Ле Корбюзье, Детальна інформація

Ле Корбюзье
Тип документу: Реферат
Сторінок: 5
Предмет: Інше
Автор: фелікс
Розмір: 18.3
Скачувань: 1770
У будинках, побудованих Ле Корбюзье, тріумфує нова архітектурна естетика, життєстверджуюча і глибоко людяна. Кожна нова будівля стає подією в художньому світі. Його добутки і проекти публікуються у всіх архітектурних виданнях, він усюди пропагує нове слово в архітектурі. А коли в 1923 році виходить його книга «До архітектури», Ле Корбюзье стає одним з ведучих теоретиків архітектури XX сторіччя.

У 1925 році вийшов у світло капітальна праця Ле Корбюзье «Містобудування». Книга ця дуже вплинула на розвиток молодої містобудівної науки, він викликає значний інтерес і в наші дні.

Початок архітектурної діяльності Ле Корбюзье збігається з початком XX століття. Це був час експериментування, пошуків нової художньої правди, і неї знаходили іноді там, де, здавалося, панувала тільки утилітарність. Зодчі-новатори прагнули знайти шлях до нової архітектури, з огляду на потреби сучасної людини, призначення будинку, матеріали і методи будівництва.

Ле Корбюзье безпосередньо прилучився до творчості своїх старших сучасників. У Відні він учився в архітектора Иозефа Гофмана, в В Огюста Перре, у Німеччині— у Петера Беренса і зблизився з групою архітекторів «Веркбунд», куди входив і Вальтер Гропиус. Але все це були лише етапи на шляху створення власного стилю, у найбільш чистих формах выразившего ідеї функціональної архітектури, поетично осмисленої Ле Корбюзье.

Особливості творчості Ле Корбюзье можна простежити на матеріалі створення архітектурної композиції. Він створив свої самі значні добутки тільки після тривалих і важких пошуків первинної архітектурної форми. Як би ні був складний план і обсяг будинку, його укладають із простих просторових елементів. Цю можливість Корбюзье знайшов у залізобетоні. На зміну традиційним конструкціям прийшла плита великого розміру, поставлена на вертикальні, теж залізобетонні стійки — колони. Тим самим стіна звільнялася від навантаження: колони ставилися усередині будинку і стіна перетворювалася в площина, що обгороджує від зовнішнього простору, якщо завгодно, мембрану, яку можна навішувати на конструкцію. Ідеальним для стіни матеріалом було скло.

- 3 -

Залізобетон і стекло вперше у творчості Корбюзье одержали своє принципове твердження. Попередники Корбюзье, у тому числі і його вчителі Огюст Перре (1874—1954), в архітектурі фасадів усе ще чергували стіну і проріз. Корбюзье застосовує суцільну стрічку скла.

Просторова композиція складається з прийнятих елементів, що складаються кожний із двох поверхів, зв'язаних сходами. Цю просту форму Корбюзье нескінченно варіює, створюючи різноманіття життєвого простору. Окремі осередки архітектор зв'язує внутрішніми комунікаціями, що він так і називає «вулицею». Ле Корбюзье в замкнутому просторі свого житлового будинку розміщає всі необхідні функції для обслуговування живучих у ньому людей. Найбільше чітко цей принцип одержав своє вираження в знаменитому марсельському житловому будинку, побудованому зодчим у 1952 році. До створення первинної архітектурно-просторової композиції Ле Корбюзье прийшов через застосування стандартних будівельних елементів. Корбюзье бачив у стандартизації не тільки зручність і здешевлення будівництва, але головним чином вариантоспособность. Він знайшов нове художнє вираження шляхом застосування стандартної деталі. Цьому передував довгий шлях пошуків. Розвиток нових залізобетонних конструкцій дало можливість найбільше ефективно використовувати стандартні елементи і на цій основі створити нову архітектуру. У відомих «П'ятьох відправних крапках сучасної архітектури» Ле Корбюзье чітко сформулював свої принципи.

«П'ЯТЬ ВІДПРАВНИХ КРАПОК СУЧАСНОЇ АРХІТЕКТУРИ

1. Опори — стовпи: Будинок на окремих опорах! Раніш будинок був забитий у землю, у темних і найчастіше сирих місцях. Залізобетон дає нам окремі опори. Тепер будинок у повітрі, високо над землею; під будинком знаходиться сад, на даху будинку теж сад.

2. Дахи —- сади: Залізобетон — це новий матеріал, що дозволяє створити сполучену кровлго будинку. Розуміння технології, економії, зручності і психології приводять нас до вибору даху-тераси.

3. Вільне планування: Дотепер стіни будинку були його несучими елементами, планування будинку цілком залежало від стін. Застосування залізобетону допускає вільне планування. Поверхи більше не будуть відокремлюватися один від іншого, немов відсіки. (Звідси — велика економія житлового обсягу, раціональне використання кожного кубічного сантиметра, велика економія матеріальних засобів.

4. Розташування вікон уздовж по фасаду: вікно— один з найважливіших елементів будинку. Новітні засоби розкріпачили вікно, залізобетон зробив дійсну революцію в його історії. Вікна можуть бути протягнені уздовж усього фасаду, від одного кінця до іншого.

5. Вільний фасад: опори винесені за межі фасаду, усередину будинку. Перекриття кріпляться на консолях. Відтепер фасади — це легкі пластини ізолюючих стін і вікон. Фасад звільнений від навантаження.»

Він вперше установив, що архітектура і містобудування, або планування населених місць міського і сільського типу, у дійсності представляють собою єдину проблему, а не два окремих питання. Архітектура і містобудування вимагають єдиного рішення і припускають працю людей однієї професії.

«Місто є знаряддя праці. Міста більше не виконують нормально свого призначення. Вони стають марними; вони зношують тіло і противляться здоровому глуздові.

Безупинно зростаюча анархія міст образлива, їхнє виродження ранить наше самолюбство, зачіпає наше почуття власного достоїнства.

Міста не гідні своєї епохи, вони вже не гідні нас.

Місто!

Це символ боротьби людини з природою, символ його перемоги над нею. Це рукотворний організм, покликаний захищати людини і створювати йому умови для роботи. Це плід людської творчості.

- 4 -

Поезія є людський акт: створення погоджених зв'язків між сприйманими образами. Поезія природи — це образне відтворення розумом наших почуттів. Місто — це могутній образ, що діє на свідомість людини. Хіба не може він бути для нас джерелом поезії і сьогодні?»

«ДОРОГА ОСЛІВ

ДОРОГА ЛЮДЕЙ

Людина йде прямо, тому що в нього є мета, він знає, куди він йде. Обравши собі мету, він йде до неї не звертаючи.

Осів йде зиґзаґами, ступає ліниво, розсіяно; він петляє, обходячи великі камені, уникаючи крутих укосів, відшукуючи тінь; він намагається якнайменше утруднити себе.

У людини розум керує почуттям; людина стримує свої природні пориви, свої інстинкти в ім'я обраної мети. Він підкоряє розумові своя тварина початок. Ґрунтуючись на досвіді, він створює собі практичні правила. Досвід є результат праці; людина працює, щоб вижити. Усяке виробництво припускає якийсь визначений спосіб дії, необхідність підкорятися правилам досвіду. Для цього треба дивитися вперед, угадувати результат своїх дій.

Осів ні про що не думає, єдина його турбота — це скоріше позбутися від усяких турбот і зусиль.

Плани всіх міст нашого континенту, у тому числі — на жаль! — і Парижа, написані ослом.

Люди потроху заселяли землю, і по землі абияк, із гріхом навпіл тяглися візки. Вони рухалися, минаючи рови і вибоїни, камені і болота; навіть струмок виявлявся на їхньому шляху великою перешкодою. Так виникли тропи і дороги, на перехрестях доріг, на берегах водойм були побудовані перші хатини, перші будинки, з'явилися перші укріплені поселення. Удома вибудовувалися уздовж доріг і стежок, уторованих ослами. Поселення обносили укріпленою стіною, а в центрі споруджували будинок міського керування. Дороги, прокладені ослами, минулого узаконені, доглянуті, обжиті і користувалися загальною повагою. П'ять століть спустя був зведений другий пояс зміцнень, потім третій, ще більш великий. У тих місцях, де дороги, написані ослами, виходили за межі міста, будувалися міські ворота; на заставах стали стягувати в'їздні мита.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes