Аналіз прямих витрат ( матервальних та на оплату праці), Детальна інформація

Аналіз прямих витрат ( матервальних та на оплату праці)
Тип документу: Реферат
Сторінок: 13
Предмет: Економіка
Автор: Олексій
Розмір: 34.9
Скачувань: 2411
електронний ніж для різання тканини (коштує 501 грн.). Закрійщик вимірює на верхньому слої атласу площу подушки чи ковдри. За допомогою кількох розрізів цього ножа отримуємо багато готових викройок з атласу.

чотири швейні машини (900 грн. кожна). Три швачки зшивають викройки ковдр. Одна викройки подушок. Маленький шматочок виробу залишається незашитим для того , щоб в нього вдувати пух. Після цього швачки зашивають цей шматочок тканини.

Потрібно розподілити пух рівномірно вздовж ковдри. Це робить руками закрійщик. В ньго робота набагато легша , тому залишається час.

Три швачки вздовж ковдри прошивають нитками, щоб закріпити пух рівномірно по площі виробу.

Матеріали ( за планом ) :

На одну ковдру: ниток – 100 метрів ( 20 коп./метр),

пуху - 3 кілограми ( 50 грн./кг після обробки (чистки)),

атлас - 8 кв. метрів ( 15 грн./кв.метр)

Планові затрати матеріалу на одну ковдру = 290 гривень.

На одну подушку: ниток – 2,5 метрів ( 20 коп./метр),

пуху - 1 кілограм ( 50 грн./кг після обробки ( чистки)),

атлас - 1,7 кв.метрів ( 15 грн./кв. метр)).

Планові затрати матеріалів на одну подушку = 80 гривень. Матеріали (фактичні). Підприємство вирішило змінити на краще дизайн ковдр: вишити його різноманітним орнаментом. Тому затрати ниток збільшились. Підприємство збільшило обсяг виробництва продукції. Йому потрібно більше пуху. Тому на приймальних пунктах вирішили залучити більше селян які б приносили пух. Тому підвищили ціни за кілограм до 45 гривень. Після очищення ціна за кілограм становить 55 гривень. Підприємство вирішило змінити норму витрат пуху на одну ковдру до 2,5 кг і норму витрат атласу до 7,5 (не за рахунок площі ковдри, а за рахунок залишків атласу на шви). Це все значно змінило собівартість виробів. Аналіз матеріальних затрат див. у п. 2.3. Продуктивність праці швачок та обсяги виробництва:

По плану: передбачалось , що одна швачка шиє 5 ковдр в день , тобто 3 швачки шиють 15 ковдр в день , за місяць – 345 шт. Передбачалось , що у швачки, яка відповідає за пошиття подушок витрачається 15 хвилин на одну подушку, тому за 8 годин роботи вона шиє 32 подушки, а за місяць – 736.

Фактично: директор підприємства став наполягати на підвищенні продуктивності праці і встановив такі норми, що 1 швачка шиє 8 ковдр в день. Відповідно 3 швачки за місяць шиють 552 штуки. Швачка повинна шити подушку за 10 хвилин , 48 в день і 1104 за місяць.

Фонд заробітної плати.

За планом на підприємстві працює слідуючий персонал - 20 чоловік: робочий по машині № 1 (див. осн. Засоби) з окладом 300 грн. , закройщик – 300 грн. , 4 швачки – по 300 грн. кожна , директор 500 грн. , головний бухгалтер – 450 грн. , менеджер по забезпеченню матеріалами – 350 грн. , менеджер по реалізації – 350 грн. , механік – 300 грн. , електрик – 300 грн. , 2 водія по 300 грн. кожний кладовщик – 200 грн. , 3 прийомщика пуху на селах – 200 грн. Кожний , грузчик – 200 грн. , прибиральниця – 150 грн.

Фактично: підприємство взяло на роботу художника дизайнера для того , щоб він розробив оригінальний орнамент для ковдр. Він працює 1 місяць по трудовій угоді за 200 грн. На підприємстві залишили 1 менеджера , який займається і забезпеченням матеріалами і реалізацією готових виробів. Його зарплата – 420 грн. На підприємстві залишили 1 робітника , який працює і механіком і електриком . Його заробіток 390 грн.

Детальний аналіз змін , що відбулись , див. у розділі 4 .

Підприємство знімає в оренду приміщення . З прийомних пунктів , 2 склада (для матеріалів і готової продукції ) , цех та кабінети директора , менеджера , головного бухгалтера , кімнату для робочих . Загальня платня 5040 грн.

За енергію підприємство платить 700 грн. , за воду –70 грн. , за топливо – 1000 грн. , за утримання офісу ( факс , телефон , канцелярія ) – 300 грн. , за послуги банку – 55 грн. Амортизація –2842 грн. (2машини –2 група основних засобів ; машина №1 , 4 швейні машини – 3 група основних засобів ).

3. Аналізматеріальних затрат .

Як правило , найбільшу питому вагу в собівартості промислової продукції займають затрати на сировину і матеріали . Тому дуже важливим джерелом зменшення собівартості продукції є скорочення матеріальним. Загальна сума затрат залежить від обсягу випуску продукції , її структури та змін питомих затрат на окремі вироби .

Схема 1. Факторна система прямих матеріальних затрат .[2]

Аналіз матеріальних затрат полягає в порівнянні факторного обсягу їх з плановим чи базовим і в обчисленні дії окремих факторів на виявленні відхилення .

На підприємстві випускається два види продукції і матеріальні затрати на кожний зовсім різні матеріальні затрати на одну ковдру .

Таблиця 4.

матеріали за планом фактично відхилення

норма затрат,м,кг,м^2 ціна, грн. сума,грн. норма затрат,м,кг ціна,грн сума,грн.

нитки 100 м 20 к 20 грн 120 м 20 к 24 4

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes