Архітектура древнього Риму, Детальна інформація

Архітектура древнього Риму
Тип документу: Реферат
Сторінок: 6
Предмет: Інше
Автор: фелікс
Розмір: 39.6
Скачувань: 2378
28 р. до н.е.

групу вторгаються оживляючий ритм фігури дітей різних віків. Окремі персонажі зображені що обертаються, вони як би звертаються до глядача (що було неприйнятно для класичного грецького пам'ятника).

Золоте століття Августа не міг просто так піти в небуття – адже довкола нього створювався ореол безсмертя. І Рим починає будувати собі пам'ятники. Собі і своєму сімейству Август спорудив на марсовому полі величний мавзолей, близько 90 метрів у діаметрі, що складався з двох могутніх концентричних стін і насипного пагорба з вічнозеленими деревами. Можливо пагорб вінчався статуєю правителя.

Представлення про стиль культової серпневої архітектури дає храм у Ниме (нач. I в.н.е. Південна Франція), що належить до типу псевдопериптера, у якому акцентувався внутрішній простір. Класичні форми коринфского ордери строго дотримані, пропорції стрункі, у порівнянні з республіканськими храмами з'явилося тяжіння до добірності, нарядності. Храм вибудований з рожевого вапняку, має шестиколонный портик. У композиції цілого проступають вольова напруга і розумова ясність, що додають будинкові відтінок офіційності. Урочистість підсилюється і тим, що храм піднятий на високий подіум (підстава).

Ілюстрація Римський храм у Ниме.

I в. до н.е.

\x79F6



\x0A01\x6C03\x6100\x03F6\xFF7B\x1100

°

\x00B2

o

oe

\x07C6

\x2403\x1102\xD084\x1202\x6864\x0101\x6000\xD084\x6102\x0224\x0100

\x07C6

Gархітектура, що мала чисто практичне значення, наприклад, інженерні будівлі. Мудра простота задуму, уміння досягти художнього результату деякими, але виразними засобами відрізняють грандіозний по висоті Гардский міст у Ниме (Південна Франція), що є частиною акведука, що постачає водою місто Немуз. Міст являє собою багатоярусну крупнопролетную аркаду над долиною ріки Гар. Майже рівні по висоті великі прольоти арок двох нижніх ярусів завершуються низькою аркадою. Горизонтальність і масштабність спорудження і разом з тим його легкість підкреслені динамікою ритму наростаючого різного розміру аркових прольотів середньої аркади, що одержала значення композиційного центра. Гардский міст — символ інженерного искуссва Рима.

Ілюстрація Гардский міст у Ниме.

I в. до н. э – I в. н.е.

Уже при перших приймачах Августа починає зникати мнима ідеальність золотого століття. Новою віхою в мистецтві стало правління Нерона, одного із самих божевільних деспотів на римському троні.

Імператор Нерон вирішив додати Риму новий вигляд. Він дивився на Рим, як на своє особисте володіння, у якому центром повинний був стати його будинок. По указі імператора були таємно спалені кілька міських кварталів, на місці яких імператор спорудив його - знаменитий Золотий будинок. Він був і палацом, і віллою одночасно. Древні автори, сильно перебільшуючи, писали, що тут розстелялися безбережні сади і полючи і всі було незвичайне і величезне. Збереглося кілька залів. Деякі з них мають незвичайну форму (наприклад, восьмикутну). Стіни, аркові ніші, склепінні перекриття зведені настільки змело і красиво, що будинок, позбавлений усяких прикрас, уражає своєю оригінальною конструкцією. Прикрашали будинок фрески третього помпейского стилю, еше більш витончені і тонкі, чим колись. На світлому тлі золотаво-жовтим, блакитнуватим, смарагдовим були розмежовані тонкі рамки, між якими на тендітних гірляндах звисали золоті судини. На стінах у рамках помешались окремі картинки, зверху йшли невеликі фризи з фантастичними зображеннями морських кентаврів, пташок, масок.

Високий розквіт переживали провінції. Римська імперія перетворилася в імперію рабовласників Середземномор'я. Сам Рим придбав вигляд світової держави. Кінець I і нач. II в. н.е. (період правління Флавиев і Траяна) —час створення грандіозних архітектурних комплексів, споруджень великого просторового розмаху.

Поруч із древнім республіканським форумом були зведені призначені для урочистих церемоній форуми імператорів (Форум Траяна й ін.), стремившихся увічнити себе пишними спорудженнями. Будувалися багатоповерхові будинки — вони визначили вигляд Рима й інших міст імперії. Дотепер уражають своєю суворою величчю руїни гігантських палаців цезарів на Палатине (I в. н.е.).

Утіленням моці й історичної значущості імператорського Рима були тріумфальні спорудження, що прославляють військові перемоги Рима. Тріумфальні арки і колони зводилися не тільки в Італії, але й у провінціях у славу Рима. Римські спорудження були там активними провідниками римської культури, ідеології.

Арки споруджували по різних приводах — і на честь перемог, і як знак освячення нових міст. Однак їхній первинний зміст зв'язаний із тріумфом — урочистим ходом на честь перемоги над ворогом. Проходячи через арку, імператор повертався в рідне місто вже в новій якості. Арка була границею свого і чужого світу.

У входу на римський Форум у пам'ять перемоги римлян в Іудейській війні була споруджена мармурова Тріумфальна арка Тита (81 р. н.е. ), що придушувало повстання в Іудеї. Тит, що вважався розсудливим і виконаним шляхетності імператором,правил порівняно недовго (79—81 р.). Арку спорудили на честь правителя в 81 р., уже після його смерті. Зроблена за формою, що блискає білизною однопрогонова арка (15,4 м висоти, 5,33 м ширини) служила підставою скульптурної групи імператора на колісниці. Розчленовування кам'яного масиву класичним ордером додало домірність і ясність формам. По сторонах прорізу арки Тита коштують по двох коринфские колони. Прикрашає арку висока надбудова - аттик, із присвятою Титу «Від сенату і народу римського».

Виступаючий антаблемент і аттик над ним, контрасти світла і тіні підсилюють пластичну і мальовничу виразність форм. Середню частину арки над архівольтом замикають дві фігури богині, що летять, перемоги — Вікторії, виконані в невисокому рельєфі. Вони як би вінчають переможця. Простір аркового прольоту розширюється касетами зводу (невеликі поглиблення на поверхні стелі або зводу, що мають найчастіше квадратну форму) і настінними мальовничо трактованими рельєфними композиціями, що зображують урочистий хід тріумфатора і легіонерів із трофеями, захопленими в храмах Єрусалима. Побудова високого рельєфу, його світлотіньові ефекти підсилюють відчуття глибини прольоту арки. Бурхливі рухи легіонерів точно вириваються з площини рельєфу в реальний простір. Пафос їхніх жестів як би вторить тріумфальній темі архітектури. Розфарбування і позолоть підсилюють мальовничість і життєвість сцени. Зображені усередині арки сцени відповідають моментові проходження через неї, у такий спосіб глядач мимоволі прилучається до дії, як би стає учасником сцени. Нагорі статуя імператора на колісниці, запряженою четвіркою коней.

В аттику був похований порох Тита. Арка була архітектурним спорудженням, постаментом для статуї й одночасно меморіальним пам'ятником. Так ховалися лише людей з особою харизмой (у перекладі з грецького — «милість»,божественний дарунок»), тобто наділених винятковими особистими якостями — мудрістю, героїзмом, сміливістю: Цезаря на Римському Форумі, Тита в його арці, Траяна в цоколі його колони. Інші громадяни спочивали уздовж доріг за міськими воротами Рима.

Пізніше були споруджені складні трехпролетные тріумфальні арки: Септимия Півночі (кінець II в. н.е.), Костянтина (VI в. н. е.).

Ілюстрація Тріумфальна арка Тита

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes