Президент України, Детальна інформація

Президент України
Тип документу: Реферат
Сторінок: 6
Предмет: Політологія
Автор: Inna
Розмір: 24.8
Скачувань: 2738
Повноваження Президента України, у межах яких скріплюються підписами його акти Прем”єр-міністром України і міністром, відповідних за акт та його виконання слідуючі:

1) представляє державу в міжнародних відносинах, здійснює керівництво зовнішньополітичною діяльністю держави, веде переговори та укладає міжнародні договори України;

2) приймає рішення про визнання іноземних держав;

3) призначає та звільняє глав дипломатичних представництв України в інших державах і при міжнародних організаціях; приймає вірчі і відкличні грамоти дипломатичних представників іноземних держав;

4) припиняє повноваження Верховної Ради України, якщо протягом тридцяти днів однієї чергової сесії пленарні засідання не можуть розпочатися;

5) призначає за поданням Прем’єр-міністра України членів Кабінету Міністрів України, керівників інших центральних органів виконавчої влади, а також голів місцевих державних адміністрацій та припиняє їхні повноваження на цих посадах;

6) призначає на посади та звільняє з посад за згодою Верховної Ради України Голову Антимонопольного комітету України, Голову Фонду державного майна України, Голову Державного комітету телебачення і радіомовлення України;

7) утворює, реорганізовує та ліквідовує за поданням Прем’єр-міністра України міністерства та інші центральні органи виконавчої влади, діючи в межах коштів, передбачених на утримання органів виконавчої влади;

8) є Верховним Головнокомандувачем Збройних Сил України; призначає на посади та звільняє з посад вище командування Збройних Сил України, інших військових формувань; здійснює керівництво у сферах національної безпеки та оборони держави;

9) очолює Раду національної безпеки і оборони України;

10) приймає у разі необхідності рішення про введення в Україні або в окремих її місцевостях надзвичайного стану, а також оголошує у разі необхідності окремі місцевості України зонами надзвичайної екологічної ситуації ѕ з наступним затвердженням цих рішень Верховною Радою України;

11) призначає третину складу Конституційного Суду України;

12) утворює суди у визначеному законом порядку;

13) присвоює вищі військові звання, вищі дипломатичні ранги та інші вищі спеціальні звання і класні чини;

Проекти указів та розпоряджень Президента передбачають прийняття постанов, розпоряджень Кабінету Міністрів України. Вони вносяться як додаток до проекту відповідного указу, а розпорядження Кабміна до відповідних зв'язаних з ним проектів постанов, розпоряджень Уряду України.

Проекти указів, розпоряджень Президента, що передбачають прийняття постанов, розпоряджень Кабінету Міністрів України, після їхнього узгодження у встановленому порядку з зацікавленими органами державної влади підлягають обов'язковому узгодженню в Верховній Раді України. .

Укази і розпорядження Президента і розпорядження Уряду України підлягають обов'язковому офіційному опублікуванню, крім актів і окремих їхніх положень, що містять зведення, що складають державну чи таємницю зведення конфіденційного характеру.

Акти Президента підлягають офіційному опублікуванню у офіційних джерелах, таких як “Урядовий кур”єр”, “Відомості Верховної Ради України”, “Голос України”, ооб”яви по радіо та телебаченню.

Укази і розпорядження Президента обов'язкові для виконання на всій території України.

На основі підзаконої правонормотворчості Презедент своїми Указами регламентує систему місцевих державних адміністрацій.

Відповідно до них з метою зміцнення єдиної системи виконавчої влади, її здатності треба проводити соціально-економічні перетворення по висновку країни з кризи, здійснювати ефективну регіональну політику, захищати права і свободи людини і громадянина, боротися зі злочинністю.

Відповідно до Ст.75 Конституції України єдиним органом законодавчої влади в Україні є парламент – Верховна Рада України. Одне з повноважень Верховної Ради (ст. 85 Конституції) є прийняття законів.

Право законодавчої ініціативи у Верховній Раді України належить Президентові України, народним депутатам України, Кабінету Міністрів України і Національному банку України.

Законопроекти, визначені Президентом України як невідкладні, розглядаються Верховною Радою України позачергово.

Закон підписує Голова Верховної Ради України і невідкладно направляє його Президентові України.

Президент України протягом п'ятнадцяти днів після отримання закону підписує його, беручи до виконання, та офіційно оприлюднює його або повертає закон зі своїми вмотивованими і сформульованими пропозиціями до Верховної Ради України для повторного розгл яду.

У разі якщо Президент України протягом встановленого строку не повернув закон для повторного розгляду, закон вважається схваленим Президентом України і має бути підписаний та офіційно оприлюднений.

Якщо під час повторного розгляду закон буде знову прийнятий Верховною Радою України не менш як двома третинами від її конституційного складу, Президент України зобов'язаний його підписати та офіційно оприлюднити протягом десяти днів.

Закон набирає чинності через десять днів з дня його офіційного оприлюднення, якщо інше не передбачено самим законом, але не раніше дня його опублікування.

Проблема співвідношення указу і закону заслуговує того, щоб на ній зупинитися докладніше.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes