Чи люблять українці говорити компліменти, Детальна інформація

Чи люблять українці говорити компліменти
Тип документу: Реферат
Сторінок: 8
Предмет: Мова, Лінгвістика
Автор: фелікс
Розмір: 48
Скачувань: 1362
47

9. В-.п.— два пальці (другий і третій) правої кисті покласти на нижню щелепу спереду її кута. Ліву долоню — на ліву щоку, як у попередній вправі.

Нижню губу тягнути догори й ліворуч, повернутись у вихідне положення. Таку саму вправу виконати для лівого м'яза нижньої щелепи, помінявши руки. Повторити 3—4 рази. •

10. При відкинутій назад голові, фіксуючи пальцями руки бокові м'язи шиї біля їхньої нижньої основи, робимо нахили голови до правого та лівого плеча, повільно опускаючи голову донизу.

Ця вправа для м'язів шиї сприяє виповненню підключичних западин.

11. Фіксуючи правою рукою передню ділянку шиї біля її основи, а лівою рукою обхопивши задню ділянку шиї, робимо колові рухи підборіддям (праворуч, вгору, ліворуч, вниз) по ходу стрілки годинника і в зворотний бік. Повторити 6—8 разів.

Завдяки цій вправі зміцнюються глибокі м'язи шиї.

12. В.п.— долоню лівої руки покласти на основу шиї, відкрити рот, нижню щелепу трохи висунути вперед.

3 цього положення робити рухи нижньою щелепою вверх і вниз, водночас повертати голову праворуч і ліворуч. Тим, у кого повна шия, повторювати вправу 10 разів, а із кого тонка -^- 5—б разів.

Ця вправа зміцнює поверхневий м'яз шиї.

13. В.п.— долоню лівої руки покласти на основу шиї. Злегка закинувши голову назад, шльопнути язиком по верхній губі, і повернутись у вихідне положення. Одночасно голову повертати праворуч і ліворуч. Повторити

4 рази.

Це вправа для глибоких м'язів шиї. Вона викликає прилив крові до всіх судин шиї, в тому числі і до судин щитовидної залози, завдяки чому в ній поліпшується обмін речовин. Як показує практика, вправи для м'язів шиї мають велике лікувальне значення при захворюванні щитовидної залози.

14. В.п.— те саме. Спокійні кругові рухи головою за годинниковою стрілкою і в зворотному напрямі. Повторити 2—3 рази.

Якщо виконувати наведені вправи щодня, то вже через місяць-півтора ваше обличчя набагато помолодіє.

V

ЗНАЧЕННЯ ФІЗИЧНИХ ВПРАВ ТА РЕЖИМУ В КЛІМАКТЕРИЧНИЙ ПЕРІОД

Клімактеричний період є одним із важливих етапів старіння людини. Але старіння, будучи складним біологічним процесом, починається ще задовго до старості.

Якщо клімакс перебігає нормально, людина в цей період життя може працювати з повною віддачею і добре почуватися. І тут доречно буде пригадати такий афоризм: «Вміння подовжити життя полягає насамперед у тому, щоб не скоротити його». Проте нерідко трапляються випадки так званого патологічного клімаксу. У жінок він проявляється матковими кровотечами, підвищенням артеріального тиску, розладами діяльності шлунково-кишкового тракту, різними порушеннями функції нервово-психічної сфери, обміну речовин тощо. У чоловіків у цей період теж може спостерігатися підвищення артеріального тиску, розлади в обміні речовин, підвищена дратівливість. Трапляються також порушення з боку сечостатевої системи (гіпертрофія передміхурової залози з порушенням функції сечовиділення).

Усі ці порушення перекручують закономірний темп фізіологічного старіння, призводячи до передчасного його настання.

Отже, патологічний клімакс є не стільки наслідком старіння організму, скільки фактором, що сприяє розвиткові передчасних вікових змін. Тому патологічний клімакс потребує певних лікувальних заходів.

У цьому плані фізичну культуру людей похилого віку необхідно розглядати як один із засобів ефективного лікування зазначених розладів та зміцнення всього організму.

Дані геронтології свідчать, що однією з важливих передумов довголіття є активний руховий режим.

Інститутом геронтології АМН СРСР та Київським медичним інститутом, які вивчали дане питання, доведено, що у людей з патологічним клімаксом уже після 3—4 місяців занять фізкультурою поліпшується загальний стан здоров'я. Хворі рідше скаржаться на відчуття приливів крові, серцебиття, задуху тощо. Гімнастика допомагає їм стати більш рухливими й бадьорими.

Вправи для людей з патологічним клімаксом можуть бути різними, їхній вибір залежить від віку, стану

49

здоров'я, статі, а також фізичної тренованості. Можна виконувати вправи, подані нами для ранкової гігієнічної гімнастики, а хворим людям радимо використати відповідні комплекси лікувальної фізкультури.

Крім лікувальної гімнастики дуже корисні прогулянки. Вони тренують серцево-судинну систему і позитивно впливають на нервову систему людей похилого віку. Прогулянки можна робити в будь-який час дня. Розпочинати слід з дистанції 1—2 кілометри, що займе близько ЗО— 40 хвилин, поступово збільшуючи відстань до 4—5 кілометрів. Спочатку радимо ходити по рівній дорозі в повільному темпі, потім темп поступово прискорювати. Згодом для прогулянки можна вибир-ати дорогу з підйомом 10—15°. Одягатись на прогулянку треба легко, в сонячну погоду голову накрити капелюшком. Під час ходіння не можна затримувати дихання, особливо на підйомах.

Можна глибоко дихати через одну ніздрю. Затуливши праву ніздрю пальцем, вдихніть протягом трьох кроків через ліву ніздрю, потім, затуливши ліву ніздрю, видихніть протягом п'яти-шести кроків через лраву ніздрю. Після цього вдихніть через праву ніздрю, а через ліву — видихніть. Повторити 5—7 разів. Після прогулянки знову повторіть цю вправу. Такі дихальні вправи проводять у лікарнях з хворими на плеврит і запалення легенів (у період їхнього видужання), коли необхідно розправити легеневі альвеоли, які не діяли в гострий період захворювання.

Вдихання повітря через одну ніздрю підвищує так званий носолегеневий рефлекс, завдяки якому краще розширюються бронхи, пропускаючи більший об'єм повітря. День за днем буде збільшуватись життєва ємкість легенів, яка з віком зменшується.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes