Президент України, Детальна інформація

Президент України
Тип документу: Реферат
Сторінок: 6
Предмет: Політологія
Автор: Inna
Розмір: 24.8
Скачувань: 2738
Глава держави володіє, таким чином, недоторканністю, що забезпечує підвищену захищеність, стійкість президентської влади. Природно, Президент України повинний реалізовувати державну владу відповідно до Конституції України, не виходячи за рамки своїх повноважень, виконуючи закони України, у тому числі і при визначенні їм основних напрямків внутрішньої і зовнішньої політики держави.

Аналіз конституційних повноважень Президента України, їх співвідношення з повноваженнями Верховної Ради, Кабінету Міністрів, інших державних органів свідчить, що Україну не можна віднести ні до парламентського, ні до президентського типу республік - це республіка змішаного типу, що є характерним для багатьох інших країн світу (Фінляндія, Казакхстан, Франція).

Конституційний статус Президента детально обумовлен у V розділі Констітуції України та Закону України “Про вибори Президента України”. Де сказано, що Президент України обирається громадянами України на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування строком на п'ять років.

Президентом України може бути обраний громадянин України, який досяг тридцяти п’яти років, має право голосу, проживає в Україні протягом десяти останніх перед днем виборів років та володіє державною мовою.

Одна й та сама особа не може бути Президентом України більше ніж два строки підряд. Хоча буквальне тлумачення Конституції дає підстави стверджувати, що особа, яка була обрана Президентом України і двічи підряд обіймала цю посаду, може і в третє балотуватись на цей пост за умов, якщо між її попередньою легіслатурою і цими виборами хтось інший посідав пост Президента. Наприклад двострокові вибори на пост Президента України теперешньго Президента Кучми Л.Д.

Президент України не може мати іншого представницького мандата, обіймати посаду в органах державної влади або в об'єднаннях громадян, а також займатися іншою оплачуваною або підприємницькою діяльністю чи входити до складу керівного органу або наглядов ої ради підприємства, що має на меті одержання прибутку.

Запровадження в Україні інституту президентства відбувалось одночасно з виданням закону про вибори Президента. Цей закон врегулював весь спектр питань, пов‘язаний з виборами Президента. Зокрема в ньому були визначені вимоги, що ставляться до кандидата у Президенти, принципи участі громадян у виборах, організація і проведення виборів, підрахунок голосів після виборів тощо. Чергові вибори Президента України проводяться в останню неділю жовтня п’ятого року повноважень Президента України . У разі дострокового припинення повноважень Президента України вибори Президента України проводяться в період дев’яноста днів з дня припи нення повноважень. Порядок проведення виборів Президента України встановлюється законом.

Новообраний Президент України вступає на пост не пізніше ніж через тридцять днів після офіційного оголошення результатів виборів, з моменту складення присяги народові на урочистому засіданні Верховної Ради Украї ни.

Приведення Президента України до присяги здійснює Голова Конституційного Суду України.

Президент України, обраний на позачергових виборах, складає присягу у п'ятиденний строк після офіційного оголошення результатів виборів.

Президент України користується правом недоторканності на час виконання повноважень.

За посягання на честь і гідність Президента України винні особи притягаються до відповідальності на підставі закону.

Звання Президента України охороняється законом і зберігається за ним довічно, якщо тільки Президент України не був усунений з поста в порядку імпічменту.

У статус Президента України також входить його право на штандарт (прапор), оригінал якого знаходиться в його службовому кабінеті, а дублікат піднімається над резиденцією Президента як у столиці, так і над іншими резиденціями Президента під час перебування у них.

Як і в будь-якій іншій державі, Президент України працює, спираючись на велике число помічників, радників і ін. Відповідно до Закону України “Про адміністрацію Президента України” з метою більш повного забезпечення здійснення Президентом України своїх конституційних повноважень та підвищення ефективності державної діяльності створена та працює Адмініпрацютрація Президента України.

Вона містить у собі велику кількість управлінь з питань внутрішньої, економічної. Зовнішньої полвтики, державне-правове управління, управління пресслужбами, справами та богато інших.

Президент самостійно призначає і зміщає співробітників апарата, дає їм доручення і визначає ділянки роботи.

Без перебільшення можно сказати, що стрижневою основою характеристики правового статусу будь-якого засновуваного Конституцією України державного органа є:

(встановлена в ній дефініція, що узагальнено визначає його функціональне призначення;

(місце, що йому приділяється в системі органів державної влади. Остання ознака хоча і є похідною, але має самостійне правове значення , оскільки в ньому виражається лежача в основі Конституції України концепція побудови системи державної влади.

Виходячи з цього, відправними правовими встановленнями стосовно до аналізу статусу Президента України є Ст.102 Конституції України і місце глави, присвяченої Президенту України в тексті Конституції. Це необхідно для того, щоб особа, яка займає вище положення в державі, мало ясні права й обов'язки і не могло, виходячи за встановлені межі, своїми діями породжувати погрозу конституційним правам і свободам громадян. Стійкість конституційного ладу, цивільний світ і реальність прав і свобод громадян у вирішальній ступені залежать від балансу і гармонії між поводженням глави держави й інших органів влади.

2.2. Взаємодії Президента України з іншими органами державної влади.

Прийняття Конституції України 1996 року було покликано перебороти смугу політичної кризи і протистояння всіх галузей державної влади. Логіка побудови нової Конституції України відповідає принципу поділу влади, прийнятому в країнах як із класичної президентський, смішаною так і з парламентарною системою правління. Згідно ст. 6 Конституції державна влада в Україні здійснюється на засадах її поділу на законодавчу, виконавчу та судову. Органи всіх галузей влади самостійні, здійснюють свої повноваження у встановлених цією Конституцією межах і відповідно до Законів України. При цьому поділ влади не тільки не виключає, але, навпроти, передбачає координацію зусиль різних галузей влади і їхня взаємодія у встановлених Конституцією України межах і формах. Президент країни забезпечує погоджене функціонування і взаємодія органів державної влади.

При цьому конституційна модель президентської правління в Україні і принципи взаємодії влади виглядають таким чином, що шляхом «здержек» і «противаг» забезпечується запобігання перетворення інституту Президента в режим особистої влади, яка могла бути непідконтрольної народу, здатної ігнорувати інші галузі державної влади України. Проблема полягає в тім, щоб наповнити цю модель реальним соціальним змістом, юридично і фактично гарантувати суспільство від авторитаризму. Необхідні для цього правові умови в діючій Конституції маються. Як би ні були широкі повноваження Президента, вони небезмежні. Ці повноваження сполучаються з повноваженнями інших органів державної влади, а відносини Президента й органів законодавчої і виконавчої влади України, органів державної влади суб'єктів країни характеризуються не тільки правами, але і взаємною відповідальністю.

3. Зміст актів Президента України та їх характеристика.

Президент України видає укази і розпорядження, що по своїх правових властивостях поділяються на нормативні й індивідуальні. До нормативного відносяться укази і розпорядження – які мають правові норми, будучи обнародуваними вони здобувають державно-владний характер, тобто стають обов'язковими для виконання всіма громадянами, посадовими особами, державними органами. Правові норми являють собою загальні правила поведінки людей, тобто відносяться не тільки до того чи іншого випадку, а пропонують можливість свого кількаразового застосування.

До індивідуального відносяться укази і розпорядження Президента, що стосуються конкретних чи відносин осіб. Наприклад, укази Президент про присвоєння різних почесних звань конкретним діячам науки, мистецтва і так далі. Такого роду укази не містять яких-небудь загальних правил, тобто юридичних норм. Укази і розпорядження Президент України обов'язкові для виконання на всій території України. Видавані Президентом правові акти не повинні суперечити Конституції законам України.

Акти Президента, що носять нормативний правовий характер набирають сили на всій території України одночасно після закінчення семи днів після їхнього офіційного опублікування, якщо при прийнятті акта не встановлений інший термін.

Як гарант Конституції України Президент може приймати не суперечні Конституції України і державним законам нормативні укази по широкому колу питань, що заповнюють пробіли в законодавстві. Він вправі приймати визначені Основним Законом міри у відношенні актів, що суперечать Конституції України, які порушують права і свободи людини і громадянина. Президент України може скасувати постанови і розпорядження Уряду України у випадку їхнього протиріччя Конституції та діючому законодавству (і указам Президента ). До його компетенції входить припиняти дію рішень органів виконавчої влади суб'єктів України у випадку їхнього протиріччя Конституції, діючим законам та міжнародним зобов'язанням за порушення прав і свобод людини і громадянина до прийняття рішення по цьому питанню відповідним судом. Глава держави може звернутися в Конституційний суд України із запитом про відповідність Конституції зазначених в Основному законі України нормативних актів державних органів країни і її суб'єктів. Президент забезпечує (відповідно до Конституції ) здійснення повноважень державної влади на всій території України, гарантуючи її цілісність і суверенітет.

Здійснюючи свої повноваження, Президент України видає два види актів: укази і розпорядження. Вони є обов”язковими до виконання на теріторії України. (ст. 106 Конституції ).

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes