Податкове навантаження і податковий тягар, Детальна інформація

Податкове навантаження і податковий тягар
Тип документу: Курсова
Сторінок: 7
Предмет: Релігієзнавство
Автор:
Розмір: 39.6
Скачувань: 3324
Основний тягар непрямого податку припадатиме на відносно більш нееластичну сторону ринку. Наприклад, коли в точці вихідної ринкової рівноваги (точка е на рис.1) Еd>Es, то більша частина податкового тягаря ляже на плечі споживачів. Якщо ж Еd=Es, то податковий тягар поділиться порівну між покупцями і продавцями.

Коефіцієнти цінової есластичності попиту і пропозиції для вихідної точки рівноваги е, що встановилась на ринку товару, на який уряд хоче ввести непрямий податок, можна більш-менш точно визначитись емпірично.

Якщо є достовірні відомості про Р0, Q0, Ed, Es, то тоді можна прогнозувати можливі зміни в рівноважній ціні, кількості рівноваги, розподілі податкового тягаря після введення непрямого податку.

З’ясування ролі, яку відіграють еластичність попиту і пропозиції у розподілі податкового тягаря, дозволяє отримати відповідь на питання: чому в багатьох країнах індивідуальний акциз призначається на такі товари, як тютюнові вироби та алкогольні напої?

Рис.2. Розподіл податкового тягаря між покупцями і продавцями на ринку.

Одне з популярних пояснень таких дій уряду, що влаштовує, в першу чергу, уряди держав, а не споживачів названих товарів, таке: алкоголь і тютюн шкідливі для зоров’я громадян, і тому в інтересах держави необхідно обмежувати їх споживання, тому на ці товари запроваджується непрямий податок.

Але цінова еластичність на ці товари доволі низька, оскільки у значної кількості людей відбувається біологічна залежність від споживання цих товарів. Поведінку такого роду ринків ілюструє модель ринку інсуліну для хворих важкою формою цукрового діабету (рис.2).

Висновок

Вплив податкового навантаження на поведінку людей може бути різним, але серед економістів побутує думка, що податки повинні бути „нейтральними”. В цілях пом’якшення податкового тягаря для окремих платників податків чи стимулювання визначених видів діяльності використовуються податкові пільги: податковий кредит, неоприбуткований мінімум, звільнення окремих платників від сплати податків, зниження податкових ставок, прискорена амортизація основних засобів.

Але більшість вчених дотримується тієї точки зору, що податковий тягар краще збільшувати за рахунок збільшення податкових ставок.

Крива Лаффера: завдання ділової активності (передусім інвестиційної) потрібно вирішувати шляхом радикального зменшення податкового тягаря.

Використана література

"Про систему оподаткування": Закон України від 25 червня 1991р.‚ зі змінами та доповненнями.

"Про державну податкову службу в Україні": Закон України від 4 грудня 1990 р.‚ зі змінами та доповненнями.

Кучерявенко Н.П. Основы налогового права. - Харьков: Эспада,1996.

Налоги в развитых странах / под редакцией И. Г. Русакова. - М.: Финансы и статистика, 1991.

Бурлакова Л.В. и др. Система налогообложения (отечественный и зарубежный опыт). Экономика: Обзор информационный. - К.: УкрНИИНТИ, 1991.

Журнал “Вісник податкової служби” № 15; 1998р.

Журнал “Вісник податкової служби” №26, 29, 30, 33, 38, 40, 47-48; 1999 рік.

Закон України “Про систему оподаткування” .25 червня 1991 року №1251-12 м.Київ

Григорчук Т.В. Основи економічної теорії.-Коломия, 98.

Комісарук М.П. Макроекономіка. Курс лекцій.-Коломия, 99.

Линвуд Т.Гайгер. Макроэкономическая теория и переходная экономика. - Москва 1996.

Журнал “Світ бухгалтерського обліку” - березень 1998.

Громов В. Все про бухгалтерський облік, 2003, №1.

Білостоцька В. Фінанси України, 2002, №12.

Користін О. Фінанси України, 1998, №2.

Крупка М.І. Основи економічної теорії – Київ, 2001.

Загородній А.Г. Фінансовий словник – 1997.

Василук О. Державні фінанси України – 1997.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes