Ле Корбюзье, Детальна інформація

Ле Корбюзье
Тип документу: Реферат
Сторінок: 5
Предмет: Інше
Автор: фелікс
Розмір: 18.3
Скачувань: 1765
Міста, укріплені краще інших,ставали столицями. Париж, Рим, Стамбул були побудовані на перехрестях доріг, протоптаних копитами ослів.

Столиці не мають артерій, у них є лише капіляри; їхній ріст знаменується важкими недугами, а іноді приводить до смерті. Щоб вижити, ці міста вже здавна прибігають до послуг хірургів, що без кінця батують них.

У сучасному місті повинна панувати пряма лінія. Житлові будинки, водопровідні і каналізаційні лінії, шосе, тротуари — усі повинний будуватися по прямій. Пряма лінія оздоровлює місто. Крива несе йому руйнування, усякого роду небезпеки й ускладнення, паралізує життя,

Пряма лінія є шлях історичного витія людини, це напрямок усіх помислів і дій.

Треба набратися сміливості і глянути з замилуванням на прямокутні міста Америки. Бути може, естетові вони покажуться непривабливими, але мораліст, навпроти, повинний до них придивитися особливо уважно.

його

Крива вулиця є результат примхи, недбальства, безтурботності, лінощів, тварини початку.

Пряма вулиця — результат напруги, діяльності, ініціативи, самоконтролю. Вона повна розуму і шляхетності.

Місто — це місце життя і напруженої роботи.

Пароды, суспільства, міста, схильні до безтурботності, нехтуванню, піддані ліні і ледарству, швидко сходять зі сцени. Їх перемагають і асимілюють інші народи, більш діяльні й організовані.

Саме так умирають міста, і на зміну одним імперіям приходять інші.

Крива вулиця — це дорога ослів, пряма вулиця — дорога людей.»

(Із книги «Містобудування»)

- 5 -

Поетична мрія Корбюзье про зближення людини з природою не має нічого загального із сентиментальною ідилією сільського життя. Це — раціональне рішення містобудівної проблеми, створення найбільш ефективного середовища для праці і відпочинку.

Ле Корбюзье бачить місто як сполучення окремих елементів, його що складають.

При плануванні міста він застосовує той же метод, як і в рішенні композиції житлового будинку. Тільки тепер житловий будинок приймається їм за первинний архітектурно-просторовий осередок. У будинку Корбюзье вбачає основу нормального існування людини. Компоненти житлових будинків утворять місто, де всі його сфери — транспорт, зони додатка праці, суспільні центри — розташовані з урахуванням раціонального обслуговування людини. Вихідний пункт планування його «Променистого міста»— житловий район.

Майже завжди місце, де людин трудиться — завод, діловий центр,—виникало без обліку його місця проживання. Це створює болісних труднощів для населення. Ле Корбюзье пропонує перебороти них, створюючи так називані «лінійні міста». «Лінійне місто» Ле Корбюзье не пряма на площині, а лінія, покладена на реальний рельєф, уписана в нього і использующая найбільш зручні місця для всіх елементів міста. Корбюзье не пристосовує до проекту природу, пейзаж до надуманої, абстрактної ідеї, а, навпаки, включає місто в конкретний пейзаж. «Я... запропонував комплексну ідею,— пише Корбюзье з приводу нездійсненого проекту планування Алжиру.— Вона єдиним ударом розсікає тупики, у которые заходить занадто швидко зростаюче місто. Я задумав «Променисте місто», розташований у центрі чудового ландшафту: небо, море, Атласский хребет, гори Кабилии. Для кожного з 500 тисяч жителів... для кожного з них я передбачив небо, море і гори, що будуть видні з вікон будинків і створять для їхнього мешканців благодатну і життєрадісну картину».

$

$

\x2431\x5D00\x3F84\x5E03\x5384\x6003\x1C84\x6101\x0324\x1400 мільйони жителів. У цьому проекті Ле Корбюзье протиставив гармонічне рішення міста хаотичній забудові міст капіталістичного Заходу. Його селище для робітників у Пессаке під Бордо (місто-сад) задуманий у 1925 році й у дуже короткий термін — менше року — здійснений, але заселений з вини адміністрації тольков 1929 року. Надалі це селище для робітників з 51 будинку став зразком і місцем паломництва багатьох архітекторів.

Так само і павільйон «Эспри нуво»— квартира житлового комплексу на Виставці декоративного мистецтва в Парижі. Усі ці добутки зодчого-новатора знаменували собою справжню революцію в архітектурі. У 1927 році Ле Корбюзье взяв участь у конкурсі на кращий проект будинку Ліги Націй у Женеві. Він створює проект, нині давно уже усіма визнаний шедевром архітектурної творчості. Журі визнало його проект кращим, що відповідають усім вимогам і найбільш економічним. Але проте сили ветхого академізму ще були в більшості — проектів відкинули до торжества всіх реакціонерів.

Знаменно, що перший свій великий добуток Ле Корбюзье здійснив у СРСР — країні перемігшого соціалізму, де багато мрій зодчого-новатора стали реальністю. У 1928—1933 роках Ле Корбюзье проектує і будує в Москві Будинок Центросоюза— нині Центральне статистичне керування — на вулиці Кірова. Будинок розрахований на 3500 службовців, забезпечено всіма необхідними умовами комфорту, великим центральним холом, їдальні, залом збор. Ле Корбюзье придумав для цього будинку спеціальну систему кондиціонування, що у ті часи з технічних причин неможливо було здійснити. Відсутність цієї системи, на жаль, негативно відбилося на експлуатації будинку. Надалі простір між підтримуючий будинок опорами було забудовано, це позбавило утвір Ле Корбюзье первозданної легкості, стрункості.

Будівля Будинку Центросоюза в Москві — первістка радянських адміністративних будинків нового типу — стала великою подією в розвитку світової архітектури. Усі тут було нове: рішення внутрішніх просторів, вільне планування, лаконічне рішення фасадів, побудованих на контрасті засклених поверхонь і глухих стін, облицьованих артикским туфом. При будівництві Будинку Центросоюза були використані всі технічні будівельні досягнення того років.

- 6 -

Перебування в СРСР зробило на Ле Корбюзье глибоке враження: «У Москві порази-тельное достаток усяких проектів: тут плани заводів, гребель, фабрик, житлових будинків, проекти цілих міст. І усе робиться під одним гаслом використовувати всі досягнення прогресу» .

У 1931 році Лс Корбюзье брав участь у конкурсі на кращий проект Палацу Рад у Москві. Разом з ним працював його двоюрідний брат, молодий талановитий архитектур Пьер Жаннере. Проект Ле Корбюзье уражав гостротою рішення, у якому відчувався і вплив радянського конструктивізму. Симфонія оголених конструкцій, підлеглі їм обсяги, нові матеріали.

У славній радянській архітектурній когорті Ле Корбюзье бачив своїх однодумців, і це було природно. Багато радянських майстрів архітектури і містобудування працювали одночасно з ним над тими ж проблемами. Безсумнівно, вони у свою чергу випробували вплив Ле Корбюзье.

Робота над грандіозним проектом Палацу Рад стала новим етапом у творчості Ле Корбюзье. Однак його проект викликав багато суперечок, головним чином тому, що, захопившись конструктивістськими ідеями, Ле Корбюзье не врахував характеру навколишньої забудови і його рішення не сполучилося з історично сформованим виглядом дровней Москви.

У 1929—1931 роках Ле Корбюзье в співавторстві з Пьером Жаннере звів одну зі своїх значних будівель у Парижі — Будинок Армії порятунку. Тут вперше в Європі була здійснена система кондиціонування повітря в будинку, що має складне остекление, площею 1000 квадратних метрів.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes