Чи люблять українці говорити компліменти, Детальна інформація

Чи люблять українці говорити компліменти
Тип документу: Реферат
Сторінок: 8
Предмет: Мова, Лінгвістика
Автор: фелікс
Розмір: 48
Скачувань: 1367
1. З якої мови запозичила українська слово «комплімент»? а) з латинської; б) з французької; в) з грецької; г) з німецької.

2. Коли найчастіше кажуть компліменти?

а) після привітання; б) в середині розмови;

107

ББК 75.6 7А1 М74

Автор книги — кандидат медицинских наук М. Г. Мокриева — рассказьівает о применении фи-зических упражнений в бьіту,. приводит комплек-сьі утренней гигиенической гимнастики .для жен-щин, мужчин й детей, а также примеркне комп-лексьі упражнений лечебной физкультурьі при не-которьіх хронических заболеваниях.

Рассчитана на массового читателя.

Рецензент О. К. ЗУБЕНКО

М-

60901—132 М209(04)—80

178.80.4201000000

/^\ Видавництво ^«Здоров'я», 1980

ФІЗКУЛЬТУРА — ЖИТТЄВА НЕОБХІДНІСТЬ СУЧАСНОЇ ЛЮДИНИ

З давніх-давен фізичні вправи використовуються не тільки- для розвитку рухових якостей людини, тренування сили, швидкості та витривалості. Фізична культура здобула визнання як незамінний засіб розширення й розвитку функціональних можливостей організму людей різного віку, профілактики й лікування захворювань, досягнення довголіття.

Фізичні вправи впливають не тільки на той чи інший орган, а й на весь організм у цілому через основний пусковий механізм — нервову систему. Ось чому навіть при невеликих фізичних навантаженнях (ходіння, присідання тощо) ми одразу ж об'єктивно відмічаємо зміни функцій майже всіх органів та систем організму. Так, поглиблюється й прискорюється дихання, прискорюється пульс, змінюється артеріальний тиск, активізується функція шлунково-кишкового тракту, печінки та нирок.

Під час виконання фізичних вправ внаслідок поглиблення дихання збільшується життєва ємкість легенів, і організм засвоює більше кисню. А це важливо при захворюваннях легенів і серця.

Професор А. Н. Крестовников підрахував, що у бігунів процент засвоєння організмом кисню при невеликому прискоренні дихання збільшується майже вдвічі. Це поліпшує харчування тканин киснем, до того ж на саму роботу дихального апарата його витрачається менше.

У діяльності серцево-судинної системи відмічається така реакція на фізичні вправи: трохи прискорюється пульс (на 40—50% від вихідного) і збільшується різниця між максимальним (систолічним) і мінімальним (діа-столічним) артеріальним тиском. Як зазначають ряд учених, таке збільшення амплітуди артеріального тиску свідчить про збільшення ударного об'єму серця (кількість крові, яку серце викидає за одне скорочення). Отже, збільшується й хвилинний об'єм крові (кількість крові, яка надходить у судини за 1 хвилину)-. Органи й

1* З

тканини одержують за одиницю часу більшу кількість збагаченої киснем крові, що поліпшує їх харчування.

Ось чому в лікуванні хворих із серцево-судинною патологією широко застосовують лікувальну фізкультуру.

Під впливом систематичних занять фізичними вправами виникають помітні зміни і в обміні речовин. Підвищується здатність організму розщеплювати і синтезувати глікоген, активізується функція ферментативних систем, пеліпшується 'функція залоз внутрішньої секреції. У людини поліпшується апетит. Усі функції шлунково-кишкового тракту, як-то: моторна, секреторна та хімічна — нормалізуються. При хронічних гастритах і колітах під впливом тривалого застосування лікувальної фізкультури нормалізується кислотність: знижена — підвищується, а висока, навпаки, знижується, що великою мірою залежить від методики лікувальної фізкультури.

Жовчовидільна функція печінки та сечовидільна нирок під впливом фізичних вправ активізується. Нині розроблені спеціальні комплекси фізичних вправ, які допомагають поліпшити функції згаданих органів.

Як бачимо, систематичні заняття фізичною культурою благотворно впливають на організм як здорової, так і хворої людини.

РАНКОВА ГІГІЄНІЧНА ГІМНАСТИКА

Виконання фізичних вправ одразу ж після вставання з ліжка сприяє швидкому зникненню набряклості тканин після сну, приводить увесь організм у діяльний стан, створює бадьорий настрій і дає заряд енергії на цілий день. Ранкову гігієнічну гімнастику можна також використовувати і як лікувальний засіб.

Зміст ранкової гімнастики для осіб різного віку й статі мусить бути різним. Тут мають враховуватись біологічні й фізіологічні особливості дітей та дорослих, чоловіків та жінок. Так, чоловікам, наприклад, властива добре розвинена скелетна мускулатура, .у них краще розвинена дихальна система, тому і фізичне навантаження вправ для чоловіків повинне бути більшим. У жінок скелетна і м'язова системи слабші, порівняно з чоловіками, тому фізичне навантаження вправ для них мусить бути меншим. Мускулатура тазової ділянки і стегон у жінок,

навпаки, розвинена краще ніж, у чоловіків. Біологічною особливістю жіночого організму є більш широкий розвернутий таз із широким нижнім кільцем, тому особливе значення для них має стан м'язів тазового дна, які утримують у правильному положенні статеві органи жінки. Крім того, необхідно пам'ятати про особливості будови статевих органів жінки, бо спеціальний розвиток м'язів, які беруть участь у дітонародженні, має велике значення. Слід також враховувати зміни життєвих функцій організму жінки в різні періоди її життя — місячні, вагітність, післяпологовий період з годуванням дитини та клімактеричний період. Ось чому ми для жінок подаємо окремий комплекс вправ ранкової гігієнічної гімнастики.

Орієнтовні комплекси ранкової гігієнічної гімнастики

Длячоловіків

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes