектурі властиві риси обмеженості. Тенденція звеличувати владу імператорів, спрямованість до масштабних перебільшень, зовнішнім ефектам лише свідчить про кризу Римської республіки. Після розгрому численних повстань і завершення громадянських воєн почався період стабілізації, але вже в умовах твердої диктатури імперії.

Імперський період.

Наприкінці I в. до н.е. Римська держава з аристократичної республіки перетворилося в імперію. Першим правителем, що відкрив шлях до єдиновладдя, був унучатий племінник Цезаря Октавиан, прозваний Августом (Блаженним). Цезар усиновив його незадовго до своєї загибелі. Коли ж Октавиана проголосили імператором (27 р. до н.е.), це означало, що йому вручають вищу військову владу. Офіційно він усе ще вважався одним із сенаторів, хоча і «першим серед рівних» — принцепсом. Час правління Октавиана називається принципатом Августа. З тих пір римське мистецтво початок орієнтуватися на ідеали, що насаджували правителі. До кінця I в. н.е. панують дві династії: Юлиев —клавдієв і Флавиев.

Так називаний «римський світ» — час затишку в класовій боротьбі, що наступила на початку правління Августа,— стимулював високий розквіт мистецтва, ріст будівництва. Античні історики характеризують період правління Августа (27 р. до н.е.— 14 р. н. э.) як «золоте століття» Римської держави. З ним зв'язані прославлені імена архітектора Вептрувпя, історика Тита Лівія, поетів Вергілія, Овідія і Горация.

Офіційним напрямком у мистецтві став «серпневий класицизм», що зробив величезний вплив на наступний розвиток західно-європейського мистецтва. Римські художники орієнтувалися на великих майстрів Греції часів Фидия, але природність грецької класики перемінилося безстрасністю, стриманістю.

Рим придбав зовсім новий вигляд, що відповідає престижеві світової

столиці. Виросла кількість суспільних будинків, будувалися форуми, мости, акведуки,

збагатилося архітектурне оздоблення. За словами історика Светония, Август так Рим «прикрасив, що по справедливості міг хвастатися, що прийняв його цегельним, залишає його мармуровим». Місто уражало сучасників неозорістю площі — з жодною сторони він не мав чітких границь. Його передмістя губилися в розкішних віллах Кампаньи. Чудові будинки, колошше портики, склепінні і прикрашені фронтонами даху, багато декоровані басейни і фонтани чергувалися з зеленню гаїв і алей.

При Августі був створений Вівтар Світу — пам'ятник возз'єднання прихильників нового режиму і потерпілих поразка республіканців. Вівтар являв собою самостійний будинок без даху, що обгороджувало жертовник. Рельєфи, що прикрашали огорожу, були розділені на два яруси фризом з меандровым орнаментом (стрічковий орнамент, як правило, зламана під прямим кутом лінія). Нижній зображував застилающие усі поле стебла, листи і завитки Древа Життя з пташками і різною живністю на ньому; верхній представляв урочистий хід, що включав членів імператорського будинку. Панують грецька изокефалия (голови зображених знаходяться на одному рівні), однак у

Ілюстрація Мавзолей Августа в Римі.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes