Хрущов проти Сталіна. Доповідь на ХХ з`їзді КПРС, Детальна інформація

Хрущов проти Сталіна. Доповідь на ХХ з`їзді КПРС
Тип документу: Реферат
Сторінок: 4
Предмет: Історія України
Автор: фелікс
Розмір: 14.5
Скачувань: 1697
Реферат на тему:

“Хрущов проти Сталіна. Доповідь на ХХ з’їзді КПРС”

План реферату.

І. Вступне слово про епоху Хрущова.

ІІ. Коротка біографія.

ІІІ. Партійна діяльність Хрущова. Обставини і люди, що зіграли роль у просуванні Хрущова.

1. "Затятий активіст".

2. Слухач Промакадемії.

3. Причини приходу до влади.

ІV. Підготовка до ХХ з'їзду партії.

1. Створення комісії Поспєлова.

2. Робота комісії.

3. Причини виступу Хрущова.

V. Положення доповіді і їхній аналіз.

VІ. Історичний зміст і значення доповіді.

VІІ. Список літератури.

Час Хрущова - один з найбільш значних і непростих періодів нашої історії. Значних - тому що безліч великих подій відбулася в той період: це й амністія ув'язнених у Гулазі, і велика кількість інших реформ; у цей час був уперше відправлена у космос людина і при Хрущове ж світ був поставлений на межу ядерної війни. Непростих - тому що стосується десятиліття, що спочатку називалося "славним", а потім засуджено як час "волюнтаризму" і "суб'єктивізму". Довго, дуже довго про ці бурхливі роки не прийнято було говорити. Майже 20 років лежало табу на імені Н.С. Хрущова

* * *

Але що ж це була за людина, Микита Сергійович Хрущов?

Народився в 1894 р. у селі Калинівка Курської губернії. З 12 років уже працював на заводах і шахтах Донбасу. У 1918 р. Хрущова приймають у партію більшовиків. Він бере участь у громадянській війні, а після її закінчення знаходиться на господарській роботі. Був делегатом від України на XІV і XV з'їздах ВКП (б). У 1929 році поступив учитися в Промислову акдемию в Москві, де був обраний секретарем парткому. Із січня 1931 р. - секретар Бауманского, а потім Краснопресненського райкомів партії., у 1932-1934 р. працював спочатку другим, потім першим секретарем МГК і другим секретарем МК ВКП (б). На XVІІ з'їзді ВКП (б), у 1934 р., Хрущова обирають членом ЦК, а з 1935 р. він очолює Московську міську й обласну партійні організації. У 1938 р. стає першим секретарем ЦК КП(б) України і кандитатом у члени Політбюро, а ще через рік - членом Політбюро ЦК ВКП(б).

В роки Великої Вітчизняної війни Хрущов був членом воєнних рад Південно-Західного напрямку, Південно-Західного, Сталінградського, Південного, Воронезького і 1-ого Українського Фронтів. Закінчив війну в званні генерал-лейтенанта. З 1944 по 1947 р. працював Головою Ради Міністрів Української РСР, потім знову обраний першим секретарем ЦК КП(б)У.

З грудня 1949 р. він - знову перший секретар Московського обласного і секретар Центрального комітетів партії. У березні 1953 р., після смерті Сталіна, цілком зосереджується на роботі в ЦК, а у вересні 1953 р. обирається Першим секретарем ЦК. З 1958 р. - Голова ради міністрів СРСР. На цих посадах знаходився до 14 жовтня 1964 р. Жовтневий (1964) пленум ЦК КПРС звільнив Н.С. Хрущова від партійних і державних посад "по стані здоров'я". Персональний пенсіонер союзного значення. Помер 11 вересня 1971 року.

* * *



Спробуємо ближче розглянути ту частину життя Хрущова, що прямо зв'язана з партією і його суспільною діяльністю. Уперше на загальнонаціональному рівні він проявився в 1925 році. Хрущов був обраний делегатом на XІV з'їзд партії. На з'їзді відбулося різке зіткнення між Сталіним і "новою опозицією", керованої Зинов'євbv і Каменьєвим. Хрущов рішуче взяв сторону Сталіна. Такі люди, як Троцький, Каменєв, Зинов'єв мало імпонували простим робочим хлопцям, що погано розбиралися в складних теоретичних питаннях, що складали предмет дискусії на XІІІ, XІV і наступних з'їздах партії. Сталін же в силу власних своїх якостей, як людина менш освічена і культурна, був ближче до цієї робочої маси. Тому можна думати, що Хрущов щиро встав на сторону Сталіна, адже він і сам був простим робочим хлопцем, якому були далекі думки про щось глобальне.

Можливо, Хрущов на все життя і залишився би керівником середньої ланки, якби не добра нагода. Генеральним секретарем ЦК Компартії України в 1928 році був обраний С.В. Косиор. Як було прийнято, кожен новий керівник починав свою роботу з набору нових кадрів для свого апарата, і в числі нових людей, запрошених Косиором виявився Хрущов. Він був призначений заступником завідувача організаційним відділом ЦК КП(б)У. А через рік, коли в Москві відкрилася Промислова академія, Хрущов став одним з її перших слухачів. Там він виступив як активний борець проти прихильників Бухарина, у результаті чого очолив партійне бюро академії.

Щасливою випадковістю для Хрущова виявилося не тільки те, що він потрапив у Промакадемію. У цій академії училася Надія Сергіївна Аллілуєва - дружина Сталіна. Вона була обрана парторгом однієї з груп і тому часто спілкувалася з Хрущовим. Микита Сергійович думав, що саме їй він зобов'язаний тим, що на нього звернув увагу Сталін. Хрущов так говорив про цей епізод: "От я і називаю це лотерейним квитком, що я витяг свій щасливий лотерейний квиток. І тому я залишився в живих, коли мої однолітки, мої однокашники, мої друзі, мої приятелі, з якими я разом працював у партійних організаціях, склали голову як "вороги народу".

Швидше за все, найпершими кроками до політичної кар'єри він був зобов'язаний головному редактору "Правди" Л.З. Мехлісу, якому стало відомо про його активну боротьбу проти "правої опозиції" у Промакадемії. І він запропонував Хрущову виступити з обвинувачувальною статтею в "Правді", що громила прихильників Бухарина. (по суті, Хрущов просто підписав завчасно складений Мехлісом лист.)

Чималу роль у кар'єрі Хрущова зіграв Л.М. Каганович, що у той час був членом Політбюро, секретарем ЦК ВКП(б) і першим секретарем Московського обкому. Він був знаком із Хрущовим ще в Україні. І саме Кагановичу належала ініціатива перших великих призначень Хрущова. За рекомендацією Кагановича в 1931 році Хрущов був обраний першим секретарем Бауманського райкому партії м. Москви. Біографія Хрущова буяє подібними злетами. Йому дійсно сильно везло. Багато в чому, щоправда, своїм постійним просуванням по службі він був зобов'язаний своїй слухняності Сталіну і партії.

Але як же могло трапитися, що після смерті Сталіна до керівництва країною прийшов саме Хрущов? Начебто б Сталін зробив усе, щоб забрати з партії будь-яких своїх супротивників - справжніх і уявних. Многим запам'яталася його фраза: "Є людина - є проблема, немає людини - немає проблеми". Зрештою в живих залишилися, здавалося б, самі вірні і надійні. Як же Сталін не розглядів у Хрущові гробаря свого культу?

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes