Дистанція Біг на витривалість в 1-3 класах, Детальна інформація

Дистанція Біг на витривалість в 1-3 класах
Тип документу: Реферат
Сторінок: 9
Предмет: Педагогіка
Автор: фелікс
Розмір: 16.9
Скачувань: 1130
Біг на витривалість в 1-3 класах

Приступаючи до виконання цього завдання, необхідно вже після декількох уроків провести тестування для визначення рівня розвитку витривалості згідно з табл. 1.

Таблиця буде приблизно відображати рівень функціональних можливостей ваших учнів.

Результати її хоч і перевищують вимоги програми 1995 р., але вона складена за експериментальними дослідженнями кращих вчителів фізичної культури і перевірена часом.

Основні бігові засоби розвитку витривалості в 1 класі:

1. Повільний біг малої інтенсивності (швидкість 1,8— 2,2 м/с, тобто кожні 100 м за 45-55 с).

Застосовується для розминки в підготовчій частині уроку, в змішаному пересуванні для відпочинку, при виконанні в русі різних вправ. Витривалість такий біг розвиває в меншому ступені, зате сприяє підвищенню взаємодій систем дихання і кровообігу.

2. Біг помірної інтенсивності. Швидкість його 2,2 — 2,7 м/с (кожні 100 м за 37—45 с). В 1 класі для нього відводиться приблизно половина всіх дистанцій і всього часу занять бігом. Це біг впівсили. БІг помірної інтенсивності покращує узгодженість роботи легень, серця та інших внутрішніх органів, що дуже важливо саме в молодшому шкільному віці, коли діяльність названих органів у дітей ще не стійка.

3. Фартлек по свистку, фарт-лек один за одним.

Цей вид виховання витривалості можна приміняти пізніше (в III—-IV чверті), коли вже учні добре будуть переносити навантаження бігу з помірною інтенсивністю.

З перших уроків необхідно пропонувати біг повільної інтенсивності, починаючи з 1 хв, і доводячи його до 4—5 хв. На наступних уроках застосовується біг помірної інтенсивності від 2 до 6—8 хв.

2 клас -Завдання. На першому плані на уроках з бігової підготовки залишається вдосконалення в техніці тривалого бігу, дальший розвиток такої якості, як витривалість, а також початкове навчання основам тактики. Засоби: 1. Заняття бігом з другокласниками починається з бігу помірної інтенсивності тривалістю до 2 хв. Швидкість рівномірного бігу підвищувалась до 2,3—2,8 м/с (кожні 100 м за 35—45 с). Тривалість бігу доводиться до 7—8 хв.

2. Повторний біг на відтинках 200—300 м. Швидкість рівномірна. Відпочинок 2—3 хв. За цей час ЧСС повинна знизитись до 130—120 уд/хв. Якщо цього не стане, тривалість відпочинку має бути збільшена.

3. Фартлек. Навантаження підвищується за рішенням вчителя.

З клас

Завдання. Продовжується процес закріплення техніко-тактичної підготовки, довгочасний біг використовується для подальшого розвитку витривалості і стійкості до помірних навантажень. Для цього розширюється діапазон тактичних завдань. Так, наприклад, відтинки дистанцій учні пробігають з різною швидкістю. Засоби і дозування повільного і помірного бігу в 3 класі мало чим відрізняється від такого в 2 класі. Поступово подовжується час помірного бігу, збільшується його швидкість.

Бігові навантаження в молодших класах можна підвищувати лінійно або ступінчато. В першому випадку поступово подовжують і дистанцію і збільшують швидкість бігу. В другому випадку в декількох серіях уроків поступово чергують подовження дистанції з збільшена ням швидкості.

Дистанція, м

Швидкість пробігання, м/с



2,4

2,5

2,6

2,7

2,8

2,9

3,0

3,1

3,2

3,3

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes