Ле Корбюзье, Детальна інформація

Ле Корбюзье
Тип документу: Реферат
Сторінок: 5
Предмет: Інше
Автор: фелікс
Розмір: 18.3
Скачувань: 1765
На всій нашій планеті ми бачимо архітектуру, створену по цим чітко сформульованим їм законам. Однак для Корбюзье це були тільки етапи його творчості. А далі йдуть інші: будівлі в Ахмедабаде, павільйон Филипса на Брюссельській всесвітній виставці 1962 року, музей у Цюріху, вибудований уже після смерті великого майстра.

Ле Корбюзье вважав, що не архітектура повинна підкорятися пейзажеві, а пейзажу-архітектурі. Не пагорб Акрополя диктує архітектурі, затверджує Ле Корбюзье, а Парфенон.

Наприклад, на Нерли маленький храм Покрова створює і тримає величезний пейзаж...

Шукання в пластику приводять Ле Корбюзье до живопису і скульптури. Він зближається з Леже і Пикассо, і у своєму яскравому і локальних по кольорі мальовничих композиціях і багатопланових узагальнених скульптурах він шукає насамперед подолання двухмерности площини і чітко вираженої архітектоніки.

Мрійник і раціоналіст, переконаний у правоті своїх ідей, що переступив границі свого часу й у теоретичних висновках і в здійснених архитектурно-градостроитольных проектах, Корбюзье у всій своїй творчості йшов перед століття, передбачаючи найбільш раціональні форми майбутнього людського поселення і побуту.

Не можна заперечувати заслуги Ле Карбюзье в історії світової архітектури, але правильність ряду його тверджень можна поставити під сумнів - як переконаний конструктивіст, Ле Карбюзье відкидає декор, ордерні прийоми, занадто багато уваги приділяє каркасним системам. Ідеальні пропорції не завжди диктуються оптимальною конструкцією, і краса механізму - теж спорнакроме всього іншого не можна не враховувати історичний фактор - пам'ятники архітектури. Нова архітектура повинна відповідати сучасним вимоги , але не йти у відриві від історичної спадщини.

Література: Ле корбюзье : «До архітектури», «Містобудування», «Променисте місто», «Уточнення з приводу сучасного стану архітектури і містобудування», «Модулер», «Жилою комплекс у Марселю», «П'ять відправних крапок сучасної архітектури».

К.Т.Топуридзе «Ле Карбюзье.Архітектура ХХ століття»

- 10 -

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes